júna 17, 2015

DRUHÁ ŠANCA - Michal Škombár

Keď mi prišla správa od Michala s otázkou či si nechcem prečítať a následne zrecenzovať jeho knihu, ani na moment som neváhala. Odpoveď bolo jasné áno. Vždy si rada prečítam diela nádejných slovenských spisovateľov. Tým, že dielo obsahuje prvky autobiografie ma to lákalo ešte viac.
Napísať knihu je ťažké a v Michalovom prípade to platí dvojnásobne. Výnimočný autor si zaslúži aj odlišnú recenziu a nie len pár mojich slov. Preto som sa rozhodla, že on sám bude veľkou súčasťou tohto príspevku. 
Ja napíšem moje postrehy a dojmy z knihy a Michal na ne bude reagovať.

Hlavná postava Mike Hansson má rovnakú chorobu ako autor knihy. Je cítiť, že momenty ktoré opisujú jeho život, nie sú len vymyslené predstavy zdravého človeka, ale skutočný život. V prípade Mikovej druhej šance, už mi niečo chýbalo. Na to, že sa práve vyliečil a mohol robiť veci o ktorých sa mu ani nesnilo, to veľmi neriešil. Viac pozornosti venoval tomu, že bude letieť lietadlom ako to, že stojí na nohách.
Viem, že by to zvládol, pretože sa s knihou naozaj vyhral. Je to cítiť z každého jedného riadku. Ak si nechávate záležať na detailoch, určite si prídete na svoje. Prostredie, postavy aj vnemy boli dopodrobna opísané. Ako už iste viete, ja nie som fanúšik opisov. Radšej nechávam pracovať vlastnú fantáziu. Na môj vkus ich tam bolo veľa, ale aj ja uznávam, že niektoré boli podarené. A niektoré zas zbytočné. Zavádzalo to dej inam a odvádzalo moju pozornosť. Michal na svojej stránke sám napísal, že každé slovo je pre neho námahou. Zredukovať kvetnaté opisy a prirovnania, by mu mohlo pomôcť pri písaní ostatných kníh. Nie len, že by sa kniha odľahčila, ale aj jemu by to určite uľahčilo prácu. 

OTÁZKA - Je to tvoj štýl písania venovať toľko pozornosti každému detailu, alebo by si vedel od toho upustiť?
Michal: Áno, nevenoval som tomu chodeniu zas až toľkú pozornosť. Rozpisovať o tom dlhé ódy mi prišlo zbytočné. Keď sa postavil, riešil to. Jeho vnútro srdce aj duša boli totálne mimo. Ja osobne som si to predstavil, ako by som sa cítil. Uvedomil som si, že vďaka chodeniu by som zažíval kopu nových vecí, ale túto radosť by zatienil smútok zo straty rodiny.
 Pri druhej časti sa už snažím toľko veci neopisovať. Pri tej prvej, som to tak jednoducho cítil, že to tak má byť. Možno to bola chyba, keďže veľa ľudom prekážali práve tieto moje opisy. Preto som túto konštruktívnu kritiku pokorne prijal a snažím sa v tomto ohľade zlepšiť. Snáď sa mi to podarí. Na vysvetlenie, tých opisov bolo možno preto toľko, že všetko okolo seba si všímam do najmenších detailov.

Námet knihy je nepopierateľne zaujímavý. Prvá polovica knihy sa mi čítala pomalšie. Bolo to najmä kvôli už spomínaným opisom. Keď už prišla riadna zápletka knihy, hneď sa mi stránky otáčali lepšie. V každej akčnej knihe sú dobrí a zlí. Dobrí boli tajní agenti, medzi ktorých patril aj Mike a na druhej strane bol Hal Moses. Nepriateľ číslo jeden. Misie ktoré agenti podnikali boli napínavé a plné prekvapení. 
Každá postava v knihe bola odlišná a mala svoje miesto v príbehu. Pár som si ich aj obľúbila.
Agenti však mali jednu chybu, ktorá ma v určitých situáciach rušila. Najmä v tých vypätých. Nesedelo mi chovanie a spôsob komunikácie k ich veku a povolaniu. Bolo to veľmi uhladené a slušné na 20 a viac ročných agentov. Pýtalo by si to viac drzosti a slangu. Táto naivita sa bila s krutosťou zloducha Hala Mosesa. 
Za to musím Michala pochváliť. Mám rada ak sa autor nebojí experimentovať a odstráni pár postáv. Príbehu takéto zvraty len prospejú.

OTÁZKA - Reč postáv v knihe je ti blízka alebo si chcel aby to bolo spisovne a dostupné každej vekovej kategórií?
Michal: Snažil som sa tam dávať dosť slangu, aby mi to bolo blízke, ale niečo z toho potom prešlo úpravou, aby to bolo také úhladnejšie. A možno sa bude zdať čudné, že moje postavy nenadávajú. Rozmýšľal som nad tým či tam niečo dať, alebo nie. Nakoniec som tam nič nedal. Nie preto, že to vyšlo v kresťanskom vydavateľstve ale, preto, že všetko záleží od toho v akom prostredí ste. Možno niektoré postavy vyrastali v rodinách kde to bola samozrejmosť, ale vplyv prostredia kde sa nenadáva má na ľudí veľký vplyv a začínajú sa meniť. A určite si dávajú pozor, keď je nablízku "autorita" ako je Waen. grin emoticon
Druhá šanca je prvým dielom trilógie. Michal má príbeh určite dobre premyslený, lebo to zakončil naozaj prekvapujúco. Ak sa vám páčil prvý diel, budete chcieť čítať aj pokračovanie. 
Ako správne dievča, by som si rada v pokračovaní prečítala nejakú romantiku. Nemuselo by to byť zrovna love story hlavných hrdinov, ale chcelo by to v knihe aj nežnejšie pohlavie. Predsa len, je tam škola plná mladých ale aj starších mužov a nikto nemá dievča ani rodinu. To by bol smutný život bez nás dievčat ;)
Starej rodiny sa museli vzdať, ale o vytvorení nových vzťahov sa tam nepíše nič.

OTÁZKA - Dočkáme sa v pokračovaní aj ženskej postavy alebo dokonca nejakého romániku?
Michal: V dvojke sa dočkáme dvoch nových postáv. Jedna z nich bude žena, ale viac nechcem prezradiť. Myslím, že to bude celkom zaujímavé, taký kúsok romantiky.
Zhodnotiť knihu je pre mňa ťažké. Bolo tam veľa vecí ktoré sa mi nepáčili, ale aj také, ktoré ma bavili. Zaujímavé postavy, nečakané zvraty a dobrý príbeh. To oceňujem. Ale tieto plusy mali aj svoje mínusy. Budem sa už opakovať, ale najviac mi prekážali opisy, dialógy a naivita. Je to 50/50. Čiže dobré. Michal je nádejný autor. Verím, že s každým dielom bude len lepší. 
Ak by ste sa o knihe chceli dozvedieť viac, môžete navštíviť stránku venovanú knihe TU
Kde si knihu môžete kúpiť nájdete TU.

Michalovi ďakujem za knihu a dôveru ktorú do mňa vložil, keď ma poprosil o zrecenzovanie. Takisto za príjemnú spoluprácu s článkom.

Druhá šanca je prvotina mladého slovenského autora Michala Škombára s prvkami autobiografie. Autor má, podobne ako hlavný hrdina Mike Hansson, zákernú chorobu – svalovú atrofiu. 
Mike sa po tom, ako prestal na chvíľu dýchať, ocitá v nemocnici, kde stretá výnimočnú osobu, Toma... Po istom čase sa jeho život úplne mení. Dostane druhú šancu, ktorú naplno využije. Zrazu je z neho chalan, ktorý môže chodiť a užívať si život, ako to doposiaľ nebolo možné. Ocitá sa na vojenskej škole v Londýne, kde sa podobne ako Tom učí byť mužom. Postupne sa z neho stáva tajný hrdina. Dostáva sa do rôznych situácií, v ktorých mu ide o vlastný život. Avšak vie, že jeho cieľom je záchrana ľudí, a nebojí sa pri tom stratiť to najcennejšie.



 Prajem ti veľa verných čitateľov, aby ťa neopustila chuť a elán písať.

4 komentáre:

  1. Dobrý nápad, že si do recenzie zapojila aj autora. :)
    Mne sa knižka dosť páčila, prekážal mi síce obsiahly opis miestami, ale inak som bola spokojná. Teším sa aj na dvojku. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem. Hej, toho obsahu bolo naozaj dosť, ale ako sme sa mohli dozvedieť, v pokračovaní ho bude menej, tak som aj ja zvedavá.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi pekne spracovaná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...