apríla 07, 2014

Dobrá kniha = zlý film, PREČO?

Hneď na začiatku chcem upozorniť, že tento článok je len môj subjektívny názor, ktorý sa nezakladá na faktoch, iba na mojich dojmoch a postrehoch.

Už dlhšie mi vŕtala v hlave myšlienka, prečo sú filmy podľa fantasy kníh pre mládež väčšinou také nevydarené? Česť výnimkám, Harry Potter je samostatná kapitola :D

Urobila som si menšiu osobnú rekapituláciu a pokúsila som sa zistiť, v čom to asi bude. A tu je môj skromný názor, PREČO?.

Prvý problém by som nazvala "MENEJ JE VIAC". Je to otrepaná fráza, ale naozaj pravdivá. Najlepšie je to možné pozorovať na sérií Twilight. Viem, že väčšina z vás má na film a knihy už alergiu a pri počutí toho názvu má chuť skákať z okna, ale ja to risknem. Musela som to sem dať, lebo vďaka Twilightu mám teraz tento blok a v podstate s ním to všetko začalo. Určite nie som jediná. Ale teraz k veci.
Súmrak, či už kniha alebo film, určite nie sú umelecké diela, ale v tej dobe keď frčali, som z nich bola nadšená a nehanbím sa za to. Dokonca sa k ním rada vraciam. Ale čo sa týka filmu, môžeme vidieť ako kvalita ďalším dielom upadá. Prvý diel bol veľmi jednoduchý, prirodzený, s menším rozpočtom. Nikto nepredpokladal taký obrovský úspech aký zožal. A to bolo na filme, to super. Jednoduchosť. So slávou pribudol aj rozpočet a tiež veľa, veľa "skvelých" efektov, ktoré boli síce výborne spracované, ale filmom vôbec neprospeli. Less is More <=>
Do tejto kategórie by som priradila aj film Rubinrot. Ten nebol určený širokému publiku, a preto naň nebol vynaložený žiaden nátlak s očakávaniami od fanúšikov po celkom svete. Tam je vidno tú jednoduchosť, kde sa tvorcovia zamerali skôr na to, aby diváka zaujal dej príbehu a nie žiadne efekty. Určite by som išla radšej do kina na tento film, ako napríklad Nádherné bytosti.

Tu už prichádza druhý problém. Po Súmraku sa s filmami pre mládež podľa knižnej predlohy akoby roztrhalo vrece a každý si chcel natočiť nový fenomén a sériu, ktorá by opäť na niekoľko rokov sypala peniažky do vrecka. A tak vznikli Nádherné bytosti, Mesto kostí či Upírska akadémia.
Ak nie je film dobrý, zvyčajne to je chyba režiséra, hercov alebo zlého scenára. Ja som si všimla ešte jeden spoločný faktor, ktorý mi vadí a objavuje sa vždy v prípade týchto fantasy filmov.
Keď čítate knihu, máte výhodu vlastnej predstavivosti a všetky tie nadprirodzené bytosti a a javy si môžete predstaviť podľa seba a vždy si to predstavíte tak, aby to bolo pre vás prijateľné a brali tie veci s najväčšou vážnosťou. Dej vám potom príde reálnejší. Naopak, vo filme tú možnosť nemáte a musíte brať len to, čo vám filmári vytvorili. Vtedy prichádza k sklamaniu, že to nebolo podľa vašich predstáv. Aspoň u mňa tomu tak je. Potom som si však uvedomila, že väčšinou to urobia správne, len ja som si to zle predstavovala.
Napríklad v Meste kostí. Knihy boli super, najmä svojim humorom a prepracovanosťou, ale keď som videla film, prišlo mi to trochu detské? Neviem ako to opísať. Proste to nadprirodzeno na mňa pôsobilo komicky a nedokážem ten film brať vážne. A keď sa k tomu pridá zlý zostrih a scenár ako v Upírskej akadémií je to katastrofa. Fantasy príbehy sú zradné v tom, že medzi nimi a rozprávkou, je len veľmi tenulinká hranica.

Opačný prípad sú filmy podľa dystópií. Hunger Games či Divergencia. Sú to vymyslené príbehy, ale nie nutne nereálne. Preto, akékoľvek úlety čo si autor vymyslel sa dajú prepáčiť a uveriť im. Väčšina deju je postavená na problematike nejakého zlého systému, a tak sa tam nemusí klásť veľký dôraz na medziľudské vzťahy alebo problém, či toho ohavného démona zabijem magickým rituálom za pomoci slepačej nôžky, alebo poprosím iné, ohavné, zubaté stvorenie, ktoré by to spravilo za mňa. Preto tu nehrozí veľa situácií, na
ktorých by sa dalo pohorieť. Najväčší problém, ktorý sa môže vyskytnúť, je v nepochopení deja, ak nie je divákovi poskytnutých dostatok informácií, ako napr. v Hunger Games. To súdim podľa ľudí, s ktorými som to pozerala a nečítali knihu. Vraveli, že bez mojich komentárov a vysvetlení k určitým veciam, by toho veľa nepochopili, a že keby to pozerajú sami, tak s najväčšou pravdepodobnosťou by ich film nebavil. Čo sa týka Divergenice, tá ešte v našich kinách nebola, ale poniektorí nedočkavci ju už mali možnosť vidieť. Ja som jedna z nich a môžem povedať, že sa mi film veľmi páčil a určite ho všetkým odporúčam pozrieť. Už sa teším, keď si ho budem môcť vychutnať v kine vo všetkej paráde tak, ako sa patrí.

Poďme si to zhrnúť:
Fantasy filmy: Ich najväčším kameňom úrazu je tá nadprirodzená stránka. Hrozí, že aj prepracovaný, vysokorozpočtový film, bude pôsobiť ako nevydarený, béčkový film pre deti. Keď ho budete pozerať s
niekym, kto nečítal knihu podľa ktorej bol natočený a vy ste mu ju vychválili do nebies, môže sa stať, že po dopozeraní takéhoto nepodarku, sa vás budú ľudia pýtať, či ste si istý, že tá kniha bola fakt taká skvelá. Je to veľmi nepríjemný a trápny pocit.
Ďalší problém, efekty. Čo na tom, že film nemá ani hlavu ani pätu a nezainteresovaný človek vôbec nevie o čo v deji ide, hlavne, že tá nadprirodzená príšera vypadá ako ozajstná.

Čo nám z toho vyplýva? Treba čítať a nie pozerať filmy, ale to už všetci dávno vieme :D Takže, zas raz článok, kde sme sa nič nové nedozvedeli ;)
A čo vy? Páčia sa vám filmové spracovania fantasy kníh? Áno či nie, v oboch prípadoch by ma zaujímalo prečo.

Filmy ktoré som porovnávala:
Mesto kostí
Upírska akadémia
Súmrak
Nádherné bytosti
Rubinrot
Hry o život
Divergencia

14 komentárov:

  1. Ja nikdy neberiem knihu a film ako jedno. Obidve vnímam ako úplne iné, samostatné príbehy a tým pádom sa má páči všetko. Nechápem, ako môže niekto furt frflať: "Ale toto nebolo vôbec podľa knihy. Táto scéna tam nebola..." No a?
    Na to, aby sme si predstavovali, máme knihu. Vo filme ide skôr o to, že nám chcú ukázať jeho tvorcovia, ako vidia príbeh oni. A mne sa to páči. Škoda toho všetkého frflania, priznajme si to, nikto by nebol u nás schopný natočiť ani len to, čo oni volajú béčkový film. :D

    Čo sa však týka toho menej je viac, s tým úplne súhlasím. Niekedy to dosť preženú. Aj keď mne sa napríklad veľmi páčilo aj TMi a dúfam (veľmi veľmi), že bude pokračovanie, rovnako aj s VA. Rubinrot bol naozaj skvele spracovaný a tiež sa teším na pokračovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak je film podľa knihy je logické, že to budú ľudia porovnávať a takých ako ty čo to berú ako dve odlišné veci, je pomerne málo. Ak má ničo predlohu očakáva sa, že to bude podobné, nie nutne rovnaké a tvorcovia majú priestor sa vyjadriť. Preto vznikajú tie frflania. Nevadí mi, ak niekto frfle nad vynechanými scénami. V každej knihe máte niečo svoje obľúbené a čakáte to aj vo filme. Ale čo nemám rada, keď kritizujú hercov ešte skôr, ako to vidia natočené. Nedá sa každému zavďačiť.

      To je úplne super a v poriadku, že sa ti to páči. Určite je veľa takých komu sa to páči, preto som chcela vedieť váš názor a ja som zas povedala ten svoj. TMI bolo pomerne dobré, jedno z tých lepších, ale neodzrkadľovalo to podľa mňa kvalitu kníh. A VA...k tomu sa radšej nevyjadrujem. Bola som sklamaná veľmi. :(

      Odstrániť
    2. Hej, pravda, ale ja som sa to tak rozhodla brať práve preto, aby som sa vyhla sklamaniu a frflaniu. Obľúbené scény mám v knihe a ak ich do filmu nedajú, svet sa nezrúti.
      Tak TMI malo chyby, ale aj tak sa mi to páčilo, no je pravda, že sú tam nejaké veci, čo by som asi spravila trochu inak. Ale z celého filmu som mala dojem, že bol totálne od veci scenár. Aj CC povedala, že ten čo bol na druhý diel, sa na knihu vôbec nepodobal, a preto ho prerábajú.
      VA sa mi páčilo menej. Na mňa to bolo príliš rýchle, nejako som nestíhala vstrebávať :D
      Ale predsa len som sa tešila, že moje obľúbené série preniesli na plátno, tak dúfam, že teraz s tým neplánujú prestať, to ma vie naštvať viac ako to, že sa mi to dobre nevydarí.
      Ku kritizovaniu hercov sa radšej ani nevyjadrujem. Tiež to nechápem. Zatiaľ sa vo všetkom trafili :D

      Odstrániť
    3. Či tam bola alebo nebola nejaká scéna vôbec neriešim. Rubinrot urobili úplne inak, predbehli pár udalostí a bolo to super. Prispôsobili si to, aby to malo zmysel a pripravili na pokračovanie. Vôbec to nevadilo, podstatné je, že film zaujal a o to presne ide.
      VA? Tak tam som celkom presne nechápala, čo tým chceli povedať. Zle zostrihané, zlý scenár, zlá veľmi zlá komédia, skôr paródia, ale netuším na čo. Odfláknuté. Jediné dobré na filme bola Rose a Christian prekvapil. Inak zlé a strašne ma to mrzí, pretože tie knihy zbožňujem. Ak sa mám priznať, keď nebude dvojka, budem možno aj rada, jedine, že by sa toho chytil niekto schopnejší.

      Odstrániť
    4. Úplne súhlasím, Rose a Christian boli úplne najlepší a Rose mala super hlášky, ale to bolo asi tak všetko. To, že sa mi to zdalo hrozne rýchle a nestíhala som spracovať info, bolo zrejme zlým zostrihaným scenára.
      Ja som na dvojku zvedavá hlavne kvôli Adrianovi :D
      Ale inak tiež sa mi to zdalo skôr ako paródia, pre tých, čo knihu nečítali, to také určite bolo a to sa mi nepáči, lebo VA je skvelý dokonalý príbeh.

      Odstrániť
    5. Práve že, sa najviac obávam ak by to natočili, že by mi pokazili Adriana a to by som znášala veľmi ťažko :) Je to miláčik. Ale nedávam tomu veľké šance, že sa dočkáme pokračovania.

      Odstrániť
  2. Celkovo mi prídu filmové spracovania zlé. Väčšinou do knihy nevedia dať hlavné udalosti alebo faktory, ktoré danú knihu robia skvelou. Filmové efekty tiež nevedia naplniť očakávania fanúšikov. Občas, teda väčšinou je to zlé. Napríklad Nadherné tvory mňa extra nezaujali v kine. A keby si mám na základe filmu prečítať knihu, asi by som ju nechytila ani do ruky. Takisto hlavní hrdinovia bývajú strašní vo viacerých prípadoch.
    Asi by som povedala, že je dobré si prečítať knihu a až potom skúsiť film :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie všetky filmové spracovania kníh sú zlé. Filmy podľa Sparksových kníh sú fajn, Now is good bolo super, či Ten, kdo stojí v koutě a ostatné nefantasy.
      Nádherné bytosti boli zlé, ale ruku na srdce, aj tá kniha bola dosť priemerná podľa mňa.
      Nerada súdim výber hercov, pretože je nemožné sa každému trafiť do vkusu. Čo sa nepáči mne, iný môže zbožňovať. Zatiaľ som bola spokojná a nemala som s nikým problém, až na Jacea z TMI, pretože sa mi ten herec vrcholne nepáči, ale zahral to dobre. Neberiem to tragicky, lebo mne sa nepáčil, ale moja kamoška je z neho hotová. Je to ťažké. ;)

      Odstrániť
  3. Ja som si to zhrnula asi tak, že tí, čo ten film točia ho točia preto, aby posunuli príbeh ľuďom, čo ho nečítali, a nie preto, aby uspokojili chúťky zažratých čitateľov. Preto si povedia, že nikomu by nevadilo, keby sme vypustili toto, vypustili tamto, pridali trochu tohto, tohto zas ubrali ... a stáva sa z toho síce zložením trochu iný príbeh, ale na základoch je to v podstate to isté. Ako film podľa skutočnej udalosti.
    Pekná témička, pekne spracovaná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Áno chcú to posunúť ľuďom čo to nečítali, ale musia rátať s tým, že ak sa pustia do bestsellerov, fanúšikovia kníh to budú porovnávať a súdiť a tiež budú najväčšia fanúšikovská základňa aj hlavní kritici, ktorí budú robiť filmu reklamu. Takže musia brať na nich ohľad. ;)

      Odstrániť
  4. Pokud je kvalitní předloha, je poměrně často kvalitní i film. Ať už se drží předlohy co nejvíc (Pán prstenů), trochu míň (Hry o trůny, Hvězdný prach) nebo skoro vůbec (nový Barbar Conan). Někdy jsou i ty efekty celkově zajímavější než byla kniha (Pí a jeho život, Temný obraz), i když samozřejmě trošku na úkor hlubších myšlenek... Kniha funguje prostě trochu jinak než film...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. K týmto knihám sa neviem vyjadriť, pretože som ich nečítala, ale niektoré filmy som videla a áno páčili sa mi, len by som ich veľmi neradila miešala do tejto kategórie filmov, ktoré som porovnávala ja. Fantasy filmy pre mládež. Toto sú už filmy skôr určené staršiemu divákovi, a preto sú na trochu vyššej úrovni. Vo filmoch pre mládež je práve kritická hranica, medzí dobrým filmom a rozprávkou pre deti. Preto som v článku ako Pán prsteňov, Hry o trůny atď. nespomínala, lebo to je úplne iný level :)

      Odstrániť
  5. Rubinrot sa mi páčilo. TMI sa mi nepáčili až tak ani knihy, takže film ani vidieť nechcem. Hunger Games som nečítala, ale film som bez problémov pochopila, aj priateľ ho pochopil, tak neviem teda, aký problém mohli mať tí, čo to nečítali a nedokázali film pochopiť :) Upírsku akadémiu som videla trailery a doteraz neviem, či sa mám smiať alebo plakať nad tým, lebo to celé vyzerá ako nepodarená paródia. Film som si preto ešte nepozrela, ale hádam sa k tomu v blízkej dobe dostanem :) Ináč neviem, tie sfilmované knihy sú také všelijaké. Tieto fantasy filmy podľa fantasy kníh sú podľa mňa väčšinou prepadáky. Ale páči sa mi napríklad film Hviezdny prach, možno aj viac ako samotná kniha. Sfilomavá dystópie sú už podľa mňa lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S dystópiami som zatiaľ žiaden väčší problém nemala. Ťažko povedať, čo by presne nepochopili, lebo som im do toho stále kecala :D ale ide skôr o to, že pochopiť by to pochopili, ale asi by ich to nezaujalo. UA bola celá ako nepodarená paródia, tak s tým by som asi ani nestrácala čas pozeraním. Hviezdny prach som nečítala a ani som ho nevidela, ale uvažujem, že si ho pozriem, keď všetci hovoríte, že to bolo dobré. :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...