júla 24, 2013

RC: Boj o trón (Amanda Hocking)

Anotácia: Boj o kráľovstvo Trylov sa nezadržateľne blíži. 
Trylská princezná Wendy stojí pred osudovou voľbou. Trylov zachráni pred ich úhlavným nepriateľom iba vtedy, keď obetuje seba. Ak sa nevzdá Vitrom, jej ľud sa ocitne v krutej vojne proti neporaziteľnému súperovi. Rozhodne sa opustiť všetkých svojich blízkych, aby ich zachránila pre istou smrťou? 
Nikdy nebolo v stávke viac, lebo kráľovstvo nie je to jediné, čo môže Wendy stratiť. O jej srdce bojujú dvaja muži. Ktorý je ten správny, koho bude milovať naveky? Keď napokon zistí, ktorý z nich je láskou jej života, hrozí, že ten život sa zakrátko skončí. Budúcnosť celého Wendinho sveta je v jej vlastných rukách a musí o ňu bojovať s krutým rivalom – vlastným otcom.


Boj o trón je záverečná časť o Tryloch. Prvý diel sa mi páčil a nie je žiadným tajomstvom, že v Prímerí, druhej časti to už také ružové nebolo. Preto som sa do poslednej knihy púšťala s obavami a pravdu-povediac, veľa som od toho neočakávala.

To, čom som naozaj dostala, som vážne nečakala. Pustila som sa do čítania, a ani neviem ako, a zisťujem, že sa od knihy nemôžem odtrhnúť a som skoro v polovici. Obrovské zlepšenie, len škoda že vám ho nebudem vedieť dostatočne opísať a dostať zo seba všetko to skvelé, aby som vás na knihu navnadila. Ono totiž všetko to best v knihe, je jeden neskutočne veľký spoiler, alebo veľa menších.
Štýl písania sa nezmenil. Jednoduché, žiadne zbytočné opisy, ale pútavé a veľmi dobre čitateľné. 

Wendy si v predošlých dieloch zaslúžila dostať pár na zadok, ale dievčina nám akosi dospela. Konečne si uvedomovala a správala sa podľa toho, že má nejakú zodpovednosť a nemyslela len na seba, a to, čo by ona chcela. Vydala sa za Toveho, ktorý je síce super a skvelý priateľ, ale nie je to muž ktorého miluje. Vlastne, jeden z dvoch adeptov na lásku až za hrob. Finn alebo Loki? V Dedičke som si nevedela predstaviť nikoho lepšieho ako Finna, ale potom sa zjavil na scéne Loki, a ja som bola okamžite jeho. Finn je fajn, a všetko, len sa chudák nevedel stále rozhýbať a začal ma tým rozčuľovať, ale Loki s tým jeho humorom a trefnými poznámkami, sa s ničím nepáral a išiel si za svojim hlava-nehlava. To je môj chlapec :D Ani neviete ako som bola spokojná s tým, ako tento neobyčajne-obyčajný milostný trojuholník Amanda vyriešila. Tým nechcem povedať, že som bola spokojná koho si Wendy vybrala, alebo možno aj  bola, ale to vám nepoviem, lebo by vám bolo jasné, kto to je a kto nie. Vidíte, a to je jeden z tých spoilerov. Ani neviete, ako by som sa chcela vyspovedať o tom, kto je ten šťastný.

Nechajme teraz chvíľu sexošov a povedzme si niečo aj o menej pekných, ale nemenej zaujímavých postavách. Nebudem ich tu jednotlivo menovať, ale všetci kamaráti Wendy mi prirástli k srdcu. Každý bol tak trochu svojim spôsobom ujetý, ale vždy spoľahlivý a ochotný pomôcť. Pomáhali Wendy vyhrať ťažký boj o kráľovstvo, ktoré ohrozoval kráľ Vitrov, a to naozaj nebol ľahký súper.
Á propós, boj. Aj  v názve sa nachádza slovo boj, tak je logické, že som nejaký boj očakávala, ale som sa nedočkala, respektíve, dočkala, ale to za boj nepovažujem. Celú knihu tam snovali plány ako vyhrať nad Vitrami, veľa tréningu a prípravy na boj, a keď už konečne nastala tá chvíľa, "boj" sa skončil skôr, ako sa poriadne začal. Čakala som trocha viac od toho, ale čo už. Nenavyberáme si. Ešte je tu jedna vec, ktorú by som vám chcela k tomu "veľkému" boju povedať, ale opäť mám zviazané ruky, pretože by to bol ďalší zo spomínaných spoilerov. Iba tu napíšem spojenie, STRATY NA ŽIVOTOCH. Ak ste to nečítali, tak sa nechajte prekvapiť, kto nás v knihe opustí a kto nie a vy, kto ste to čítali, čo hovoríte na obete, ktoré padli vo vojne?

Myslela som si, že vyhraním bitky o trón, či už to budú Vitrovia alebo Trylovia, sa príbeh končí. Nie, nie. No, to ma podržte. Takéto ukončenie by ma nenapadlo ani v najdivokejších snoch. Happyendy sú pekné, fajn a to všetko, ale tu už bolo trocha moc sladidla na môj vkus, ale na druhej strane, to neskončilo otvorené, a pekne sme sa dozvedeli, ako si žijú naši hrdinovia, aj rok po tých ťažkých časoch.

Celkový dojem z knihy bol dobrý. Ako som už spomínala, obrovské zlepšenie a opäť sa dostávame na úroveň prvého dielu, ktorý sa mi naozaj páčil. Dovoľujem si tvrdiť, že záverečná časť bola dokonca o niečo lepšia, ale bodovo dávam len 4*. Naozaj som tam postrádala ten boj, a ešte tá vec so spolierom o stratách na životoch mi vadila. Poslednou mojou výhradou, bol ten bláznivý koniec. Milé, ale príliš.
Ak ste sériu už začali čítať, určite ju prečítajte až do konca, stojí to za to. 
Knihu si môžete zakúpiť na stránke vydavateľstva Fortuna Libri, ktoré ma sériu na svedomí. Zároveň sa im chcem  poďakovať za poskytnutie recenzného výtlačku.



2 komentáre:

  1. Celá táto séria sa mi moc páčila a koniec veľmi tiež :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež sa mi páčila, okrem dvojky...tá ma moc nebrala. :/

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...