júla 26, 2015

PLANOUCÍ HVĚZDA - Moira Young

V jednoduchosti je krása a pre túto knihu a celú sériu Krvavá cesta to platí dokonale.

Budem sa opakovať z recenzií na predošlé diely, ale inak to nejde. Zbožňujem túto sériu najmä kvôli spôsobu akým je napísaná.
Jednoducho ale kvalitne. Moira Young precízne volila slová. Každá veta, aj keď sa skladala len s minimom slov, dokázala povedať viac, ako  ktorékoľvek zložené súvetie. Nepotrebovala som obsiahle opisy, aby som si vedela predstaviť prostredie, či postavy. A najdôležitejšie, že mi autorka nevnucovala pocity, ktoré mám pri čítaní mať, pomocou slovíčok - musím, nikdy, nemôžem atď. Všetko bolo krásne skryté v činoch postáv a príbehu.

Saba je neobyčajná hlavná hrdinka. Stále sa mení a prispôsobuje situácií v akej sa práve nachádza. Jej postava sa počas celého príbehu vyvíja. Od prvej knihy až po poslednú dospela, ale ani náhodou nie je dokonalá. Nie vždy som s ňou súhlasila. Niekedy ma vytáčala do nepríčetnosti a inokedy som ju obdivovala. Je silnejšia po všetkých stránkach, ale stále s dobrým srdcom pomáhať nevinným. Často sa rozhoduje srdcom a nie vždy je to tá správna cesta. Chybuje, ale vie si svoje omyli priznať a poučiť sa z nich.
Jej snaha zbaviť Nový Eden od nadvlády DeMala pretrváva, zmení sa iba taktika akou to bude robiť. Otázne je, či jej plán vyjde alebo stroskotá skôr ako sa začne.

Nebude to mať Saba ľahké ani v medziľudských vzťahoch. Jej skupina rebelov ju nepodporuje tak ako by mala. S rodinou tiež nevychádza najlepšie a stále je tu zmätok okolo dvoch mužov, pre ktorých sa jej srdce kameň rozpáli.
Sabin príbeh bol miestami prerušovaný úryvkami z Emminho pohľadu a z pohľadu neznámeho muža, ktorý sa za Sabiným chrbtom spojil s nepriateľom.
Bol to dobré vymyslené. Vynieslo to do príbehu kus záhady a tajomna. Trochu viac mi to pomohlo spoznať a pochopiť Emmi. Podozrenie, kto je zradca sa zúžilo len na dvoch ľudí a neustále som podľa indícií hádala, kto to asi bude. Priznám sa, že ja som si tipla správne, ale nebola som si istá až do poslednej chvíle.

No a nakoniec môj večný osobný boj. DeMalo vs. Jack. Oboch som ich zbožňovala. Jack zahviezdil hneď v prvej knihe. Potom ho v dvojke zatienil DeMalo, a teraz... Obaja majú niečo do seba. DeMalo je síce riadne mimo, ale s neskutočnou charizmou. A Jack je proste stále dobre naladený skvelý Jack. U mňa je to nerozhodne a ako sa rozhodla Saba, to vám povedať nemôžem. Alebo skôr nechcem. Zistite si sami stojí to za to, verte mi. Ale môžem vám prezradiť, že ja som bola s konečným výberom spokojná a aj jeho prevedením.

Celá kniha bola super, ale to, čo sa udialo na konci, bol masaker. Autorka rozhodne nešetrila čitateľa a ani svoje postavy. Áno, opäť odstránila niekoľko postáv. Jedna si to jednoznačne zaslúžila, lebo som ju nemala rada od začiatku. Druhej mi bolo fakt ľúto a tá tretia ma zamrzela, ale malo to svoj význam.
Tiež sa môžete tešiť aj na poriadne prekvapenie, ktoré dostalo aj DeMala.


Čo viac dodať? Z mojej strany obrovská spokojnosť a neostáva mi nič iné, len vám celú sériu odporučiť. Ak máte o knihu záujem poponáhľajte sa, lebo vo väčšine kníhkupectiev je vypredaná. Na stránkach Albatros media píšu, že ju majú ešte skladom, tak neváhajte, lebo túto knihu/sériu musíte mať. Môžete si ju objednať priamo TU. Ja to tak určite urobím.
Touto cestou by som chcela poďakovať spoločnosti Albatros media za možnosť si knihu prečítať.
Ak vás zaujíma môj názor na predošlé knihy, stačí kliknúť SEM

Anotácia: Saba je odhodlaná vzít osud pevně do svých rukou a porazit DeMala. Ten se rozhodl vybudovat Nový Eden – místo, kde mají místo jen mladí a zdraví, kteří budou věrně sloužit jeho zájmům. Zároveň místo, kde ovšem nemají místo staří, nemocní ani neposlušní. A Saba by se mohla stát spoluvládkyní Nového Edenu. A DeMalo jí nabízí dokonce ještě svůdnější nabídku, které prakticky nejde odolat. Ovšem musela by zradit své přátelé i vše, v co do teď věřila. Jak se Saba rozhodne? Dokáže změnit doslova celý svět?

Cesta nikdy nebyla nebezpečnější a zrada číhá i v těch nejméně tušených místech v dech beroucím závěru trilogie Krvavá cesta. 


2 komentáre:

  1. Výborná recenze :) Zrovna se chystám začít číst Pustinu. Tuhle sérii mám opravdu ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Túto sériu zbožňujem. Určite si prečítaj všetky diely. Stojí to za to. ;) A ďakujem pekne za pochvalu :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...