februára 20, 2013

RECENZIA: Útek (Sophie Jordanová)

Anotácia: Napätie, zakázaná láska a vzrušujúce nebezpečenstvo – to je druhá časť napínavej Draki trilógie. Aby Jacinda zachránila život Willa – chlapca, ktorého miluje, vyzradila pradávne tajomstvo svorky. Teraz, keď je späť pod ochranou svojho druhu, nazerajú na ňu preto ako na zradkyňu. No ešte horšie však vyznieva fakt, že Willa už nikdy viac neuvidí. Ale čo ak predsa len navzdory všetkému existuje šanca, ako sa s ním znova stretnúť, no cena je príliš vysoká? Bude Jacinda pre ich lásku riskovať všetko?    

Je všeobecne známe, že druhé pokračovania pomerne úspešných kníh majú nepekný zvyk, byť o latku na nižšej úrovni ako ich predchodca. Prvý diel Draki sa mi páčil a o to viac som rada a teší ma, že o Úteku môžem bez výčitiek povedať, že pravidlo druhej (horšej) knihy na neho neplatí. Práve naopak. Bola určite lepšia.

Kniha ma chytila hneď od začiatku, kde dej plynule nadväzoval na predchádzajúcu knihu, ktorá bola ukončená v zaujímavej a napätej situácií, takže bolo "vzrúšo" už na prvých stranách.
Jacindin návrat do svorky aj s rodinou ma potešil, pretože život vo svorke v prírode je z môjho pohľadu zaujímavejší ako prechádzky po školských chodbách. Je to moja prvá séria o drakoch a preto ma všetko, čo sa ich života týka zaujalo a chcela som o ňom vedieť viac.
Určite som si prišla na svoje, lebo celá kniha je v podstate vo svorke, kde sa život riadi podľa iných pravidiel ako v bežnom svete.
Neobľubujem dlhé opisy osôb, vecí, prostredia, či pocitov. Aj tak si vždy všetko predstavujem po svojom, ale tu sa mi  tie opisy a slovné spojenia, ktoré autorka používala moc páčili a často krát som sa pri nich pozastavovala, že takéto prirovnanie by ma nikdy nenapadlo. Čo už sa mi až tak nepáčilo, bolo opäť neustále Jacidine ľutovanie sa a premýšľanie nad rovnakými vecami stále dookola.

Ak sa vám prvý diel zdal nudný, tento vám názor určite vylepší. V knihe bolo viac akčnejších scén, pri ktorých som často krát ani nedýchala. Na druhej strane musím povedať, že dej je ľahko predvídateľný, ale než sa dostaneme do situácie, ktorú sme predpokladali, medzi tým sa zomelie ešte veľa iných, ktoré neboli očakávané. Obávala som sa, že tam bude málo Willa, keďže bola Jacinda opäť so svorkou. Je to logické, lebo Will - lovec tam byť nemôže, ale dej bol pekne vyplnený a keď tam nebol fyzicky, aspoň o ňom Jacinda stále a stále premýšľala. 
V niektorých momentoch ma Jacinda rozčuľovala a nechápala som jej správanie. Napr., v hlave má neustále milión myšlienok, ale keď má niečo povedať, tak je ticho a zas si to hovorí len sama pre seba. Taktiež som nepochopila, prečo je ohnivý draki, ktorým je aj Jacinda, taký výnimočný? Je ich málo, fajn, ale ja by som skôr povedala, že to bude tým ohňom, čo dokáže použiť. Prečo potom, to svoje nadanie nepoužíva? Sem, tam, jej nejaká tá "iskierka" z papule vyšla, ale to urobím aj ja so zapaľovačom a nemusím byť ohnivý draki. V tomto jej mohla dať autorka viac priestoru.
Aspoň sa konečne dostalo priestoru Cassianovi a Tamre, ktorí to tam poriadne oživili. Ja byť Jacindou, vôbec by som sa Cassianovi nebránila. :D S Tamrinou premenou prišli aj zaujímavé zvraty a to v podobe milostných zvratov. Konečne bola draki a otvorili sa jej možnosti, pri výbere partnera z pomedzi nich. Môžete si tipnúť, po kom jej srdce túži. A hneď sa nám to začalo dobre zamotávať. Už tu máme štyroch zaľúbencov, ale každý chce niekoho iného a keď sa k tomu pridá ešte niekto piaty, už je to hotová pohroma, ktorá nemá ďaleko od argentínskej telenovely.

Tento raz kniha neskončila tak napínavo ako prvá, za to sa tam začal črtať zaujímavý námet, akým sa bude niesť ďalší diel, kde sa dozvieme určite viac o obávaných a často spomínaných enkrosoch. 

Knihu ako celok by som zhodnotila dobre. Aj keď tam boli miesta, ktoré ničím nevynikali, bola skvelo napísaná a dobre sa to čítalo. Naopak tam boli momenty, ktoré boli výborné a oveľa viac akcie, ktorá dodávala príbehu živelnosť a napätú atmosféru.
Jednoznačné zlepšenie po jednotke a dúfam, že to bude len a len lepšie. Zhodnotila by som knihu 5*, i keď to nebolo na úrovni iných kníh, ktorým som dala 5*, ale v tomto prípade oceňujem štýl písania a fakt, že je to prvá dračia záležitosť akú som čítala a nemám to s čím zrovnávať. Určite doporučujem prečítať, nič tým nepokazíte ;) 

PS: Aj ja sa pripájam ku všetkým, čo si stále nevedia predstaviť, ako v knihe dračie podoby vlastne vyzerajú. Ich opis je nanajvýš nevydarený a nepremyslený.

6 komentárov:

  1. Úplne súhlasím to s tým opisom draki je dobrá hovadina :) Už len keď si predstavím draka s vlasmi, obočie my skáče až k vlasom :D

    A pár by bol podľa mňa krajší Jacinda a Cassian ako Jacinda a Will, ale čo už :/

    Toť vše :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V zásade mi je jedno s kým Jacinda skončí, ale tak trochu mi je sympatickejší Cassian. Vyžaruje z neho niečo živočíšne a príťažlivé. Naopak Will, je pre mňa nevýrazný, moc dobrý a tým je nudný ale nevadí mi.

      Hej, tie opisy...ZLÉ! Vôbec neviem, či sú veľký, malý, viac podobný na človeka alebo zviera. Ako si mám predstaviť ich krídla je už úplná záhada. A tie detaily s vlasmi a prstami - pazúrmi už absolútne neriešim.

      Odstrániť
    2. Presne tak Jacinda svoje krídla označuje ako z pavučinky, ale nič viac. Čiže si treba predstaviť nejaké tri kosti obmotané pavučinou?

      A pri opisoch sa mi vynára hneď aj ďalšia otázka: Čo sa stane s ich oblečením? Raz sa Tamre roztrhne blúzka, v druhej scéne ju však zázračne má, tak isto aj Jacinda v scéne na kopci v poslednej knihe

      Odstrániť
    3. Je to veľmi nedomyslené. Príliš mnoho detailov, ktoré nedávajú zmysel, ale cez to všetko ma najviac štvalo, že som si nevedela predstaviť aký sú veľký. Drakov si vo všeobecnosti predstavujem veľkých a vznešených, ale potom príde časť, kedy sa vo svojej draki podobe Jacinda vezie v aute. :) To bolo na mňa príliš.

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia, súhlasím 8)
    Mne sa kniha tiež moc páčila, ten koniec v aute, to som sa smiala, že čo sa z toho vyvinie 8D Nakoniec zaujímavé 8) Ale myslím, že Tamra konečne dostala rozum 8P Ešte by sa nejaký hodil aj Jacinde 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak , tak. Jacinda to niekedy preháňa. Hádam sa ukludní teraz, keď už je s Willom :D Dúfam.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...