septembra 04, 2012

Recenzia:TEMNÁ HOREČKA (Karen Marie Moning)

Výborná kniha, výborné postavy, výborný dej. Aj tak by som mohla zhrnúť túto knihu. Nestáva sa často, že ma v knihe baví úplne všetko a nenájde sa nič a ani nikto, kto by ma tam rozčuľoval.

Hlavnou hrdinkou je 22 ročná MacKayla, ktorá na prvý pohľad vypadá ako bábika barbie, ale zdanie často krát klame. Pod dokonale upravenom zovňajšku a starostlivo nalakovanými nechtami sa skrýva žena, ktorej sa budú čoskoro obávať aj tie najstrašidelnejšie príšery.
MacKayla 22 rokov žila ako obyčajné dievča, s obyčajnými problémami, v dokonalom svete, kde jediné jej problémy boli, čo sa práve túto sezónu nosí. Všetko sa rázom zmenilo, keď jej zabijú sestru v Dubline a MacKayla sa na vlastnú päsť vydá po stopách vraha. Polícia je  bezradná, bez akýchkoľvek dôkazov, alebo podozrivých. Prípad odkladajú a všetko to ostáva len a len na Mac, ktorá si neoddýchne, pokiaľ nepomstí svoju sestru.
Netušila však, že Dublin si vezme aj jej život, aj keď nie tak drasticky ako sestre. Tej už niet pomoci, narozdiel od Mac. Život, ktorý žila a celý svet, ako ho poznala, sa behom pár hodín zmenil na nepoznanie. Ani Mac už nie je to obyčajné dievča a jej problémom už nie sú módne trendy, ale osud ľudstva.

Mac mi bola od prvej strany veľmi sympatická. Jej názory, aj reakcia na rôzne veci boli prirodzené a uveriteľné. Autorka dobre opísala a vymyslela jej charakter, ktorý nebol klasickým prípadom hlavnej hrdinky tak, ako ich zvyčajne poznáme - mladé a naivné. Práve naopak. Vedela si presadiť svoje a keď bolo treba, ustúpila. Nerobila zo seba zbytočne hrdinku, ale uvedomovala si svoje hranice a nedostatok vedomostí, ohľadne nadprirodzeného sveta Dananov.
Sympatický mi bol jej spôsob komunikácie a sarkastické poznámky, ktoré v knihách zbožňujem. Dodáva to deju šťavu a odľahčuje to často krát nepríjemnú a nechutnú situáciu.

Dejovo kniha postupne gradovala rovnomerným tempom. Stále sa tam niečo dialo a na hluché miesta nezostával čas.

Zaujímavé bolo spracovanie tajomného sveta Dananov. Už som sa stretla s rôznymi pomenovaniami týchto nočných stvorení, ktoré nás strašia skoro v každej fantasy knihe, či už to boli podsveťania, nočný lovci, alebo len nadprirodzené bytosti. Ich podstata bola rovnaká. Tu to však autorka nenechala len tak a okorenila to aj zaujímavými legendami, spojenými s týmto svetom. Nakoľko sa tie legendy zakladajú na pravde a či vôbec, to vám neviem povedať, ale v každom prípade to bolo dobre vymyslené a príjemne to oživilo dej.

Na záver nemôžem nespomenúť záhadného Jericha Barronsa, ktorý sa spojí s Mac a navzájom si budú pomáhať. Barrons totiž vie všetko o Dananskom svete, čo ona potrebuje a Mac zasa vie to, čo potrebuje on. Len je tu jeden háčik. Dá sa Barronsovi veriť? A kto ten tajomný zberateľ starožitností vôbec je?
Barrons je úžasne napísaná postava, ktorá vám v prvom momente pripadá nezaujímavá, potom vás desí a nakoniec sa vám dostane pod kožu a už vás nepustí. Ani neviete kedy a zistíte, že ho zbožňujete. Presne tak sa to stalo mne. A ako autorka sama naznačila počas deju, máme sa ešte od Barronsa na čo tešiť.

Ak ste knihu nečítali, tak určite odporúčam. Kniha splnila všetky moje očakávania, ktoré som od nej mala, až na jeden rušivý faktor, ktorý sa ale dal prehliadnuť. Autorka rada vstupovala do deja vetami, čo nám prezradzovali fakty, ktoré môžeme očakávať v budúcnosti. Na jednej strane to bolo rušivé, ale na druhej strane, to aspoň nabudilo čitateľa, že sa má ešte na čo tešiť.

Knihu som na GR ohodnotila 4 hviezdičkami, ale keby sa dá, tak by som dala 4,5*.  Tých pár bodíkov som strhla za ten rušivý faktor, ktorý som spomínala vyššie.

10 komentárov:

  1. teda poviem ti, že som prekvapená, že si taká nadšená už hneď z prvého dielu, málokto je, aj keď väčšina ľudí je minimálne dostatočne navnadená na tie ďalšie. Ale čo ti chcem povedať je, že ak sa ti páčila jednička, tak kým dôjdeš na záver série, tak budeš totálne hotová :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To fakt? Také veci mi ani nehovor. A to mám teraz koľko čakať na ďalší diel? :(

      Odstrániť
    2. vieš čo je to jednoznačne moja najobľúbenejšia adult séria a môžem ti povedať že sa zlepšuje z knihy na knihu a posledný diel je úplne masakrálny :)

      Odstrániť
    3. Ty si to už čítala celé? Že masakrálny, to je aké dobré! Ale nemení to nič na fakte, že ma týmito komentárami úplne ničíš :D Ešte chvíľu a donútiš ma si to prečítať v AJ. A to by nedopadlo dobre, vzhľadom na moju biednu znalosť AJ.

      Odstrániť
    4. ja som to dala na jeden šup a keď sa dostaneš k trojke a štvorke tak pochopíš, prečo sa táto séria nedá veľmi deliť :) inak ale je to ak dobre namakané, že si dávaj pozor na všetko, čo sa tam rieši, lebo ešte to môže mať ďalej nejaký význam :) och bože, už ma niekto zastavte, ja sa nikdy neviem ovládať keď vidím, že to niekto číta :D

      Odstrániť
    5. Ty ma asi vážne chceš prinútiť aby som to prečítala v aj. Presne takéto isté stavy som mala pri VA, kedy som do tretieho dielu dokázala čakať na preklad, ale pri tom ako skončila trojka, som sa proste musela pustiť do ďalšieho dielu, aj keby to bolo vo Fínštine. Prezraď aspoň, či bude Jericho taký úžasný, ako si myslím že bude.

      Odstrániť
    6. myslím, že Jericho predčí ešte aj tvoje očakávania :)

      Odstrániť
    7. Ááááááá tak to to by už naozaj stačilo! Kde si to môžem stiahnuť? ;) Bože nemali by byť v tých knihách chlapi taký úžasní, lebo potom tí ozajstní v reálnom svete, vypadajú ako úplní chudáci!

      Odstrániť
  2. Kniha vyzerá veľmi zaujímavo, páčilo sa mi, ako si opísala Mac a aj svet Dananov vyzerá super :D asi tú knihu čím skôr zoženiem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite stojí za prečítanie. Mne veľmi dobre padlo aj to, že to nebola otrepaná YA fantasy, ale už tam boli aj trochu odvážnejšie scény než, "ó dal mi pusu asi ho milujem".

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...