mája 28, 2014

Recenzia: Prvých 100 (Kass Morgan)

Anotácia: Už stovky rokov na Zem nik nevkročil – až doteraz

Od ničivej nukleárnej vojny žilo ľudstvo vo vesmírnych lodiach vysoko nad rádioaktívnym povrchom Zeme. Teraz však Rada posiela sto mladistvých delikventov – ktorých spoločnosť považuje za nahraditeľných – na nebezpečnú výpravu s cieľom znova kolonizovať planétu. Môže to byť ich druhá šanca na život... alebo samovražedná misia.
Clarke zatkli za vlastizradu, no ešte stále ju prenasleduje spomienka na to, čo v skutočnosti urobila. Wells, kancelárov syn, prišiel na Zem kvôli dievčaťu, ktoré ľúbi – dočká sa však jej odpustenia? Ľahkomyseľný Bellamy si tiež prebojoval cestu do výsadkovej lode, aby zachránil sestru, druhú polovičku jedinej súrodeneckej dvojice vo vesmíre. A Glass sa podarilo utiecť naspäť na loď, no zisťuje, že život tam je rovnako nebezpečný ako ten, ktorého sa bála na Zemi.
Stovka odsúdencov, prenasledovaných nástrahami divokej krajiny a tajomstvami svojej minulosti, musí bojovať, aby prežila. Nikdy sa z nich nemali stať hrdinovia, no môžu byť poslednou nádejou celého ľudstva.


Určite ste už zaregistrovali nový seriál The 100, ktorý je natočený na námet knihy Prvých 100, ktorú vydalo vydavateľstvo Cooboo.
Keď som sa dozvedala, že sa kniha bude vydávať aj u nás, vedela som, že si ju musím prečítať. Ešte predtým, som však neodolala vábeniu seriálu a pozitívnym ohlasom naň. Zhrešila som a pozrela si pár dielov. Bavilo ma to, a tak som to prestala pozerať. Divné, ja viem. Ale seriál bol dobrý, tak som si nechcela pokaziť knihu tým, že budem všetko dopredu vedieť. Bolo jasné, že kopu dôležitých bodov som sa v seriály  už aj tak dozvedela.
Začala som čítať a hneď mi bolo jasné, že to vôbec nie je ako seriál a veľmi som sa potešila. Podobné, ale pritom úplne iné.

Kniha bola písaná zo štyroch pohľadov. Clark, Bellamy, Wells a Glass. Jediná, ktorá viac-menej zodpovedala postave v seriály bola Clark, ale ostatní mali odlišné charaktery. Zaujímavou, a mne neznámou postavou bola Glass. Dievča, ktoré malo ísť s ostatnými na Zem, ale podarilo sa jej zachrániť. Ostala v kolónií so svojou zakázanou láskou. Jej príbeh ma bavil asi najviac. Možno preto, že ostala na lodi a život tam bol o niečo zaujímavejší, ako ten na Zemi.

Prvých 100 nie je celkom klasická dystópia. Nedeje sa tam ten typický prvok, že ľudia sa búria voči zlému systému a bojujú za slobodu. Tu ide skôr o sociálne problémy a medziľudské vzťahy. Postavy v knihe sú väčšinou mladí ľudia, ale majú už čo to za sebou. Každý má svoje problémy a príbehy, ktoré sa navzájom prepletajú.
Nie sú tam nejaké strhujúce momenty, ktoré vám nedajú spať, ale rozhodne sa pri knihe nebudete nudiť. Je pútavo a jednoducho písaná. Najzaujímavejšie na knihe boli fashbacky pri každej kapitole, ktoré nám objasňujú čo predchádzalo tomu, aby sa z mladých ľudí stali delikventi, odsúdení na smrť. Tiež nám to viac priblížilo postavy a tým sme ich mohli lepšie poznať a pochopiť. 
Keď začnete raz čítať, neprestanete, až kým ju nedočítate. Nie je to až taký problém, lebo kniha má pomerne málo strán. Ja sama som to zvládla behom dňa.

Na konci knihy nastane zaujímavý zvrat, ktorý som čakala, keďže som videla niektoré diely, ale pre tých, čo sa pustia do knihy bez predošlého pozerania seriálu, môže nastať na konci dobrý cliffhanger. Dokonca aj mňa, ktorá som to tušila, dokázal navnadiť na ďalšiu časť.

Čítalo sa to super, bolo to pútavé, ale ja som viac zaťažená na akciu. Chýbalo mi tam adrenalín, a preto som dala trochu nižšie hodnotenie. V každom prípade knihu schvaľujem všetkým, čo sa na ňu chystajú. Tí čo nie, by to mali určite zvážiť ;) Z mojej strany spokojnosť, a teraz sa konečne môžem vrátiť opäť k seriálu. 

Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Ak si chcete knihu kúpiť, kliknite SEM.

4 komentáre:

  1. fajn.... ráno som si tento článok prečítala, teraz už pozerám seriál a keď KONEČNE dočítam Walking Disaster pustím sa do knihy hihihihih.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Seriál je super, len aby si potom nebola prekvapená alebo sklamaná z knihy, pretože je to naozaj úplne iné. Seriál je samozrejme trochu viac akčnejší, ale kniha je zas zaujímavá v niečom inom. Určite si prečítaj. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečítam prečítam :D včera som seriál do 4 rána pozerala :D všetky časti čo zatiaľ sú som pozrela :DDD strašne návykový je :D

      Odstrániť
    2. Aj ja som akurát pred chvíľou dopozerala 10. diel, a tiež som sa na to riadne namotala :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...