decembra 30, 2011

Draki - Sophie Jordanová

1.diel
Draki
Anotácia: Život šestnásťročnej Jacindy, jej dvojčaťa Tamry a ich matky je dobrodružný a veľmi nebezpečný – patria totiž k svorke drakov, ktorá má s neobyčajnou Jacindou svoje plány... Jej matka sa ju rozhodne ochrániť a tak sa celá rodina presťahuje do púšte. Jacinda si veľmi ťažko zvyká na nové prostredie a na nových spolužiakov. Bojuje so svojou túžbou po lietaní a tiež s vlastným telom, ktoré sa v kritických okamihoch mení na „draki“. V škole si okamžite všimne tajomného Willa, ktorý ju neuveriteľne priťahuje. Will však skrýva nejedno tajomstvo, okrem iných aj to, že patrí do klanu lovcov drakov... Prečítajte si fantastický príbeh plný napätia, túžby po slobode, vášne a lásky!

Recenzia: Draki je jedna z tých kníh, ktoré vás jednoznačne upútajú svojou zaujímavou obálkou, ale čo sa skrýva vo vnútri je už otázne, ako tomu býva v mnohých podobných prípadoch. V tomto prípade môžeme knihu posúdiť podľa obalu.

Nie som žiaden fanúšik milostných dojímavých príbehov, ale aj mne sa stáva, že čas od času, si rada prečítam niečo naivné a sladučké. Práve teraz som mala to obdobie a ako na zavolanie mi prišla pod ruku Draki.

Musím sa priznať, že som nečítala ešte nič s dračou tématikou (áno hanbím sa za to) a tak som bola veľmi zvedavá na túto knihu. Po prečítaní som dospela k názoru, že si chcem prečítať viac dračích kníh.
Kniha mi maximálne sadla. Aj keď to nebol žiaden originálny dej a romantická zápletka ako z rozprávky, predsa to malo svoje čaro. Mňa hlavne zaujal dračí námet. Bolo to pre mňa niečo nové. Viem si predstaviť, keby je to o nejakom inom mýtickom a nadprirodzenom druhu, už by ma to tak neoslovilo.

Je dôležité, aby sa vám v knihe páčili hlavné postavy, inak vás kniha určite nebude baviť. Našťastie, tu mi sadli skoro všetci. Jacinda a Will boli klasický prípad ako Bella a Edward, až na to, že Jacinda bola predsa len zaujímavejšia a rozumnejšia. Dvaja proti celému svetu. Klasické klišé.
Keď to takto napíšem, vôbec to neznie lákavo, skôr naopak a aj  tak sa mi to páčilo. Tento sladučký vznikajúci vzťah, zachránil pre mňa nový, zaujímavý dej. Vidno, že autorka to mala dobre premyslené ako sa všetko so všetkým vzájomne prelínalo a fungovalo to, aj keď to bolo často predvídateľné. Dobrým spestrením boli vedľajšie postavy. Ich charaktery a potenciál by sa dali využiť a rozvinúť určite viac, ale aj tak splnili svoj účel, aký im autroka pridelila. Tie, ktoré mali byť záporne, aj boli a rozhodne som ich nemala rada a súrodenecký vzťah medzi Jacidnou a jej sestrou Tamarou, bol ako v každom súrodeneckom vzťahu. Aj keď si robili naprieč, alebo sa hádali, vždy malo na vrch ich sesterské puto.

Jediné, čo by som knihe vytkla, bol trochu chaos v charakteroch postáv. Niekedy sa správali vážne nepochopiteľne a vôbec to k tej danej postave nesedelo. A druhou zvláštnosťou, bol slovenský preklad. Nemôžem si pomôcť, ale ja som miestami nechápala, čo sa tam píše a to je to môj materinský jazyk. Prišlo mi to ako keby to prekladal niekto, kto ani nie je Slovák. Napríklad tam bola veta, akoby vytiahnutá z kontextu, ktorá vôbec nedávala zmysel. Povedala som si, že možno to neskôr pochopím, ale k vysvetleniu už nikdy nedošlo. Neviem, či to tak je aj v originále, alebo to je len dielo prekladateľa, ale mohlo to byť aj bez toho.

Každopádne sa mi kniha cez to všetko páčila a už sa neviem dočkať pokračovania. Ten koniec ma skoro zabil. Je mi jasné, že to autor vždy musí ukončiť v napätej chvíli, ak chce prilákať čitateľov na ďalší diel, ale ja si na to asi nikdy nezvyknem.

Moje hodnotenie: Určite doporučujem každému, kto si chce prečítať niečo nenáročné, oddychové a má rád Shakespeareovskú lásku. Aj keď to malo pár chybičiek, dávam plný počet 5*. 





2. diel
Útek
Anotácia: Napätie, zakázaná láska a vzrušujúce nebezpečenstvo – to je druhá časť napínavej Draki trilógie. Aby Jacinda zachránila život Willa – chlapca, ktorého miluje, vyzradila pradávne tajomstvo svorky. Teraz, keď je späť pod ochranou svojho druhu, nazerajú na ňu preto ako na zradkyňu. No ešte horšie však vyznieva fakt, že Willa už nikdy viac neuvidí. Ale čo ak predsa len navzdory všetkému existuje šanca, ako sa s ním znova stretnúť, no cena je príliš vysoká? Bude Jacinda pre ich lásku riskovať všetko?

Je všeobecne známe, že druhé pokračovania pomerne úspešných kníh majú nepekný zvyk, byť o latku na nižšej úrovni ako ich predchodca. Prvý diel Draki sa mi páčil a o to viac som rada a teší ma, že o Úteku môžem bez výčitiek povedať, že pravidlo druhej (horšej) knihy na neho neplatí. Práve naopak. Bola určite lepšia.

Kniha ma chytila hneď od začiatku, kde dej plynule nadväzoval na predchádzajúcu knihu, ktorá bola ukončená v zaujímavej a napätej situácií, takže bolo "vzrúšo" už na prvých stranách.
Jacindin návrat do svorky aj s rodinou ma potešil, pretože život vo svorke v prírode je z môjho pohľadu zaujímavejší ako prechádzky po školských chodbách. Je to moja prvá séria o drakoch a preto ma všetko, čo sa ich života týka zaujalo a chcela som o ňom vedieť viac.
Určite som si prišla na svoje, lebo celá kniha je v podstate vo svorke, kde sa život riadi podľa iných pravidiel ako v bežnom svete.
Neobľubujem dlhé opisy osôb, vecí, prostredia, či pocitov. Aj tak si vždy všetko predstavujem po svojom, ale tu sa mi  tie opisy a slovné spojenia, ktoré autorka používala moc páčili a často krát som sa pri nich pozastavovala, že takéto prirovnanie by ma nikdy nenapadlo. Čo už sa mi až tak nepáčilo, bolo opäť neustále Jacidine ľutovanie sa a premýšľanie nad rovnakými vecami stále dookola.

Ak sa vám prvý diel zdal nudný, tento vám názor určite vylepší. V knihe bolo viac akčnejších scén, pri ktorých som často krát ani nedýchala. Na druhej strane musím povedať, že dej je ľahko predvídateľný, ale než sa dostaneme do situácie, ktorú sme predpokladali, medzi tým sa zomelie ešte veľa iných, ktoré neboli očakávané. Obávala som sa, že tam bude málo Willa, keďže bola Jacinda opäť so svorkou. Je to logické, lebo Will - lovec tam byť nemôže, ale dej bol pekne vyplnený a keď tam nebol fyzicky, aspoň o ňom Jacinda stále a stále premýšľala. 
V niektorých momentoch ma Jacinda rozčuľovala a nechápala som jej správanie. Napr., v hlave má neustále milión myšlienok, ale keď má niečo povedať, tak je ticho a zas si to hovorí len sama pre seba. Taktiež som nepochopila, prečo je ohnivý draki, ktorým je aj Jacinda, taký výnimočný? Je ich málo, fajn, ale ja by som skôr povedala, že to bude tým ohňom, čo dokáže použiť. Prečo potom, to svoje nadanie nepoužíva? Sem, tam, jej nejaká tá "iskierka" z papule vyšla, ale to urobím aj ja so zapaľovačom a nemusím byť ohnivý draki. V tomto jej mohla dať autorka viac priestoru.
Aspoň sa konečne dostalo priestoru Cassianovi a Tamre, ktorí to tam poriadne oživili. Ja byť Jacindou, vôbec by som sa Cassianovi nebránila. :D S Tamrinou premenou prišli aj zaujímavé zvraty a to v podobe milostných zvratov. Konečne bola draki a otvorili sa jej možnosti, pri výbere partnera z pomedzi nich. Môžete si tipnúť, po kom jej srdce túži. A hneď sa nám to začalo dobre zamotávať. Už tu máme štyroch zaľúbencov, ale každý chce niekoho iného a keď sa k tomu pridá ešte niekto piaty, už je to hotová pohroma, ktorá nemá ďaleko od argentínskej telenovely.

Tento raz kniha neskončila tak napínavo ako prvá, za to sa tam začal črtať zaujímavý námet, akým sa bude niesť ďalší diel, kde sa dozvieme určite viac o obávaných a často spomínaných enkrosoch. 

Knihu ako celok by som zhodnotila dobre. Aj keď tam boli miesta, ktoré ničím nevynikali, bola skvelo napísaná a dobre sa to čítalo. Naopak tam boli momenty, ktoré boli výborné a oveľa viac akcie, ktorá dodávala príbehu živelnosť a napätú atmosféru.
Jednoznačné zlepšenie po jednotke a dúfam, že to bude len a len lepšie. Zhodnotila by som knihu 5*, i keď to nebolo na úrovni iných kníh, ktorým som dala 5*, ale v tomto prípade oceňujem štýl písania a fakt, že je to prvá dračia záležitosť akú som čítala a nemám to s čím zrovnávať. Určite doporučujem prečítať, nič tým nepokazíte ;) 

PS: Aj ja sa pripájam ku všetkým, čo si stále nevedia predstaviť, ako v knihe dračie podoby vlastne vyzerajú. Ich opis je nanajvýš nevydarený a nepremyslený.

3. diel
Návrat
Anotácia: ZÁVEREČNÝ DIEL TRILÓGIE O SVETE DRAKI 

Draki svorka je ohrozená – enkrosi, neľútostní vedci pátrajúci po jej tajomstvách, zajali Cassianovu sestru Miram a sú ochotní ju detailne preskúmať, aby zistili všetko o jej druhu. Jacinda po spojení s Cassianom intenzívne vníma jeho pocity a prežíva tak všetku jeho bolesť. Ona aj Will sa rozhodnú svorke pomôcť. 
Bude výprava lovca a skupiny draki úspešná? Podarí sa im spolu zachrániť Miram? Je možné, že v cieli na nich čaká niečo oveľa, oveľa hrôzostrašnejšie než enkrosi...


Moje nadšenie z prvej časti opadlo počas čítania dvojky a nevrátilo sa ani počas posledného dielu, čo ma moc mrzí. Ako vyvrcholenie som čakala viac. Teraz, keď si to všetko spätne premietam, uvedomujem si, že to bola len moja slepá viera a túžba po strhujúcom konci. Mohla som to tušiť po tých priemerných knihách, ktoré tomu predchádzali. 

Návrat plynule nadväzuje na druhý diel a aj keď ste ho čítali dávnejšie, do deja sa určite rýchlo dostanete. Keď sa Jacinda na konci Úteku rozhodla ísť medzi enkrosov zachrániť Miram, svitla mi nádej, že sa o nich konečne dozvieme viac, kto naozaj sú a akú úlohu zohrávajú v ľudskej spoločnosti.
Keď už tam Jacinda bola, všetko mi prišlo príliš rýchle a veľmi jednoduché. V tú chvíľu ma napadla myšlienka, že prečo sa o to nikto nepokúsil už predtým. Že sa draki menia na ľudí, predsa enkrosi nevedeli a tak sa mohli medzi nich ľahko zapliesť. Tak, ako to urobili aj teraz.
Ďalšia nepochopiteľná vec bola, že Jacinde to niekedy myslelo extra rýchlo a dávala si do súvisu nepochopiteľné veci, ale taká banálna vec ako v prípade tej veci (nechcem prezrádzať), čo dávali enkrosi drakom, jej vôbec nedošla. Nič očividnejšie už to ani nemohlo byť a som si istá, že aj vy, čo ste to nečítali, vám už je z tohto jasné, o čom asi trepem. No, ale aký boli potom  všetci prekvapení...som mala sto chutí kričať a vynadať im, že akí sú pribrzdení.

Budova, v nej veľa cudzích drakov, jeden obzvlášť divný, lekársky zákrok a útek. To je všetko, čo si pamätám od enkrosov. A to som čakala, že sa dozviem o nich niečo viac. Žiaľ, útekom skončila aj jedna veľká záhada a otázka, kto sú enkrosi, na ktorú už asi nedostaneme odpoveď.
Ďalšia nezodpovedaná otázka, na ktorú tiež asi nikto nepozná odpoveď, možno len samotná pani Jordanová, ako draki vyzerajú. Už som si ich predstavovala rôzne, ale v každom diely ma dokáže stále niečo prekvapiť. Najviac mi dala zabrať predstava piatich premenených drakov v jednom aute a z toho jeden obrovský, tak bol aspoň Deghan opisovaný. To, že majú vo svojej draki podobe vlasy, som už tak nejak prehliadala. Všimla som si, že keď bola Jacinda v ľudskej podobe, rozumela reči draki. Mierne ma to zarážalo. Nepamätám sa, či to bolo spomenuté aj pred tým, že to vie, ale tu mi to bilo do očí.
Útek sa mal volať skôr tento diel, lebo o nič iné v knihe po celú dobu nešlo. Stále boli v aute a pred niekym utekali. Prázdne miesta vypĺňali Jacindine ustavične úvahy o tom, čo cíti Cassian a ich puto a aký je Will úžasný. Tu musím pochváliť, že aj keď Jacinda, Will, Cassian mal byť milostný trojuholník, celý čas vedela, že chce Willa a nemusela sa neustále rozhodovať. Nie, že by mi záležalo na tom, s kým skončí, pretože som mala rada oboch, no možno Cassiana trocha viac, ale ten mi hlavne k Jacinde vôbec nepasoval.
Návrat mal byť zrejme najakčnejší diel, čo aj svojim spôsobom bol, ale na môj vkus to bol stále slabý odvar. Vadilo mi, že pri súbojoch a napätých scénach, to chce urobiť autorka čo najviac napínavé a naťahovať čitateľa prostredníctvom zdĺhavých opisov a potom to stráca na zaujímavosti. Než stihne Jacinda opísať v akej polohe leží na zemi a ako sa pri tom cíti a čo všetko vidí, medzi tým čitateľ zabudne, ako a prečo sa na tej zemi vôbec ocitla. Jediným svetlým bodom bolo, že Jacinda konečne použila svoj ohnivý dar. Vec, ktorá mi vždy trhala žili, prečo nikdy v krízových situáciach nepoužila ten svoj oheň. Ja na jej  mieste, by som spálila všetko široko-ďaleko, keby mi išlo o život. Škoda, že som sa toho dočkala až v poslednej časti.
Záver bola tá lepšia časť knihy. Stali sa tam zaujímavé udalosti, ktoré ma prekvapili, ba priam šokovali. Konečne autorka ukázala trocha odvahy a nebála sa experimentovať, zbaviť sa pár postáv a hneď to malo iné grády. Fanúšikovia série sú určite s ukončením spokojní, ale mne tam predsa len jedna vec strašne chýbala. Po celý čas mal Will podivné schopnosti vďaka krvi draki, ale nikde tam nebolo spomenuté, aký to bude mať na neho vplyv do budúcnosti. Jeho schopnosti naberali stále na sile a nikto si z toho nič nerobil. Ja som čakala, že sa každým okamžikom premení na draka a nič. Proste to ostalo premlčané a všetci boli spokojní.
Čo viac k tomu dodať? Fajn. Zaujímavá séria, ale som rada, že už sa to skončilo. Čítalo sa mi to ľahko a rýchlo, ale tentokrát nemôžem napísať, že by to bolo oddychové. Stále som sa buď rozčuľovala nad Jacindiným správaním, alebo mi dávala zabrať predstava draki. Škoda, že nebola hlavnou hrdinkou Tamra a Cassian. To by mohlo byť zaujímavé. Tí mi boli omnoho sympatickejší a môjmu srdcu bližší, aj keď Tamra veľa priestoru nedostala, čo je škoda, lebo z jej pohľadu to mohlo byť podstatne zaujímavejšie. Vyrastala ako človek medzi draki, stále v tieni svojej sestry, jej náhla premena na jedného z najvzácnejších draki a nová láska. Čo vy na to? Nečítalo by sa to dobre?
Hodnotenie sú 3*, i keď to bolo lepšie ako dvojka, ale na štyri to nie je, vzhľadom na knihy, ktoré som tak ohodnotila, by to nebolo spravodlivé.
Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...