februára 04, 2015

Čo ma zaujalo v uplynulých dňoch...


Rozhodla som sa opäť spísať prehľad pár zaujímavostí, ktoré ma v posledných dňoch zaujali. Väčšinu som zdieľala na FB stránke tohto blogu, ale nechcem vynechávať takéto veci z blogu, aby neskončil len ako továreň na recenzie a nič viac.

Začnem asi najaktuálnejšou témou. 50 Shades of Grey. Už o dva týždne 12.2. bude mať tento dlho očakávaný film premiéru v našich kinách. Tu v Trenčíne sa lístky v predpredaji predávajú ako teplé rožky a počula som, že je to tak na väčšine územia. Dokonca sa pridávajú aj premietania navyše. Takže, ak ešte nemáte lístky, je najvyšší čas si ich zaobstarať.
Ak ste už na film zvedavý ako ja, tu máte pár ochutnávok ako to bude asi vypadať. Na takéto scénky sa vraj môžeme v najbližších dňoch tešiť častejšie. Mali by pribúdať každý deň. Nebudem to sem dávať všetko, ale stojí za pozornosť aj táto s Kate, ako sa bavia o bozku s Christianom.
Čo na to hovoríte? Bude to dobré? Kedy idete do kina vy? O dobrých hereckých výkonoch nie som ešte celkom presvedčená z týchto ukážok, ale čo nie je v talente to určite bude v peknej tváričke. To sa potom stratí :) A aj kvalitný soundtrack, ktorý je k filmu, urobí určite svoje. Moja obľúbená skladba je od Ellie Goulding, či upravená verzia Crazy in Love od Beyonce, ktorú sme mali možnosť počuť aj v úplne prvom trailery.
Aby som nezabudla, filmová obálka...ja nemám rada filmové obálky, ale táto sa podľa ma fakt podarila.


Mesiac po Päťdesiat odtieňov sivej sa môžeme tešiť na ďalší skvelý film. 19.3.2015 si určite choďte pozrieť INSURGENT, pokračovanie výbornej Divergencie. Okrem dobrého deja nám filmári sľubujú aj riadnu dávku kvalitných filmových efektov. Presvedčiť sa o tom môžeme aj z posledného traileru. Neviem ako vy, ale mne ten mesiac pripadá ako večnosť.

Tento mesiac 20.2. 2015 bude mať premiéru aj jeden zaujímavý film, podľa knižnej predlohy od Kody Keplinger.  Nanešťastie to vypadá že u nás sa ho nedočkáme, čo je škoda, podľa ukážok to vypadá celkom dobre. Ja komédie nemusím, ale toto by som si pozrela. Väčšina hovorí, že film nemá veľa spoločného s knihou, čo neviem posúdiť, lebo som ju nečítala. Čoskoro sa to však zmení, pretože vydavateľstvo CooBoo zverejnilo že sa chystá túto knihu vydať. Jéééj :D

Február je tento rok naozaj štedrý na filmy. 18.2. by mal mať premiéru ešte jeden film, ktorý taktiež v našich kinách neuvidíme. A toto ma obzvlášť mrzí. Je to švédsky film Cirkeln (Kruh), ktorý je natočený podľa rovnomennej knihy od dua Mats Strandberg a Sara B. Elfgrenová. U nás už vyšli všetky knihy z tejto trilógie a ja som si ich zamilovala. Na dve z nich si môžete prečítať aj recenziu. KRUH, OHEŇ
Film bude určite super. Škandinávske filmy nikdy nesklamú. Zbožňujem autentickosť, ktorú do kníh či filmov, títo autori vkladajú. Ukazujú realitu a to ma baví. A hlavne, že tam budú neokukané herecké ksichtíky. Jednoducho paráda.
I keď v trailery nerozumiem ani slovo, ide z neho neskutočná temná atmosféra, presne ako z knihy. Čo dodať, už sa teším, keď bude film dostupný na internete.





Čoskoro sa môžeme tešiť aj na seriál The Casual Vacancy podľa rovnomennej knihy od J. K. Rowlingovej, ktorý pripravila stanica BBC One. U nás kniha vyšla pod názvom Prázdne miesto. Nie je to žiaden extra trhák, ale dalo sa to prečítať. Podľa mňa je príbeh ako stvorený na seriálovú podobu. Kto bude seriál sledovať? Ja si ho určite pozriem.

Aby toho nebolo málo, BBC pripravuje ešte jeden zaujímavý seriál, podľa obľúbenej série Príbeh čarodejnice od Deborah Harkness. Z tejto trilógie sú u nás vydané všetky 3 knihy. V týchto dňoch vyšlať aj tretia a posledná časť, Kniha života. Knihy som nečítala, ale už strašne dlho sa na to chystám. ;)


Ešte nesmieme samozrejme zabudnúť na Outlander. Novej epizódy sa dočkáme 5. apríla, ale než ten čas príde, treba si seriál pripomínať. Príde mi to ako večnosť a že sa toho nikdy nedočkám. Tieto krátke ukážky mi čakanie robia znesiteľnejším ;) Hádam, nemusím pripomínať, že seriál je natočený podľa jednej famóznej knihy Cizinka od Diany Gabaldon, ktorá je už beznádejne vypredaná. A ja by som ju tak strááááášne chcela :/ . Stále verím, že sa dočkám dotlače.


Dosť už ale o seriáloch, poďme trochu pohrkútať aj o knihách, ktoré ma zaujali a dočkáme sa ich vydania.
Najviac sa asi teším na jubilejnú knihu od Mirky Varáčkovej - Adaptácia. Bude to dystópia a to ja mám veľmi rada. Kniha vyjde vo vydavateľstve Slovart, ktoré nám už odhalilo aj parádnu obálku, ktorá bude knihu zdobiť.

Poznáme novú obálku k Magisterum 2 od Cassandry Clare a Holly Black. Mne obálka pripadá trochu ako prvé české vydanie Mesta zo skla. S tým nemeckým fašistom. Prvý diel tejto magickej série by mal vyjsť aj vo vydavateľstve YOLI, už v máji tohto roku, pod názvom Železná zkouška a koncom roka aj druhý diel, Měděná maska. Hádam, že tieto obálky budú o niečo fešnejšie. Nenašla som či to bude aj v slovenčine. I keď mne je to úplne fuk, či čítam v slovenčine alebo češtine. Rozdiel v tom nevidím. Dúfam, že sa ku knihám dostanem, lebo pod čím je podpísaná Cassandra, to je zaručená kvalita.
A nezabudnite, že už čoskoro vyjde vo vydavateľstve Slovart posledný, 6. diel Nástrojov smrteľníkov - Mesto nebeského ohňa


A na koniec, kniha ARISTOTLE AND DANTE DISCOVER THE SECRETS OF THE UNIVERSE od Benjamin Alire Sáenz. Okolo tejto knihy sa v posledných dňoch urobil veľký rozruch, pretože si ju uchmatlo vydavateľstvo Slovart a tak sa môžeme tešiť na preklad. Všetci ju toľko ospevujú a chvália, preto som zvedavá, čo to bude.

Samozrejme, že tento rok vyjde kvantum skvelých kníh, ale nejdem ich sem všetky vypisovať. Toto sú len ukážky, ktoré ma zaujali ako pre mňa nové info.





12 komentárov:

  1. Aristotla vydáva aj Slovart :) A je je to jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vieš ty, že som chcela napísať Slovart a ani neviem prečo som dala CooBoo? Hneď som to aj opravila :) Fákt? Až taká dobrá? Tak to si ju potom určite prečítam. ;)

      Odstrániť
    2. Lebo aj CooBoo to vydáva. V češtine :D
      Fakt úplne dokonalá :)

      Odstrániť
    3. Viem, že to vydáva aj CooBoo, ale keď robím podobné články o nejakej knihe, vždy uprednostňujem slovenské vydanie ak je. I keď ja osobne uprednostňujem češtinu. Preto som chcela napísať Slovart a pomýlila som sa na CooBoo. :/

      Odstrániť
  2. The DUFF už mám asi půl roku doma. Asi by byla vhodná chvíle si to přečíst, aby to dřív nevyšlo v té češtině. :D :) Na film jsem zvědavá, i kdyby to nemělo mít s knihou nic moc společného. Vypadá to na takovou tu ulítlou komedii pro mládež a to já můžu. :D :)
    Jo, tu obálku Adaptácie musím vážně pochválit, Slovartu se fakt povedla. Kéž by se všechna nakladatelství s vlastními obálkami tak snažila. :)
    Na příběh Aristotela a Danteho se těš! Je to vážně skvělá knížka. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čím ďalej, tým viac som na toho Aristotela a Danteho zvedavá. Americké teenage komédie nemusím, ale to The DUFF sa mi celkom pozdáva. Uvidíme, čo z toho bude. Knihu si prečítaj a potom daj vedieť ako sa páčila. Ja sa do nej pustím hneď ako vyjde.

      Odstrániť
  3. Ešte Game of Thrones si nespomenula :D
    inak sa na všetko neskutočne teším!!!! Na Outlendra už dlhšie ani nevydržím čakať, na 50 shades mám už rezervovane miesta, na insurgent určite idem, aj keď ma to momentálne neláka až tak, akoby som čakala. Inak The Duff je genialita! Milujem tú knihu a som rada, že ju po tom čase konečne objavili aj ľudia tu na Slovensku a v Česku! :D dúfam, že ponechajú pôvodnú obálku :)
    Inak tá adaptácia vyzerá fakt skvelo. Mám rada slovenské YA knihy, hlavne keď ide o dystopie!! Teda zatiaľ som čítala len jednu a aj to tiež od Varáčkovej :D
    A chcem si už KONEČNE prečítať aristotela a danteho, ale nejako stále nevyšiel čas:(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ježíííííííš na Game of Thrones som úplne zabudla, že už sa to blíži. Do apríla ešte času dosť, spomeniem v ďalšom článku. Mne to úplne vypadlo. Zas mi pribudla ďalšia vec na ktorú sa teším. :D Outlander ma raz privedie do šialenstva. BTW, odporúčam pozrieť dnešné nové ukážky. https://www.youtube.com/watch?v=-mLkHzoC6SY
      Som mohla čakať, že niečo takéto pridajú, až keď článok zverejním :D Ja som ešte slovenskú dystópiu nečítala, tak som na to hrozne zvedavá. :D

      Odstrániť
  4. Na Fifty idem do kina a som veľmi zvedavá a teším sa.The Duff si chcem prečitať,takisto aj Cizinku ale ako pišeš,kniha sa neda zohnať tak tajne dúfam že bude dotlač.Na Adaptaciu sa veľmi teším,Mirka je skvelá autorka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S Cizinkou som mala rovnaký problém. Nikde som ju nemohla zohnať, ani v knižnici a strašne som si ju chcela prečítať, tak som si to našla na nete. Nerobievam to, ale nemala som iné riešenie. Ak ti nevadí čítať na PC alebo máš čítačku, tak neváhaj, kniha je perfektná. ;)

      Odstrániť
  5. Keď hovoríš o tej sérii Kruh.. to ťa naozaj až tak oslovila? Mňa to vôbec nenadchlo, bolo to veľmi zdĺhavé a napätie bolo len na konci knihy. Ale na film sa teším. Tomu dávam ako takú šancu, dúfam že niekto tam pridá české alebo slovenské titulky :)

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, naozaj ma to až tak oslovilo. Mňa baví, keď nie je v knihe žiadna cenzúra a zobrazujú sa tam reálne problémy. V tomto je veľký rozdiel medzi európskou tvorbou a americkou. Tu som autorom zožrala úplne všetko, i keď to bolo možno trochu zdĺhavé ako ty hovoríš, bavilo ma to čítať. Možno tam nebolo veľa akcie, ale samotné životy dievčat boli zaujímavé. :D Teda aspoň pre mňa.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...