júna 12, 2012

Bohatý rok 2012...

...alebo, čo vám môžeme určite odporučiť :D

V tomto roku už vyšlo niekoľko skvelých kníh, či už v zahraničí alebo u nás na Slovensku. Aj keď je za nami skoro jeho polovica, ešte sa máme určite na čo tešiť. 
Začneme zahraničnou knihou, pretože pre všetkých fanúšikov Richelle Mead je dnešok veľmi významný deň, z toho dôvodu, že práve dnes vyšiel v Amerike druhý diel série Bloodlines s názvom the GOLDEN LILY. A na čo sa môžeme tešiť? Myslím, že na odpoveď stačí iba šesť písmen... Áno, presne tak, je to ADRIAN! Za nás môžeme s čistým svedomím povedať, že GL je pre nás jedna z tých najočakávanejších v tomto roku. 
  
Anotácia (preložená z goodreads):
Silná, inteligentná alchymistka Sydney Sageová a Morojská princezná Jill Dragomirová sa skrývajú medzi ľuďmi v internátnej škole v slnečnom a očarujúcom svete Palm Spring, v Kalifornii. Študenti - deti bohatých a mocných – si žijú svoje životy v blaženej nevedomosti, zatiaľ čo Sydney, Jill, Eddie a Adrian musia urobiť všetko pre to, čo je v ich silách, aby udržali svoje tajomstvo v bezpečí. Ale so zakázanými vzťahmi, nečakanými magickými putami a neustálou hrozbou v podobe Strigojov, je skrývanie pravdy ťažšie, než si kto myslel.
Plná nových tvári, ale i dobre známych, dych berúca séria Bloodlines od spisovateľky Richelle Mead preskúma všetky priateľstvá, romantiku, bitky i zrady, ktoré robia túto najpredávanejšiu sériu - VA, takou návykovou. V druhej knihe je dráma ešte silnejšia, vzťahy sú horúcejšie a v stávke je omnoho viac. (zdroj nikusskolanocihp.blog.cz)

Kto bude trpezlivý, dočká sa aj českého prekladu vďaka vydavateľstvu DOMINO, kde by táto kniha mala vyjsť na jeseň tohto roku pod názvom Zlatá Lilie.  

Čo sa týka slovenských pokračovaní, tento rok to bude tiež pekná nádielka, a to z veľkej časti hlavne vďaka vydavateľstvu SLOVART! Začneme úspešnou sériou s názvom Divergencia od mladučkej spisovateľky Veronici Roth. Druhý diel s názvom Rezistencia môžeme očakávať v októbri tohto roku. Recenziu na prvý diel si môžete prečítať na TOMTO odkaze.
Anotácia:
Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť – alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske.
Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi. V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.


Rovnako očakávané je aj pokračovanie série Lesa kostí od Carrie Ryan, v poradí tretie, s názvom Temné diery, ktoré má vyjsť v Slovarte v septembri, a tým ukončí túto skvelú trilógiu.

Do tretice to bude kniha Bitterblue (z anglického originálu), od Kristin Cashore, autorky skvelých dvoch knih Výnimočná a Ohnivá. Toto tretie a zároveň posledné pokračovanie by malo vyjsť v septembri vo vydavateľstve Ediposs.  Recenziu na ňu si môžete prečítať u Judit na jej blogu My Alternative World of Books.
Anotácia (zdroj -goodreads, autorka Judit):
Je osem rokov po Výnimočnej a Bitterblue je kráľovnou Monsei. Avšak vplyv jej otca, násilníckeho psychopata so schopnosťou ovplyvňovať myslenie iných, je ešte vždy cítiť vo vzduchu. Jej radcovia, ktorí od Leckovej smrti riadia krajinu, veria v pokrokový plán: Odpustiť všetkým, ktorí sa dopustili otrasných činov pod Leckovým vplyvom a zabudnúť, že sa kedysi prihodilo niečo zlé. No keď sa Bitterblue začne zakrádať zo zámku - sama a v prevlečení - a prechádzať sa ulicami svojho mesta uvedomí si, že kráľovstvo bolo 35 rokov očarované bláznom a jediný spôsob ako sa pohnúť dopredu, je obzrieť sa späť do minulosti. Dvaja zlodeji, pokúšajúci sa kradnúť iba to, čo už ukradnuté je, zmenia navždy jej život. Vlastnia totiž kľúč k Leckovej moci. A jeden z nich, majúci výnimočnú schopnosť, ktorá zatiaľ nebola rozpoznaná, vlastní kľúč aj k jej srdcu. 

Dve najväčšie slovenské očakávané novinky tohto roku zo SLOVARTU!!!
Vieme, že túto informáciu nemusíme ani písať, pretože o tom už každý vie, ale nedá sa nespomenúť!
Jedná sa o pripravované vydanie Mesta kostí - Nástroje smrteľníkov/1 (3.9.2012) a Vampire Academy - Vampire Academy/1 (december 2012). 

V Čechách majú tento rok tiež pekne napilno, ak by sme mali vypisovať to množstvo kníh, na ktoré sa tešíme, boli by sme tu do rána (čo aj tak sme, kvôli tomuto príspevku:), takže sme vybrali tie naj, ktoré určite pribudnú na naše poličky.  Z pokračovaní je to...
Démon z Hex Hall (Čarodejnice z Hex Hall 2) od autorky Rachel Hawkins, kniha vyjde 1.júla 2012 v Knižnom klube. Recenziu na jeho prvý diel si môžete prečítať na TOMTO odkaze. 
Anotácia (zdroj - prudent.wolf / World of Stories):
Sophie Mercer si myslela, že je čarodejnica. To bol dôvod, pre ktorý ju poslali do Hex Hall, školu pre delikventov čarovných bytostí. Ale to bolo predtým ako objavila rodinné tajomstvo, a že jej sexi nápadník, Archer Cross, je agentom Oka, skupiny usilujúcej o vyhladenie čarovných bytostí z povrchu zemského. Ukázalo sa, že Sophie je démon, jedným z dvoch, ktorý sú na tomto svete – druhý je jej otec. A najhoršie je že má silu, ktorá ohrozuje všetkých, ktorých miluje. To je dôvod, pre ktorý sa Sophie rozhodne ísť do Londýna, kde majú pomocou nebezpečnej procedúry zničiť jej sily.

C.C. Hunter a jej druhá kniha Vzkříšená za úsvitu (Tábor Shadow Falls 2), vyjde vo vydavateľstve Baronet 20. júna 2012. 
Anotácia:
Vkročte podruhé do světa Údolí stínů, do tábora, který pomáhá mladým lidem najít sebe samy a vypořádat se se svým zvláštním nadáním. Jakmile se tam jednou dostanete, nikdy na to nezapomenete - a už nikdy nebudete stejní!
Od chvíle, kdy Kylie přijela do kempu v Údolí stínů, si kladla stále stejnou otázku: Kdo vlastně jsem? Obklopena samými upíry, vlakodlaky, vílami a čarodějkami touží zjistit, jaké jsou její nadpřirozené schopnosti a jak svůj nově objevený neobvyklý talent využít. Teď k tomu má opravdu velkou příležitost! Zjevuje se jí totiž další duch, který tvrdí, že někdo, koho Kylie dobře zná - a miluje -, ještě před koncem léta zemře. Kdyby jen ale věděla, koho má vlastně zachránit a jak. Aby toho nebylo málo, trápí se Kylie nad svým rozpolceným srdcem. Lucas, svůdný a vzrušující vlkodlak, sice opustil kemp s jinou dívkou, ale stále častěji se zjevuje v Kyliiných snech. A Derek, neodolatelný elf, který tu pro ni byl vždycky, když ho potřebovala, ji přitahuje čím dál víc. Kylie ví, že se brzy bude muset mezi nimi rozhodnout. Teď ale láska musí jít stranou, protože v Údolí stínů se ukrývá jakási temná síla nadpřirozeného světa a ohrožuje všechny, které Kylie miluje.


Rachel Caine a Ples mrtvých dívek (Upíři z Morganville 2), vydanie je plánované v mesiaci jún 2012, vo vydavateľstve Brokilon.
Anotácia:
Sedmnáctiletá Claire si čím dál lépe dokáže poradit s životem v Morganville - městě, kterému vládnou upíři. Se svými spolubydlícími také vychází velmi dobře, přestože nejsou tak úplně živí. A začíná se i bavit - dokonce dostane pozvánku na studentský ples. Když ale zjistí, proč byla pozvána, začne se k smrti bát...

Čo sa týka českých noviniek, tešíme sa na...
Sophie Jordanovú a jej knihu s názvom Drakie, vo vydavateľstve CooBoo je plánovaná v polovici júla tohto roku.
Anotácia:
Jacinda od malička žije s cejchem výjimečnosti a ví, že každý její krok je sledován. Touží ale po svobodě rozhodovat se sama za sebe. Když poruší nejposvátnější zásadu svého druhu, skoro za to zaplatí životem. Zachrání ji krásný cizinec, který byl poslán, aby lovil takové, jako je ona, potomky draků, kteří na sebe dokážou vzít lidskou podobu.
Jacindina rodina je nucena uchýlit se do světa smrtelníků, kterému není lehké se přizpůsobit. Jediným světlem je pro Jacindu Will, který v ní rozdmýchává její dračí podstatu. Cítí k němu neodolatelnou přitažlivost, ale přitom zná jeho temné tajemství. On a jeho rodina jsou lovci. Za každou cenu by se mu měla vyhýbat. Tak málo stačí, aby se z ní navždy stal člověk!


A nakoniec je to kniha s názvom Temná horečka (Horečka 1) od spisovateľky Karen Marie Moning (táto kniha patrí do Adult - literatúry!!!) , a o jej český preklad sa postará vydavateľstvo Jota, 4.júla 2012.
Anotácia (zdroj - daemon.cz):
První díl série otevírající svět plný tajemství a záhad, napětí a vášně, těžko definovatelný prostor mezi realitou a snem, současností a dávnými legendami.
Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz...
Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.


PS: ešte jedna správa, čo sa týka vydavateľstva Mladá fronta, ktorá vydala v českom preklade prvé tri knihy zo série The Mortal Instruments... Momentálne zvažujú preklad aj štvrtého pokračovania (z anglic. originálu) City of Fallen Angels, a definitívnu odpoveď na naše (zatiaľ nevyslyšané) prosby sa dozvieme koncom tohto roka!
***
Vypadá to tak, že tento rok utrpia naše peňaženky značnú finančnú stratu, takže to vidíme na letné brigády, smeny naviac, alebo pre tých, čo žijú z vreckového - presvedčivejšie úsmevy na rodinných príslušníkov...

- Madžgy - 

1 komentár:

  1. na golden lily sa ale nenormálne tešim :)) Va je moja oblubena knizna seria a som bola velmi smutna ked to skoncilo, asi ako HP :( no ked som sa dozvedela ze bude spin off seria tak som v hlave doslova pustala ohnostroje :D dokonca som si bloodlines aj kupila, kedze cele VA som citala na nete. A teraz KONECNE vyslo Golden Lily a v čj to vyjde az v novembri??? kurnik nevydrzim tolko cakat :// a drakie, alebo firelight som si raz... davnejsie nasla na goodreads a ma to hend zaujalo, takže sa teším, že to vyjde aj tu :)) asi fakt pojdem na brigadu, lebo tolko knih, ty koksoo !! :D

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...