apríla 29, 2013

RECENZIA: Prozření (Anna Godbersen)

Anotácia: Závěrečný díl série Luxus Prozření sleduje životy sester Hollandových, Elizabeth a Diany, jejich přítelkyně/sokyně Penelopy a Liny – služky, jíž se podařilo proniknout mezi newyorskou smetánku. 
Elizabeth začne postupně odhalovat tajemství smrti svého otce, která úzce souvisí s jejím současným manželem; Diana se vydá za Henrym, jenž se spolu s Teddym přihlásil do armády, a cestou za ním se dozví mnoho věcí o sobě samé; zhrzená Penelopa pokračuje ve svých intrikách; a Lina se touží provdat do vyšších kruhů… Bude jim přát štěstí? Čeká tyto dívky společenský pád, nebo jejich hvězda zazáří ještě jasněji? 

NOVÉ ZAČÁTKY. ŠOKUJÍCÍ ODHALENÍ. NEČEKANÉ KONCE. 



Pre tých, čo nečítali predchádzajúce diely, sa tu budú vyskytovať spoilery. ;)

Nie je žiadnou novinkou, že zbožňujem sériu Luxus. Už niekoľkokrát som tu o nej na blogu básnila, či už v recenziách alebo v Knižnej zoznamke.
Na posledný diel série Prozření, som sa tešila ako malé dieťa na novú hračku. Keď mi už konečne prišla domov, ihneď som sa do nej pustila a než som išla večer spať, dočítavala som posledné riadky.

Tak dlho som na to čakala a tak rýchlo to bolo preč. Ani som si ju poriadne nestihla užiť. Prečo som si to nerozložila aspoň na dva dni, aby som mohla dôkladne vstrebať všetky emócie, ktoré mi kniha ponúka? Prečo? Lebo ma kniha okamžite pohltila a ja som ju nedokázala odložiť. 
Už je to pár dní, možno týždňov, čo som knihu prečítala a stále neviem vstrebať ten koniec. Ja vlastne ani neviem, či sa mi ten koniec páčil.

Séria Luxus ako taká, bola nenáročná, bez výraznejšej akcie. Išlo tam naozaj len o tie zvrátené vzťahy bohatých, intrigy a lásku mladých ľudí. Pri čítaní každého dielu som vedela, čo od neho môžem očakávať a v Prozření tomu nebolo inak. Kniha si držala svoj štandard ako jej predchodkyne, až kým som sa nedostala na koniec. Tam mi autorka pripravila taký šok, až mi srdce vynechalo niekoľko úderov a dýchať som začala, až keď sa mi zahmlievalo pred očami. Ale to bolo na konci, takže nebudem predbiehať, všetko pekne poporiadku a dostanem sa aj k tomu.

Ako vždy bol príbeh písaný z pohľadu piatich hlavných hrdinov, ktorých životné príbehy boli navzájom úzko popreplietané.

Carolina / Lina
Slúžka, čo mala vyše šťastia ako rozumu. Ako zázrakom sa dostala k bohatstvu, o ktorom sa bežným ľuďom ani len nesníva. Bola na výslní, tak ako si to vždy priala a nemusela sa už na nikoho spoliehať a pred nikým sa ponižovať. Peniaze už síce mala, ale taktiež mala aj  veľké tajomstvo o svojom pôvode. Ako udržať takéto tajomstvo, keď o ňom vie až príliš veľa ľudí? Zachránia ju peniaze? A hlavne teraz, keď postavenie a uznanie je to najmenej, o čo môže prísť. Tu sa dozvieme, či je láska silnejšia ako peniaze.

Elizabeth
Táto dievčina mi pripadala zo všetkých postáv najmenej výrazná, čo je paradox, pretože si v živote zažila zo všetkých najviac. Život sa s ňou nemaznal. Výber medzi láskou a rodinou, strata milovaného človeka, svadba s povinnosti, a potom odhalenie krutej pravdy, ktorá bola spúšťačom tejto nešťastnej série tragédií. Aspoň, že cez to všetko zlé, by sa dalo povedať, že jej príbeh mal šťastný koniec.

Penelopa
Tá bola naopak velice výraznou postavou. Napáchala toľko zla a nič jej nebolo sväté. Ale všetko sa každému raz vráti a ani ju trest neminie. V poslednom diely nemala veľké slovo a ani jej (ne)slávne intrigy už nedostali priestor, zato si vyslúžila spoločenskú katastrofu, o ktorú si už dlho koledovala. A z toho malého víťazstva, ktoré prišlo na konci, sa už nedokázala ani tešiť.

Diana a Henry
Moji dvaja miláčikovia. Po tom, ako sa Diana rozhodla utiecť a vydať sa hľadať svojho Henryho, som bola v očakávaní, kedy sa stretnú a budú spolu. Ich spoločné chvíle som zbožňovala. Bolo mi jasné, že to pekné medzi nimi nemôže trvať večne a nastanú komplikácie ako vždy a aj sa tak stalo. Opäť sa ocitnú v tom víre klebiet, politiky a spoločenskej etikety. Ako si s tým poradia, už musíte zistiť sami. Naozaj to stojí za to.

A teraz už spomínaný, kritický stav na konci. Každú z týchto postáv, čakalo nejaké zakončenie a vyvrcholenie ich cesty za tým, čo si vysnívali. Väčšinou dopadli tak, ako som očakávala, poprípade inak, ale stále to bolo pochopiteľné. Našlo sa tam jedno zakončenie, ktoré ako som vravela, bolo viac než šokujúce. Čakala som všetko, ale toto naozaj nie. Nemôžem povedať, či to bolo zlé alebo dobré. Jednoducho to bol šok, ktorý som ešte doteraz nestrávila. Nemôžem napísať viac, i keď by som chcela a ešte ako, to mi verte, ale nepripravím vás o tento zážitok. 
Určite si túto sériu prečítajte. Ak by som mala možnosť absolvovať túto jazdu Luxusom nanovo, idem do toho. Možno vás trocha navnadí TENTO článok a aj vy podľahnete New Yorku v r.1900, plnom krásnych šiat a večierkov.
Nemôžem inak a hodnotím plným počtom.

Ak Prozření ešte nemáte, musíte môžete si ho zakúpiť v internetovom kníhkupectve ABC knihy spolu s ostatnými dielmi tejto série. :-)


2 komentáre:

  1. Strašne sa teším, keď si ju kúpim a dozviem sa, ako to celé skončilo. Táto recenzia ma teraz úplne navnadila a budem stále rozmýšľať, čo bol ten šokujúci koniec! ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak si si vysnívala koniec, alebo ak si aspoň dúfala v nejaký svoj koniec, tak ťa to určite tiež prekvapí. Joj, ako ti závidím, že ťa to ešte len čaká ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...