mája 27, 2013

RC: MODRÁ JAKO SAFÍR (Kerstin Gier)

Anotácia: Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nezbude vůbec nicň

Čo sa týka tejto série som mierne (dosť) oneskorená. Ale ako každého, kto ju čítal, tak aj mňa okamžite strhla od prvej strany. Na rozdiel od ostatných, ktorý už majú túto jazdu za sebou, ja mám tri výhody:
PRVÁ, a asi najdôležitejšia - našťastie nemusím čakať na vydania jednotlivých dielov a pekne plynule pokračovať v príbehu, lebo inak by sa mi možno pošťastila nejaká srdcová príhoda a to by ma veľmi netešilo. To ma hneď privádza k DRUHEJ výhode - tá úzko súvisí s prvou. Modra jako safír pokračuje tam, kde skončil prvý diel a autorka sa veľmi okrajovo vracia k udalostiam čo sa stali. Samozrejme, niečo tam spomenie, ale keby mám medzi tým väčšiu pauzu, asi by som v tom mala zo začiatku menší bordel a hlavne teraz, keď čítam jednu knihu za druhou a všetko sa mi už začína pomaly ale isto zlievať do jedného. A tá TRETIA - je trocha škodoradostná z mojej strany. Mám pred sebou Zelenú jako smaragd, takže ma čaká ešte jedno skvelé dobrodružstvo s Gwen a Gideonom. Závisť? I keď som to nečítala, už teraz mi je jasné, že mi určite budete závidieť. ;) Som hnusná, ja viem, ale mne tiež už čoskoro zmizne úsmev z tvár, keď to prečítam a budem na tom rovnako. Zatiaľ trpte. :D

Ak máte radi zamotané príbehy, jednoznačne medzi najlepšie voľby patria príbehy o cestovaní v čase. Väčší a lepší guláš nedostanete, ak v ňom nie sú ingrediencie minulosť, prítomnosť a budúcnosť.Obdiv tomu, kto sa na niečo také pustí.

Gwen sa len nedávno dozvedela, že má dar (gén) cestovania v čase. Nedá sa povedať, že by z toho bola nadšená, ale nič s tým už nezmôže a tak jej ostáva len jedno, naučiť sa všetko to, čo sa jej spolucestujúci časom pripravujú a učia celý život. Naučiť sa dejiny a vôbec spoločenské mravy čias dávno minulých, nie je ani trochu jednoduché. Neuľahčujú jej to ani jej najbližší, či ľudia z ktorými je v bezprostrednom kontakte. Okrem správneho držania vejára, či krokov na menuet, sa Gwen musí popasovať s pavučinou tajomstiev a podivným vzťahom s Gideonom.
Tajomstvá, ktoré treba odhaliť neubúdajú, ba práve naopak. Po rozlúštení jedného sa objavia dve ďalšie. Ale ako to má sama všetko zvládnuť, keď jedinú radu akú kedy dostala, bolo neveriť nikomu.

S Gwen a Gideonom to bolo ako na horskej dráhe. Ostatne, ako v každom príbehu o láske. Raz ma štvala ona, potom zasa on. Než som sa pustila do čítania, z každej strany som počula len Gideon toto a Gideon tamto a aký je úžasný a sexi. Priznám sa, že aj ja som podľahla jeho šarmu, ale asi nie až tak akčne ako väčšina. Som skôr fanúšikom príbehu samotného a nie milostnej zápletky, ktorá je viac-menej tuctová, ale vôbec nie zlá.
Dostali ma všetky tie proroctvá a tajomstvá, ktoré postupne vychádzajú na povrch a samotné cestovanie časom. Hlavne tie časti, keď bola Gwen v minulosti.

Autorke pripisujem sto bodov za vedľajšie postavy. Kamarátka Leslie je totálne božská a chrlič Xamerius ani nehovorím. Kde na to prišla? :) Aj ja chcem mať doma takého chrliča. A vôbec postavy, či už rodina alebo priatelia, sú kvalitne spracované. Aj postavy, ktoré tam nedostali veľa priestoru ma dokázali zaujať a vryť sa mi do pamäte.
Predpokladám, že to všetko je veľkou zásluhou pútavého a odľahčeného spôsobu akým autorka píše. Neprepcháva dej zbytočnými zápletkami, len aby sa tam niečo dialo. Všetko tam má svoj čas a priestor. Dávkuje nám to pekne postupne, aby sme mohli spolu s Gwendolyn lúštiť ten hlavolam o Lucy a Paulovi. Dokonca aj priestor, kedy sa hlavná hrdinka nad všetkým zamýšľa a opisuje, čo býva obvykle dosť nudné, tu to tak rozhodne nie je. Keďže Gwen je veľmi zábavná hlavná postava, tak aj jej myšlienkové pochody stoja za to. Dobrý humor ma v knihe vždy dostane. To je tiež jeden z dôvodov, prečo túžim mať doma Xameriusa. 

Neviem, čo by som vám ešte napísala, aby som sa neopakovala. Že potrebujem urgentne pokračovanie? To vám je určite jasné. Že sa mi kniha páčila? Očividné.
Ak ste to čítali, viete čo tým myslím a vy, čo ste to nečítali, nechcem sa vám vnucovať a hovoriť vám čo máte alebo nemáte čítať, je to len na vás,......tak okamžite na stránky Albatros media, alebo zdvihnite tie svoje zadky a šup, do najbližšie kníhkupectva si knihu kúpiť a žiadne odvrávanie! ;)

Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media a teším sa na pokračovanie.
P.S.: Ten koniec bol vražedný! Spomínala som, že mám rada tajomstvá a záhady, ale ten kód ma dostal. Priznajte sa, kto všetko si nad tým lámal hlavu?

4 komentáre:

  1. Pekná recenzia 8) Men sa kniha nenormálne páčila, celá séria je super, originálna, dobre spracovaná, nemám v tom ani bordel v časoch a Gwen je úžasne vtipná a Gideon... 8P nie je divu, že som si pozrela aj film, aj keď po nemecky, čo doteraz považujem za obrovské prekvapenie mojich doterajších rozhodnutí 8D
    Skvelá séria 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Tak za takú odvahu ťa obdivujem. Neviem, či by som bola schopná to pozerať po nemecky, ale myslím, že tomu budem ťažko odolávať, keď prečítam posledný diel. Zrejme tiež podľahnem. ;)

      Odstrániť
  2. Jedna z mojich obľúbených sérii :) poriadna zápletka, vtipné a sympatické postavy... len škoda, že sa to tak rýchlo skončilo.
    P.S. Už by niekto mohol vážne spraviť aspoň anglické titulky k filmu, lebo po nemecky neviem ani ň.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo anglické, ale SLOVENSKÉ by mohli. S nemčinou som na tom podobne ako ty a neviem, či sa cítim natoľko zdatná, aby som zvládla anglické. I keď v tom mám určite väčšiu šancu ako to pozerať po nemecky ;) Keď musíš tak musíš :D

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...