mája 01, 2012

Knižná zoznamka


Tento mesiac sme sa rozhodli, že vám priblížime, alebo skôr pripomenieme sériu Luxus, od mladej a talentovanej spisovateľky Anny Godbersen. Prečo práve Luxus? Pretože je to séria, ktorá sa na knižných blogoch nespomína tak často, ako niektoré viac známe série pre mladých dospelích. S časti aj preto, že séria sa zatiaľ vydáva len v Česku, vo vydavateľstve BB art a pre slovenských čitateľov nemusí byť až tak známa.

Ak máte už dosť, hrôzu naháňajúcich nočných stvorení, nesmrteľných bytostí, či zakázanú zvrátenú lásku na štýl - Kráska a zviera, toto je presne pre vás. Teda, ak ste dievča, pretože chalanom by som to určite nedoporučovala.
Už zo samotného názvu vyplýva v akom prostredí sa bude dej odohrávať. Bude to svet krásnych mladých žien, mladých elegantných mužov, so správaním gentlemana a nikdy nekončiace večierky, plesy a bály, ku ktorým nepochybne patria aj tie najluxusnejšie a najkrajšie šaty, po akých sníva každé dievča v roku 1899.
Možno vás odrádza ten rok, verte, že nie ste sami. Ja som mala tiež obavy, pretože nie som fanúšik takýchto dobových príbehov. Bola som však milo prekvapená.
Aj keď sa dej odohráva v období nám dávno zabudnutom a nepredstaviteľnom, bez všetkých možných strojov a vymožeností techniky dvadsiateho prvého storočia, vzťahy a problémy ľudí, sa však nemenia. Problémy s LÁSKOU, PENIAZMI a SLÁVOU tu boli, sú a vždy budú. Tým, že je to dobová séria sa to ešte viac okorenilo. Všetko toto, tam bolo zahalené pod rúškou prísnej etikety, ktorej porušenie by znamenalo nepredstaviteľný škandál a hanbu celej rodiny.
Preto si predstavte, že ste sedemnásť ročné dievča, alebo chlapec, z vyššej vrstvy, ktorý túži po láske, ktorú mu nikdy neschvália a musí sa podvoliť rodine, ktorá mu diktuje ako má žiť a koho má ľúbiť. Žiadne výnimky, ani kompromisy neprichádzajú do úvahy. Závisí od toho status celej rodiny. O to horšie je, ak ste chudobný a celý život pre niekoho robíte poskoka a sluhu a urobíte čokoľvek, aby ste aj vy boli raz tí, ktorí budú vážení a rešpektovaní.
Kto už by niečo také chcel zažiť? Ja rozhodne nie. Ako sa s tým popasujú hlavní hrdinovia sa dozviete, ak si túto sériu prečítate.

Dúfam, že aspoň niekomu som pomohla pri rozhodovaní, či siahnuť po tejto sérií. Ja sa čoskoro pustím do druhého dielu - Intriky, na ktorý sa už dlho, dlho teším, ale nemala som zatiaľ možnosť si ho prečítať.
Tým, čo sa chcú do série Luxus pustiť, prajem príjemné čítanie plné luxusu, intríg, závisti, a veľkoleposti, ktoré číhajú na každej jednej strane.

V novembri tohto roku vychádza aj tretia časť - Závist.

- Munkiki -




2 komentáre:

  1. Takže niečo ako kríženec Gossip Girl a románov Jane Austenovej? :D Mohlo by to byť celkom zaujímavé, škoda len, že k českým knihám ja až taký prístup nemám

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nejak si to vystihla. Možno to bude znieť divne, ale ja strašne rada čítam knihy v češtine, (radšej ako v slovenčine)preto si ich objednávam cez internet, alebo sa dajú kúpiť aj vo väčších kníhkupectvách. :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...