februára 10, 2012

Knižná zoznamka...


Mercedes Thompsonová, milí čitatelia, prosím - zoznámte sa...
Séria,  ktorej som sa rozhodla venovať v nasledovnom príspevku, nie je síce YA ale určite si zaslúži vašu pozornosť. Aby ste pochopili, o čom to tu píšem, jedná sa o spisovateľku Patriciu Briggs a jej sedem dielnu Mercy Thompson.
Teenegerov tu vystriedajú čerství tridsiatnici a ako v správnej adult  je tu tróóóšku viac sexu. Ale inak sa od YA kníh až tak nelíši. Ó, a samozrejme treba zmieniť, že sa jedná o sexi vlkolakov a jednu krásnu a odvážnu kojotku. Áno, čítate správne - Mercy je totiž kojotka (to aby vytŕčala z davu:-)

Mercedes alias Mercy je automechanička, ktorá sa môže popýšiť svojou autodielňou v meste Tri-Cities, žije v karavane, jej sused je neodolateľný VLKOLAK (a to hneď vodca celej svorky), za klientov má UPÍROV a jej najbližší priateľ, od ktorého odkúpila spomínanú autodielňu, pochádza z radov takzvaných FAE. Takže o zábavu má postarané. Aj keď je sama nadprirodzenou bytosťou, jej život plynie vcelku normálne. No ale ako to už býva... vesmír jej karty poriadne zamiešal a plánuje s ňou úplne inú hru.
Knihy od  Patricie Briggs sa mi dostali do rúk na základe odporúčania( odporúčania menom Monika:-). Trochu som sa jej stránila, pretože to nie je young-adult, ale veľmi milo ma prekvapila. A to hneď z troch dôvodov:
1.  Keď si odmyslím vek hlavných hrdinov a to, že v okruhu niekoľkých kilometrov nie je žiadna stredná škola, tak mi vôbec neprišlo na rozum, že čítam adult fantasy.

2.  ADAMSAMUEL (v mojom prípade v tomto poradí), dvaja muži, ktorí Mercy poriadne zamotajú hlavu. (ale komu by nie!!!)

3.  Forma, akou je séria písaná. Každá kniha má svoj samostatný príbeh a na jej konci je dejovo uzavretý. V globále ale na seba nadväzuje.  A to je fakt, ktorý sa mi páčil najviac. Vždy išlo o niečo nové, na čo som sa mohla tešiť.  Jedna akcia strieda druhú, postavy sa stále viac vyvíjajú, vzťahy sa neustále zamotávajú, všetko je to prepletené humorom a spolu to vytvára úžasný celok.

Ak nie ste až tak veľmi zarytí obľúbenci YA, verte mi, táto séria stojí naozaj za prečítanie.
A navyše, okrem poslednej siedmej knihy, ktorá má vyjsť v Amerike v roku 2013, je všetkých 6 kníh  vydaných u našich českých susedov vydavateľstvom FANTOM Print. Tak si to môžete vychutnať (tak ako ja) jedným šupom...

Aby ste mali lepší prehľad, o čom som to tu vlastne písala, nájdite si minútku a prečítajte si anotáciu k prvej knihe s názvom Měsíční píseň :
 
Je čas na změnu! Zapomeňte na sladkobolné romance! 
Seznamte se s Mercy Thompsonovou! Přátelí se s vlkodlaky. 
Přátelí se s upíry. Ovládá bojová umění. Opravuje stará auta. 
Lehce se dostane z každého průšvihu. Je krásná, je chytrá, je jiná. 
„Vlkodlaci jsou nebezpeční, když se jim připletete do cesty, 
ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. 
Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. 
Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě…“

2 komentáre:

  1. Presne moja reč Adam <3 On je úžasný :) a občas sú tam tiež dobré hlášky a aj ten dej... xD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zbožňovala aj rozhovory, ktoré viedla Mercy so Stefanom (upírom)... najlepšia hláška, keď povedal 10-roč. Chadovi, že je skôr Spike a nie Buffy...aby mu nahnal strach...:-D Oh, a ten jeho odkazovač so znelkou Scooby Doo...tak to už čo je

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...