mája 05, 2014

RC: Pád anjelov (Susan Ee)

Anotácia: Už je to šesť mesiacov, čo anjeli apokalypsy zostúpili z neba, aby zničili svet. Za bieleho dňa panujú v San Franciscu pouličné gangy, v noci strach a beznádej. Počas jednej z takých nocí légia anjelov unáša bezbranné dievčatko a jej sedemnásťročná sestra Penryn sa rozhodne, že urobí čokoľvek, aby ju zachránila.

Naozaj čokoľvek. Dokonca pristúpi na dohodu s nepriateľským anjelom. Iba s pomocou Raffyho, ktorému jeho vlastní usekli krídla, môže Penryn nájsť svoju sestru. Ona potrebuje jeho, on ju. Spolu sa vydávajú na cestu po temnej a zvrátenej krajine a postupne sa medzi nimi vytvorí zvláštne puto, ktoré je však v tomto svete absolútne neprípustné.


Šok, frustrácia, zmätenosť, nadšenie a smútok boli emócie, ktoré sa vo mne bili po dočítaní knihy a nebolo to nutne v tomto poradí, ale všetky naraz.

Keď kniha Pád anjelov vyšla, začali sa objavovať veľmi protichodné názory. Buď ju ľudia ospevovali alebo odsudzovali. Tých, čo sú niekde medzi, je veľmi málo. Preto som dlho zvažovala či sa do nej pustím. Na knihy s anjelskou tématikou som doteraz nemala šťastie, alebo by som skôr povedala, že mi zatiaľ žiadna neulahodila, z toho dôvodu som nebola veľmi presvedčená, že sa do nej pustím, ale moja zvedavosť, že čo keď táto je tá pravá, nakoniec nado mnou zvíťazila.


Začiatok ma zaujal. Anjeli ako tí zlí? Moja zvedavosť pracovala na plné obrátky a hneď mi bolo jasné, že toto nebude jedná z tých klasických anjelských príbehov ako som čítala doteraz. 
Jasné, čítala som už o zlých anjeloch, ale vždy tam boli aj tí dobrí a väčšinou si riešili svoje spory len medzi sebou. Ale priamy útok na ľudstvo? To sú mi veci :)

Penryn so sestrou sa ocitli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste a stali sa svedkom súboja niekoľkých anjelov. Neostali bez povšimnutia a následky tohto súboja pocítili obe. Penryninu sestru unesú a ona v zúfalej snahe ju nájsť a zachrániť sa rozhodne pomôcť anjelovi, ktorý v boji prišiel o svoje krídla a skoro zahynul. Kto bude lepšie vedieť kam ju zobrali, ak nie jeden z nich.

Na to, že mala Penryn iba 17 rokov, sa správala veľmi rozumne a rozvážne. Naučila sa žiť v tom zúfalom svete ktorý spôsobili anjeli a nemala čas na žiadne ufňukané scény, či naivné hlúposti. Jej vzťah so zachráneným anjelom Raffym mal zaujímavý priebeh. Bolo pekne vidno, ako sa ich vzťah časom mení. Na začiatku bol cítiť z jej strany odpor a nenávisť voči stvoreniam ako on a postupne sa to menilo na dôveru a priateľstvo, i keď si to ani jeden z nich nepripúšťal.
Raffymu na ľuďoch veľmi nezáležalo ako každému anjelovi. Jeho správanie k Penryn bolo nevyspytateľné, a preto som nikdy nevedela odhadnúť jeho reakcie. Bol pre mňa veľká neznáma, tak ako aj pre Penryn, ktorá o anjeloch nevedela vôbec nič. Mal dobrý zmysel pre humor a celkom som sa na niektorých miestach dobre pobavila. Kniha sa niesla vo veľmi pochmúrnej atmosfére a vtipný humor bol príjemným spestrením.

Čo by to bolo za knihu, ak by sa tam neobjavilo trochu romantiky, no nie? I keď som si na to musela počkať až skoro na koniec, dočkala som sa a môžem povedať, že to stálo za to. Ich vzťah nebol vôbec láska na prvý pohľad. Žiadne sladučké sľuby lásky. Bolo to pekné, prirodzené a o to silnejšie. Hlavne preto, že vzťah medzi anjelom a smrteľníkom je neprípustný a to bolo cítiť najmä z Raffyho strany, ako bojuje sám so sebou.

Všimla som si, že väčšine sa kniha páčila od začiatku a koniec menej. Ja si dovoľujem nesúhlasiť. Začiatok bol zaujímavý a dokázal nalákať, potom som sa však dostala do mierneho útlmu. Nebolo to nudné, stále sa tam niečo dialo, ale akosi som v deji postrádali iskru. Začalo sa niečo diať, ale prišlo mi to slabo napísané, akoby autorka nedala do toho všetko a vytratilo sa z toho napätie a dramatičnosť, ktorú si daný moment vyžadoval. Čo však nemôžem kritizovať je, ako dokázala Susan Ee opísať nešťastie, biedu a krutosť toho sveta. Reálne vykreslené správanie zúfalých ľudí, ale aj silu bojovať a niečo zmeniť.

Ako si tak čítam v stave útlmu a pomaly mi ubúdajú stránky, začínam si všímať, že môj útlm sa zmenil na nedočkavosť a zúfalú potrebu pretáčať strany so zvedavosťou, čo sa bude diať ďalej. Neviem v ktorom momente nastal tento zlom ,ale poslednú tretinu knihy som si náramne užila a vďaka tomu koncu môžem povedať, že som konečne našla anjelskú sériu, ktorá si ma získala, aj keď to tak dlho nevypadalo.

Som rada, že som sa nechala premôcť zvedavosťou a do knihy som sa pustila. Bolo to dobré, a ten koniec ma úplne dostal. Nemôžem sa na knihu sťažovať a ak ste knihu nečítali, skúste jej dať šancu. 
Strašne som zvedavá na pokračovanie. ;)


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Ak ešte knihu nemáte doma môžete si ju kúpiť TU.


6 komentárov:

  1. Ako vravíš, na knižku som tiež čítala samé protichodné recenzie. Boli rôzneho druhu. Dokonca mi opadol aj záujem o túto knižku. Podarilo sa mi ju však na jednom blogu vyhrať a keď som ju prečítala, bola som mimo. Knižka ma príjemne prekvapila. Super príbeh, neobyčajní anjeli a ten koniec :O
    Aj keď Penryn mi občas liezla na nervičky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na knihu si mě nalákala. Moc se těším až si jí přečtu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To bol zámer :) Potom daj vedieť ako sa ti páčila :)

      Odstrániť
  3. pekna recenze, mam v planu si ji precist :)

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...