apríla 14, 2013

RC: Prímerie (Amanda Hocking)

Anotácia: Keď sa Wendy Everlyová dozvedela pravdu – že je podhodenec, dieťa, ktoré príslušníci mocného trolského kmeňa Trylovia vymenili hneď po narodení, uvedomila si, že jej život už nikdy nebude taký ako predtým.

Navyše vôbec netušila, aké úzke väzby ju spájajú s nepriateľskými Vitrami, ktorí sa nezastavia pred ničím, aby ju získali. Nádej ochrániť Trylov pred hrozbou vojny má iba vtedy, ak ovládne svoje schopnosti a vydá sa za rovnako mocného príslušníka najvyššej šľachty. To však znamená definitívne sa vzdať zakázaného vzťahu s Finnom, svojím príťažlivým osobným strážcom, a zabudnúť na princa Vitrov Lokiho, ktorý ju čoraz väčšmi opantáva.

Wendy sa musí rozhodnúť medzi volaním srdca a zodpovednosťou voči ľudu, medzi láskou a povinnosťou. Ak si vyberie zle, môže stratiť všetko a všetkých...


Naozaj neviem ako opísať všetky svoje pocity z tejto knihy tak, aby ste to pochopili a nebolo to príliš mätúce. Sama tomu dobre nerozumiem, preto písanie tejto recenzie bude naozaj zaujímavé.
Som z toho úplne rozpoltená. Jednej mojej polovici sa kniha páčila a tá druhá je sklamaná. Kniha sa síce volá Prímerie, ale vo mne sa teda odohráva riadny boj.

Všetko, čo sa udialo v knihe malo svoje pre a proti, preto sa to pokúsim aj tak spísať. Myslím, že tak to bude najprehľadnejšie ako pre vás, tak aj pre mňa.

Wendy, tá konečne akoby dospela a začala si viac uvedomovať svoju úlohu a aké je jej poslanie naozaj dôležité. Konečne nemyslela len na seba a niektoré veci urobila z rozumu, lebo to tak bude najlepšie pre väčšinu.
Tiež mala svoje chvíľky, kedy by som jej dala pár faciek. Hlavne v tom milostnom živote. Wendy-Finn-Loki. Má to byť milostný trojuholník, ale ja som to autorke vôbec nezožrala. Tak, ako som si v prvom diely vzťah Finn a Wendy obľúbila, tu som sa len rozčuľovala. Na Finna bola stále naštvaná, že ju ignoruje a vôbec si neuvedomovala, aké to je preňho. Vo chvíli, keď s ním dlhšie nebola, tak si na neho ani nespomenula, len potom asi autorku napadlo, že by bolo dobre opäť ho spomenúť. Patrilo by sa, predsa je to hlavný hrdina, no nie? Ten vzťah mi prišiel neúprimný a nasilu. A o Lokim to platí dvojnásobne. Lokiho ako postavu som si zamilovala. Ako inak. Zlí chlapci to je moje, ale nejaké iskrenie alebo milostná zápletka s Wendy...nehrozí.

Príbeh o Tryloch. Super nápad. To je aj jeden z hlavných faktorov, pre ktoré som sa rozhodla po tejto sérií siahnuť. Niečo nové a neokukané, s čím sa dá pracovať na milión spôsobov. Po prvom diely, ktorý bol voľnejší, som mala pocit, že sa to ešte riadne rozbehne a autorka si dáva len načas.
Tento pocit ma rýchlo prešiel. V Prímerí bol naozaj pokoj. Až na ten pokus o únos na začiatku, sa tam dohromady nič závažné neudialo. Tréning - hádka s Finnom - hádka s Elorou a stále dookola. Dej plynul rýchlo a ľahko sa to čítalo, len som tam postrádala šťavu. Niečo, čo by ma nútilo obracať strany.

Na moje prekvapenie, som sa často pozastavovala nad tým, ako bola kniha písaná. Doteraz som si to až tak neuvedomovala, keďže som prvý diel Dedička čítala v originále. Ja opisy nemám rada, ale tu ich bolo až zúfalo málo. Veľmi jednoducho napísané na môj vkus, ale pre niekoho to môže byť plus. Keby mi niekto povie, že to napísala 14 ročná spisovateľka, tak mu to uverím, bez najmenších pochybností. Ako oddychovka je to ideálne.

Keď som si tu takto spísala všetky myšlienky a pocity, hneď sa mi ľahšie kniha hodnotí. Oproti jednotke to bolo slabšie. Vlastne, keď si to spätne premietnem, dalo by sa povedať, že boli na rovnakej úrovni, ale od pokračovania som mala väčšie očakávania a to sa mi nesplnilo. Preto, to slabšie hodnotenie. Dohodnime sa, že to bolo dobré.  Keby to hodnotím ako v škole, tak by to bolo za tri a presne sa mi to zhoduje aj s hviezdičkami 3*. Hádam nejaká tá akcia v treťom pokračovaní vypukne a konečne dostanem od série to, čo som celú dobu očakávala. ;)
Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri a TU si môžete na ich stránkach knihu ihneď zakúpiť.


6 komentárov:

  1. Ja som akurát dnes dočítala jednotku a chystám sa práve na dvojku. no tak som zvedavá ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak to ideš čítať hneď po sebe, tak si ani nevšimneš, že už máš pokračovanie ;) Možno je to tak lepšie. Ja som mala medzi tým asi ročnú pauzu a čím dlhšia doba, tým väčšie očakávanie, a potom tvrdá realita. Moja škoda. ;)

      Odstrániť
  2. Práve mám rozčítané a zatiaľ sa mi to lúbi viac ako 1. diel 8)
    Nie je to však dokonalé a chýba mi tam nejaká rozumná situácia 8D Zaiaľa sa zase len pobehuje sem a tam medzi kráľovstvami 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja mám už jednotku prečítanú, ale neoslovila ma natoľko, aby som v tejto sérii pokračovala. Na Wendy som si síce zvykla, ale aj tak som miestami neustála to jej správanie. A potom ten dej tiež nebol nič extra, no tak ale zrejme to bude asi tou mojou náročnosťou :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si z tých náročnejších, tak určite to nie je pre teba to pravé orechové ;) Ja mám rada z každého rožku trošku, a preto mi sem-tam nevadí odreagovať sa pri niečom nenáročnom a mierne naivnom. Ale aj ja mám svoje limity a tak isto ako ty, ťažko znášam hlúposť hlavných hrdiniek. :)

      Odstrániť
    2. Som rada že sme sa pochopili :) pretože ono to nápad nie je zlý, je to niečo nové, len to spracovanie mi dosť vadilo...

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...