februára 13, 2013

RECENZIA: Zrodení pre smrť (Gemma Malleyová)

Anotácia: Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudská civilizácia už nie je ohrozená smrteľnými chorobami, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká - najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia - každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný. 

Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí mali dve deti. Teraz je označená za "Nadbytočnú". Aký život ju čaká? Dokáže sa vyrovnať so svojím osudom vydedenca?


Zrodení pre smrť je krátke dielo, ale za to bohaté na obsah. Vydavateľstvo Fragment vsadilo na dobrú kartu, keď sa rozhodlo vydať druhé vydanie tejto pozoruhodnej knihy. Prvé vydanie nieslo názov Nadbytoční. Výborným rozhodnutím bolo pozmenenie celého dizajnu knihy, ako názvu tak i vzhľadu. Povedzme si na rovinu, takýto vzhľad zaujme čitateľa určite viac, ako u Nadbytočných.

Dej sa odohráva v nie ďalekej budúcnosti a to v roku 2140. Je to klasická dystópia. Svet poznačený nejakou udalosťou s trvalými následkami, kde žijú dva typy ľudí. Tí, čo sa majú dobre a tí, čo za všetko musia znášať následky, i keď za nič nemôžu. Táto kniha je predsa len trocha odlišná od ostatných a to z toho hľadiska, že nám presne hovorí, kedy sa čo stalo. Prvý prelom sa stal v roku 2030, kedy vláda uzákonila liek na dlhovekosť. To je niečo! Len si predstave, že by sa niečo také naozaj stalo. Pevne verím, alebo skôr dúfam, že nič také nám zatiaľ nehrozí a ani v tak blízkej budúcnosti, ako je opisovaná tu.
Volám sa Anna.
Volám sa Anna a nemala som tu byť. Nemala som žiť.
Ale žijem.
Príbeh ako taký, bol naozaj zaujímavý a dobre spracovaný. Problém tohto "nového" sveta autorka zvládla na výbornú, aj so všetkými detailami, ktoré k tomu patria. 
Anna hlavná hrdinka knihy mi od začiatku bola sympatická. Niekedy ma štvalo, že neverila ľuďom, ktorí jej chceli pomôcť a hovorili jej pravdu to tom, ako to naozaj vo svete chodí. Je ťažké začať veriť niečomu inému, ako tomu, čo vám celý život vštepovali do hlavy. Niečo ako náboženstvo. Ak raz veríte v Boha, ťažko vám to niekto vyvráti. konečnom dôsledku som bola rada, že ostala taká zásadová. Dodávalo to príbehu na dôveryhodnosti.

Rada čítam knihy, ktoré majú menej strán. Nie je tam veľa priestoru na hluché miesta a dej plynie rýchlo. Toto je jedna z tých kníh. Zhltla som ju za pár hodín, hneď ako mi prišla domov. 
Často vo svojich recenziách  poukazujem na neamerické knihy. Ani tu nevynechám poznámku, že kniha je z pera britskej spisovateľky. Nemyslím to v zlom, práve naopak, je to obrovské plus. V atmosfére knihy je cítiť tú odlišnú mentalitu, ktorá kladie dôraz na úplne iné, z môjho pohľadu dôležitejšie veci, než sa stretávame v amerických YA. Tým pádom, je príbeh viac uveriteľný a to čitateľa okamžite uchopí.
Legálni ľudia zvyčajne mávajú dve mená, niektorí aj viac.
Ale ja nemám. Som iba Anna. Ľudia ako ja nepotrebujú mať viac mien, hovorieva pani Pincentová. Jedno stačí.
Ako knihu zhodnotiť? To je otázka. Prečítať knihu za pár hodín, už o niečom svedčí. Že je dobrá. Predsa by som tam nejaké chybičky krásy našla. I keď dej napredoval plynule, koniec sa mi zdal príliš urýchlený oproti zbytku knihy. Tiež by som uvítala v knihe viac akcie. Ale aby som článok nezakončovala negatívami, musím povedať, že veľkým prekvapením a mojím potešením bolo, že kniha bola ukončená, aj keď má ešte dve pokračovania. 
Moje hodnotenie: 4* a doporučujem všetkým milovníkom dystópie a každému, kto rád číta. ;) Za recenzní výtlačok pekne ďakujeme vydavateľstvu Fragment.





2 komentáre:

  1. Pekná recenzia, túto knihu jednoznačne chcem 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ;) To ti schvaľujem...knihu som si užila a verím, že sa ti tiež bude páčiť :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...