mája 25, 2012

Recenzia: Štvanice - Patricia Briggs

Anotácia:
Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe.
Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka - tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečku.
 
Moje dojmy:
Anna patrí do vlkolačej svorky v Chicagu, ktorú vedie miestny alfa Leo. Ako vlk je v hierarchii na poslednom mieste a namiesto ochrany, ktorú by jej mali poskytovať,  sa jej dostáva iba hrubé zaobchádzanie zo strany ostatných členov. V poslednej dobe sa v tejto chicágskej svorke dejú podivné veci, a tak je Charles vyslaný do tohto mesta, aby celú záležitosť prešetril. Okrem iného sa tu spoznáva aj s Annou, ktorou je očarený nie len jeho vlk, ktorý v ňom drieme, ale aj samotný Charles.

Kniha sa rozbieha v plnom prúde od úplného začiatku, kde sa Anna a Charles stretnú a okamžite sa medzi nimi vytvorí silná chémia. Nemám veľmi v obľube tento "hŕŕŕ-efekt", keď sa dvaja hrdinovia na seba vrhnú pomaly už v prológu, a následne si vyznávajú nehynúcu lásku, sotva sa poznajú jeden deň, ale v tomto prípade mi to absolútne neprekážalo, práveže naopak, neskutočne sa mi to páčilo. A tým, že žijú v odlišnom svete, kde platia iné pravidlá príťažlivosti, to tak jednoducho muselo byť.
Anna je vďaka skúsenostiam, ktoré si prežila vo svojej svorke za posledné tri roky, veľmi nesmelá a opatrná. Počas svojho života ako vlčica, poznala ľudí, ktorí jej celý čas iba ubližovali a ponižovali ju, a ona si myslela, že to tak jednoducho chodí. O svete vlkov nemala takmer žiadne informácie a tak sa iba neustále podriaďovala iným. S príchodom Charlesa sa to ale zmenilo. Ukázal jej aj druhú tvár mince a cítil potrebu ochraňovať ju, aby jej už nikdy nikto nemohol ublížiť. Rovnako ako pre Annu, aj pre neho to bolo niečo nové,  miešali sa v ňom pocity, s ktorými sa vo svojom živote ešte nikdy nestretol.

Od začiatku im (aj mne) bolo jasné, že patria k sebe. Ale bolo to oveľa komplikovanejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Páčil sa mi vzťah, ktorý sa medzi nimi postupne vytváral a čelil mnohým prekážkam. Pre Annu to bolo oveľa ťažšie, aj keď odišla spolu s Charlesom do jeho rodného mesta, a zanechala tak minulosť za sebou, jej trauma ostávala stále s ňou. Bola zvedavá na jej nový život a ľudí okolo seba, ale zároveň mala neustále strach z nepoznaného a zo začiatku sa bála aj samotného Charlesa.  Charles, ako mužský hrdina mi bol veľmi sympatický. Bol otcov zabijak, ktorého sa všetci báli a mali pred ním rešpekt. Bol tichý a nevýrečný, a ak sa na jeho tvári niekedy objavil úsmev, bol to zázrak. Preto som milovala jeho vzácne prejavy radosti a sem tam aj nejakého humoru, za čo mohla hlavne Annina prítomnosť. Snažil sa byť trpezlivý, postupne si u nej budovať dôveru a do ničoho ju nenútil, čím si u mňa vyslúžil veľké plus. A čo sa týka jeho častých prejavov žiarlivosti, keď sa  okolo nej objavil iný muž (vlk:D), tie boli podľa mňa veľmi roztomilé (teda obrazne povedané, pretože pri slove "roztomilé" si predstavíte skôr čivavu, ako nasratého vlkolaka).

Dejová zápletka je veľmi zaujímavá, hlavný hrdinovia sa budú musieť popasovať s nepriateľom, ktorý napáchal hriechy už v minulosti, a teraz sa rozhodol dokončiť svoju prácu. Príbeh je napínavý, pričom sa postupne odhaľujú jednotlivé skladačky, ktoré do seba zapadajú, až príde na veľké finále. Je v ňom veľa akcie a väčšia časť sa odohráva v zasnežených horách, takže som si to pri čítaní vedela živo predstaviť. Kniha je so série, takže dejovo nekončí, ale príbeh ako taký má uzavretý koniec, takže si konečne nemusím trhať vlasy pri čakaní na ďalší diel.

Jediná jedna vec, ktorá ma pri tejto knihe rozčuľovala (ale to je iba môj osobný problém) bolo, že Charles je opisovaný ako sexi svalnatý chlap s čiernymi vlasmi DLHÝMIPO PÁS!!!! Pretože slovné spojenie dlhé a po pás (vlasy:), u mňa tým pádom neguje to sexi... :-( 
Takže ja som sa ho preto rozhodla počas čítania ostrihať, aby tá kniha nemala žiadnu chybičku.. :-D

Som naozaj rada, že sa Patricia Briggs nevzdala svojich postáv sériou Mercy Thompson, a rozhodla sa v tomto svete ešte nejaký ten čas pobudnúť. Sériou Alpha & Omega sa jej podarilo nadviazať a zároveň aj vytvoriť niečo nové, čo naozaj stojí za to. Zároveň chcem ale podotknúť, že čitatelia, ktorí nečítali sériu Mercy Thompson, budú mať asi menší problém, rýchlo sa vžiť do deja. Pri prvotnom opise tohto vlčieho sveta so všetkými jeho pravidlami a zvláštnosťami, mi bolo všetko jasné, ale neviem, či by som to hneď pochopila, keby som nečítala Mercy. Asi by som trošku viac objasnila celý ten vlčí systém a jeho hierarchiu, aj keď samotný príbeh to nenarúša.

Pokračovanie s názvom Loviště, vyjde už na jeseň tohto roku, vo vydavateľstve Fantom Print. 
Ak by ste mali záujem aj o spomínanú sériu Mercy Thompson, na TOMTO linku k nej nájdete potrebné info, kde sme ju mali ako obsah Knižnej zoznamky.

Hodnotenie 5*

- Anndy -

3 komentáre:

  1. To znie dobre, asi by som si mala od Patricie konečne niečo prečítať...:) A fíha, ostrihať by som ho asi musela tiež, bez urážky.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak ti môžem poradiť, tak skús najprv Mercy Thompson od tejto autorky...:-D nie je to YA, ale nie je to skoro vôbec podstatné pri čítaní. Táto séria je humorná a akčná, ja som si ju veľmi obľúbila a Alpha a Omega začala tiež super...:-D
    No a s tými vlasmi, to je u mňa taká osobná vec, mávam problém, predstaviť si sexi chlapa, keď má dlhé vlasy...:-(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak to myslím, že nie si jediná :( ja tiež nemám rada dlhovlasých (mám problém si to predstaviť inak ako v podobe masných vlasov pričapených na čele, eh...) :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...