decembra 31, 2011

Leaving Paradise - Simone Elkeles

1. diel
Leaving paradise

Anotácia preložená z GoodReads

Nič nie je rovnaké, odkedy Caleb Becker odišiel z párty opitý, sadol za volant a zrazil Maggie Armstrongovú. Aj po mesiacoch bolestivej fyzioterapie, Maggie stále kríva. Jej spoločenský život sa skončil a štipendium na štúdium v zahraničí, ktoré jej dávalo šancu uniknúť pred všetkými ľuďmi a ich ľútostivými pohľadmi, bolo zrušené.
Po roku vo väzení pre mladistvých, je Caleb slobodný... Ak sloboda znamená nekonečné obťažovanie neodbytného poradcu pre začlenenie a zvedavé pohľady celého mesta. Príchodom domov by sa mal cítiť dobre, ale jeho rodina a ex-priateľka sa mu zdajú ako cudzinci.  
Caleb a Maggie sú outsidermi, označený nálepkou  “zločinec” a “čudáčka”. Potom, čo pravda vyjde najavo, o tom, čo sa naozaj stalo v noci nehody, sa opäť všetko zmení.
Pre Caleba a Maggie sa začína bezútešná a spletitá cesta, ale napriek tomu nájdu útechu a silu v prekvapivom zdroji. Jeden v druhom.

Leaving Paradise je silný príbeh, plný emócií a ťažkých skúšok, pri ktorých si človek prehodnotí svoje životné priority. Stačí jedna sekunda a z obľúbenej športovkyne sa stane postihnutá “čudáčka” alebo zo školského frajera, miestny “odsúdenec”, odpísaný nielen priateľmi, ale aj svojou rodinou. Kniha je písaná preskakovane z pohľadu Maggie a Caleba, a tak sa môžete vžiť do oboch postáv, čo je pre príbeh veľmi prínosné. Človek sa tak ocitne v centre diania hneď od začiatku. Každá z postáv je v mnohých aspektoch rozdielna, ale obidvaja, Maggie aj Caleb, bojujú so svojimi vlastnými “príšerami”. Z prvotnej nenávisti (ak aj vôbec nejaká existovala) sa postupne stáva tolerovanie jeden druhého, priateľstvo a nakoniec niečo oveľa hlbšie, ako by si vedeli na začiatku predstaviť. Dej sa paradoxne vyvíja dvoma smermi, na jednej strane sa veci viac komplikujú a zamotávajú, a na druhej strane sú udalosti, ktoré sa pomaly objasňujú a vnášajú do príbehu celkom nové svetlo. Aj keď je kniha pomerne krátka, na obsah je veľmi bohatá a tým pádom v nej nie sú žiadne hluché miesta. Má prekvapivé momenty, ktoré doslova rozbúchajú srdce, a človek ju tak prečíta behom pár hodín, ako sa to stalo mne. 
 
Jediné mínus pre mňa predstavoval fakt, že autorka vedela niekedy utnúť dej doslova v polke vety. A tým, že bol písaný z dvoch rôznych pohľadov, často krát sa k danej scéne vrátila len okrajovo, v myšlienkach toho druhého, ak vôbec. Preto mi tam miestami chýbalo to správne dotiahnutie do konca, z ktorého mohla vyťažiť omnoho viac. Ale celkový dojem mi to napriek tomu určite nepokazilo. Príbeh je krásny a určite stojí za prečítanie. Tí z vás, ktorí ste čítali sériu Perfect Chemistry, viete, že autorka má chytľavý štýl písania, a rovnako je to aj pri Leaving Paradise. Aj keď sa v nej nevyskytuje také množstvo humorných hlášok (ktoré by mi pri tejto knihe aj tak nepasovali), dej je rovnako zaujímavý. Leaving Paradise je prvý diel z dvojdielnej série. Druhý diel má názov Return to Paradise a je tiež vydaný, bohužiaľ, iba v USA. Ale číta sa to veľmi jednoducho aj v anglickom jazyku. Preklad týchto kníh sa neplánuje, no stále môžeme dúfať :(

Knihy od Simone Elkeles patria medzi moje najobľúbenejšie príbehy, aké som čítala. Sú uveriteľné a miestami tvrdé, tak ako samotná realita. Pri písaní si nedáva servítok pred ústa, aj keď sa jedná o kategóriu young adult. Naopak, uvádza veci v pravom svetle, tak ako by to malo naozaj byť. Podľa môjho názoru by malo v tejto knižnej sfére vyjsť viac takýchto diel, a poskytnúť dospievajúcim iný pohľad na život mládeže, či už sa jedná o jeho sexuálny aspekt, alebo celkový životný vývoj, ako keď by mali siahať po inom zdroji, ktorý býva často mätúci. 

Hodnotenie 5*

- Anndy - 

2. diel
Return to Paradise
Anotácia : 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...