februára 25, 2013

RECENZIA: Anna krví oděná (Kendare Blake)

Anotácia: Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov. Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.

Rozhodla som sa napísať trošku netradičnejšiu recenziu ako ste na našom blogu zvyknutí, pretože písanie dlhých litánií a opisov tohto úžasného diela je podľa mňa zbytočné. Preto mne osobne stačí pár stručných bodov, ktoré opíšu moje pocity a vy sa na základe nich môžete rozhodnúť, či dáte knihe šancu alebo nie.

Prečo by vás mala zrovna táto kniha zaujať alebo aké POZITÍVA očarili mňa.
  • Rozprávač (hlavný hrdina) je mužského rodu!
Až na to jeho divné meno, a verte, že je divné, aj keď v anotácii je iba v skrátenej verzii, je hlavný hrdina veľmi sympatický. Keď si predstavím niektoré ženské hlavné postavy, ktoré svojimi dlhými a nezmyselnými úvahami, či ju má rád alebo ju nemá rád alebo má rád jej kamarátku, ktorá ale chce iného, zaplnia polovicu knihy a vytvoria tak čitateľovi predčasné šediny, tak v tomto prípade je to ako med na dušu. Casove myšlienkové pochody sú jednoduché a prosté. Tým samozrejme nechcem naznačiť, že by bol hlúpy, to určite nie, iba sa zaoberá danou vecou, ktorá je momentálne tá najdôležitejšia, a tým nás ušetrí od zbytočných omáčok. Dej je tak odľahčený a prirodzenejší.
(Ako by povedal leňochod Sid - „vidím strom – sežeru listí, nic víc nepotřebuji“)
  • Školská kráľovná nie je mrcha!
Vedúca roztlieskavačského týmu, predsedkyňa triedy, vedúca výboru školského plesu, pravá ruka riaditeľa, miláčik školy atď. Áno, poznáme ich všetci, sú blonďaté a zákerné a majú zbraň v podobe ružového lesku na pery. V tejto knihe máme rovnako jeden prototyp kráľovnej školy, a áno, je to krásna blondína s veľkými očami obalená húfom poddaných a verných kamarátov. Čo je ale jedinečné v tomto prípade? Carmel, (áno, to je jej meno) je nielen že školská obľúbenkyňa, je to aj milé a inteligentné dievča, ktoré vie navyše zaobchádzať aj s basseballovou pálkou. Autorke sa tak podarilo urobiť z bežného stereotypu osviežujúce prekvapenie.
  • Dospelí nie sú z kola von!
Cas sa okrem svojich vrstovníkov pohybuje aj v spoločnosti dospelých ľudí, predovšetkým sa mi jedná o jeho matku, ktorá vie o všetkých jeho aktivitách. Ich vzájomný vzťah „matka-syn“ je veľmi pohodový a sympatický. Preto sa mi páčilo, že tu neboli žiadne tajné úniky z domu cez okno alebo nečakané služobné cesty, ktoré by dávali hrdinom v príbehu väčší priestor. Takto mohli byť aj rodičia a príbuzní zatiahnutí do hlavnej myšlienky deja, a koľkokrát sa tak stali veľmi nápomocnými.
  • Horor a humor ruka v ruke!
K tomuto bodu ani vlastne nemám čo také dodať. Na jednej strane mi behá mráz po chrbte a idem sa skoro „potentovať“ od strachu a vzápätí je to celé odľahčené Casovým humorom a vtipnými pripomienkami. Človek by nepovedal, že sa pri takomto žánri knihy docela dosť nasmeje.

A aby ste si nemysleli, že je táto kniha taká dokonalá, našla som aj NEGATÍVA. Aj keď v mojom prípade to bolo iba jedno!
  • Duchovia na každom rohu!
Výskyt priesvitných ľudí voľne pobehujúcich po verejných priestranstvách tu bol enormne vysoký. Čo by mi ani tak nevadilo, keďže sa bavíme o fantasy knihe o duchoch (to by bolo skôr divné, keby tu pobehujú upíri a vlkodlaci), ale boli na očiach ako záhradní trpaslíci pred domom na trávniku. Chcem tým povedať, že bolo zvláštne ako ich mohol každý vidieť, stačilo iba nájsť tmavé miesto, kde bol spáchaný nejaký zločin.

Kniha je jeden veľký adrenalínový zážitok, ak nemáte vážne srdcové problémy alebo vysoký krvný tlak, vrelo odporúčam. Veľké plus dodáva takisto originálny názov a obálka, ktorá podľa mňa urobila sama o sebe autorke dosť značnú reklamu.

A ešte malé upozornenie – čítať v pokročilých nočných hodinách neodporúčam, pretože by sa
mohlo stať (ako mne!), že sa vám bude ťažko zaspávať.


Knihu si môžete zakúpiť priamo TU v internetovom kníhkupectve ABCknihy.





3 komentáre:

  1. Pekná recenzia, na knihu sa chystám, vyzerá skvele, už dlho ma láka 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Booože, já se na tu knížku tak těším! :D Už abych jí měla doma...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Plеasе let mе κnoω if yоu're looking for a article writer for your blog. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely
    loѵе to write some contеnt for your blog in exchangе for а
    lіnk baсκ to minе. Ρleasе
    blast me an emаil іf іnterested.
    Kudos!

    Also vіsit my blog post: instant cash
    Also see my page :: instant cash

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...