augusta 08, 2012

Recenzia: Krvavá ruža - Andrea Cremer


Krvavá ruža je tretia a zároveň posledná časť trilógie Nočný tieň, čím uzatvára príbeh Cally Torovej a jej svet plný Strážcov, Stopárov a Ochrancov.  Ak by som to mala zhrnúť od samotného začiatku tejto série, tak musím povedať, že každá jedna kniha ma bavila čím ďalej, tým viac. V Nočnom tieni som sa  pomaly zoznamovala so všetkými faktami a zákonmi jednotlivých svoriek a často som sa musela veľmi sústrediť na množstvo informácií, aby som všetkému správne pochopila. Preto sa mi Prekliatie vlkov páčilo oveľa viac (keďže som už vedela, ktorá bije!), a čo sa týka trojky... pre mňa to bol naozaj pekný záver.  Než som sa pustila do Krvavej ruže, čítala som množstvo negatívnych názorov a začala som mať obavy, že sa dostaví sklamanie a tak som záveru nedávala veľké nádeje. Opak je ale pravdou, a z tohto dôvodu som sa rozhodla napísať recenziu, aby som o trošku vylepšila jej status :D 

Dej sa  začínal presne v mieste, kde bol v druhom dieli ukončený, vojna medzi Stopármi a Ochrancami sa rozbiehala v plnom prúde. Od prvej strany naberal na dynamickosti a toto napätie a akciu si udržal po celý čas až do konca. V knihe neboli hluché miesta, pretože sa neustále niečo dialo, či už sa jednalo o samotné boje alebo išlo o situácie, pri ktorých postavy v príbehu viedli svoje vlastné - vnútorné  bitky.  Zvlášť, čo sa týkalo Cally, ktorá sa ako alfa samica snažila v tejto vojne viesť svoju svorku tým správnym smerom a ochraňovať ju, čo nebolo vôbec  ľahké, keď mala po boku Shaya aj Rena  zároveň. Mnohým čitateľom prekážala práve jej nerozhodnosť, čo sa týchto dvoch týkalo, ale podľa mňa bola rozhodnutá už dávno, iba pokladala nadchádzajúcu hrozbu zo strany Ochrancov za dôležitejšiu ako jej ľúbostný život. Rovnako som bola potešená, že sa tu tentokrát Ren vyskytoval takmer neustále, mám taký pocit, že bol vo viac kapitolách ako Shay. Vedľajšie postavy dostali tiež veľký priestor na vyvíjanie svojich charakterov a vzájomných vzťahov, najviac sa mi páčil Connor, ktorý dodával knihe nádych humoru a odľahčoval tým samotné napätie v deji. Osviežením boli aj neustále zmeny prostredia, každá kapitola mala svoje čaro, napínavosť a nečakané zvraty, kde viac krát prišlo k stratám na životoch.
Podľa môjho názoru sa autorke tretí diel naozaj vydaril, celý príbeh bol pre mňa veľmi pútavý a vôbec nie som sklamaná nad jeho koncom, podľa mňa bol nádherný. A tiež ho urobila dosť prekvapivým, pretože keď už som si myslela, že je po všetkom, prišiel ďalší šok, čo spôsobilo dosť veľký zvrat. Určite by som nebola až taká nadšená, keby mám čítať ďalší happy-end v podobe „šťastní až naveky“!
A pre porovnanie, musím povedať, že ukončenie tejto série sa mi páčilo oveľa viac ako séria Vlci z Mercy Falls od Maggie Stiefvaterovej, kde ostal záver na môj vkus až priveľmi otvorený rovnako ako moje ústa, keď som hľadala po epilógu ďalšie strany!

Je mi jasné, že mnohí s mojím názorom nebudete súhlasiť, ale ja som po dočítaní  jednoducho mala akúsi potrebu trošičku obhájiť túto knihu nejaký PEKNÝ PÍSANÝM SLOVOM... :D

Moje hodnotenie 5*

- Anndy -  

6 komentárov:

  1. Osobne mám väčšinou pocit, že ľudia poslednú časť hodnotia nízkym hodnotením, pretože sa im nepáči, ako sa príbeh vyvíjal. Nato, že je to dobre napísané a nečakane ukončené, sa nikto nepozerá. Všetci sú len sklamaní, že autorka to ukončila inak, ako chceli. Čo sa dá robiť! :) Super recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja chápem, že sa pri tejto trilógii vytvorili dva tími a je jasné, že ostane jeden, ktorému sa to páčiť nebude... Ja som bola neutrálna a asi preto som to vnímala inak, tak, že sa mi to ako celok páčilo, nech skončila s ktorýmkoľvek!!
      A inak ďakujem... :D

      Odstrániť
    2. Mne sa práveže zdalo, že to vôbec dobre napísané nie je. Nepáčil sa mi štýl a nudilo ma to. Neviem si to vysvetliť, ale proste sa mi zdalo, že v niektorých častiach knihy to bolo len o tom:
      povedal
      odpovedal
      povedal
      odpovedal
      opýtal sa
      a tak ďalej. Skončila som v dvojke hneď pri začiatku dvojky, kde sa tri kapitoly rozprávali v pracovni.
      Ale tak každý má na to iný názor.

      Odstrániť
  2. Moja najobľúbenejšia séria. Mám pocit, že lepšie knihy už nikdy nenájdem. Ale najviac sa mi páčila prvá časť. Ale čo ma veľmi sklamalo, bola smrť mojej obľúbenej postavy na konci. Ale nevadí, nejak som sa s tým zmierila. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Viem, že to tu už asi nefunguje, ale možno môj komentár raz niekto nájde. Proste som potrebovala vyjadriť svoj názor. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj funguje to tu, aj keď to tak v poslednej dobe nevypadá. Som rada, že si si vyjadrila svoj názor práve tu a môžeš byť pokojná, komentár si niekto našiel :D Medzi moje naj série to nepatrí, ale tento posledný diel sa mi páčil aspoň podľa toho, čo si pamätám. Čítala som to už v 2012, takže veľa si z toho nepamätám. ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...