júla 19, 2013

RC: PTAČÍ ZPĚV (Meagan Spoonerová)

Anotácia: Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji. Ani ve snu ji nenapadlo, že by její úloha měla spočívat v tom, že bude napájet celé město svou energií. Patnáct let Linda Ainsleyová věřila lži. A najednou zjišťuje, že jí nezbývá nic jiného než utéct do nebezpečného a neznámého světa za zdí, nebo přijmout osud, který je snad ještě horší než smrt

Začnem pekne poporiadku. Obálka. Obrázok vľavo ani zďaleka nevystihuje skutočnosť. Krásna, jemná, magická a pútavá, presne ako aj obsah knihy, ktorú zdobí. Jedným slovom, nádhera. Ale obálku tu teraz nejdeme hodnotiť, ale už spomínaný obsah knihy.

Ptačí zpěv bol rozdelený na tri časti a každá mala svoj špecifický príbeh a prostredie. Prvou časťou som sa dostávala dosť ťažko až pridlho. Na začiatku každej distópie sa musíme najprv oboznámiť so svetom a jeho pravidlami, aby sme mohli pochopiť a naplno sa venovať príbehu, ktorý si pre nás autor prichystal. Ani tu tomu nebolo inak. Aby to neostalo len pri ťažkom živote a záchrane ľudstva, autorka to ochutila o štipkou mágie. A to nemyslím mágiu tipu, Harry Potter mávajúci čarovnou paličkou, či podivné rituály s kopou sviečok a slepačími nôžkami. Mágia bola niečo ako dnešná elektrická energia, ktorú mal každý v sebe. Znie to zaujímavo, však? Aj ja som si to vravela, až kým som nezistila, že sa nedokážem prinútiť knihu čítať. Vôbec to do mňa nešlo, nevedela som sa sústrediť na to, čo čítam a stále som knihu odkladala. Nerozumela som tomu, lebo nič ma tam nerušilo aj sa to dobre čítalo, Linda bola sympatické mladé dievča. Dokonca tam bolo veľa opisov, ktoré nemám rada, ale napočudovanie sa mi páčili.  Doteraz neviem, či to bol len môj osobný problém, alebo to bolo knihou, podstatné je, že som sa dostala na časť dva, kedy ma konečne vtiahlo čaro knihy a nepustilo ma až kým som neotočila poslednú stranu.

V druhej časti som už akosi prestala vnímať príbeh ako distopický, ale skôr ako fantasy s magickou tématikou. Keď Linda opustila bezpečia mesta a ocitla sa vo svete, kde jej bolo všetko cudzie, dokonca aj obloha, tak sme sa dostali do pozície, kedy sme spolu s ňou spoznávali nový svet. Musím povedať, že som si to poriadne užila. Autorka má neuveriteľnú fantáziu a ona nie len že vymyslela jeden magický svet, ale hneď niekoľko. 
Na rôznych miestách sveta sa utvorili magické bubliny s odlišným prostredím a životom ako mimo nich. Každá bola iná a jedinečná, a preto keď Linda do niektorej vkročila, vždy som čakala čím ma prekvapí tentokrát. Každú novú krajinu nám musela autorka opísať, aby sme si ju vedeli predstaviť, a keďže sa tá krajina často menila, je vám určite jasné, že tých opisov tam bolo neúrekom. Bolo, ale vôbec to neprekážalo, pretože štýl akým autorka písala nebol vôbec otravný a nudný, práve naopak. 
Magické bubliny boli fajn, ale keď už som si začínala hovoriť, že by to chcelo nejako osviežiť, zrazu sa tam objavila Zinka a Oren, a vtedy som sa do príbehu zamilovala.

Na to, že už som mala trištvrte knihy za sebou, sa tam nič závažné nestalo, ale potom som sa dostala do tretej časti, kde sa Meagan riadne vybúrila. Objavilo sa tam veľa nových a zaujímavých postáv, zvratov a prekvapení, ktoré som tak trochu čakala, ale keď sa mi to potvrdilo, aj tak som ostala v miernom šoku. Veľmi sa mi páčilo, ako bola v príbehu vyriešená Love Story. Milé a jemné, žiadne teatrálne výstupy a trochu rozprávkové, ako aj samotná kniha.

Na to, že som sa do knihy dlho dostávala, som s konečným výsledkom bola veľmi spokojná, čo som naozaj nečakala. Mám rada knihy, kde je akcia, napätie a nejaký ten humor, ale tu nebolo ani jedno z toho, a predsa ma to bavilo. Keď už sa tam nejaká tá akcia objavila, bolo to až na konci, kedy sa tam toho zomlelo naozaj dosť. Teším sa na druhý diel, kde dúfam, že to autorka rozbalí naplno, lebo Ptačí pěv mi prišiel ako úvod do poriadneho príbehu, ktorí sa ešte len začne.
Aj keď sa mi to páčilo, musím dať len 4* a piatu si šetrím na pokračovanie. 
Za poskytnutie knihy ďakujem spoločnosti Albatros Media. Ak vás kniha zaujala, môžete si ju objednať priamo TU.

5 komentárov:

  1. Ja si ju musím kúpiť už len kvôli obálke, ale aj ten príbeh je zaujímavý :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je krásna to je fakt, ale ten obsah je tiež zaujímavý. Určite to stojí za kúpu.

      Odstrániť
  2. Kniha sa mi nenormálne páčila 8) hlavne tie opisy prírody a teda 2. časť plná magických fantasy vecí. Nádherne som si to vedela predstaviť 8) Práveže koniec sa mi zdal taký trochu mimo, nejako na rýchlo ukončený a vhodená dáka akcia. 2. časť ma naozaj veľmi dostala aj keď tam bolo 5 a pol dialógov 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá druhá časť bola najlepšia, hlavne kvôli Zinke. Aj keď sa tam dohromady nič nestalo, to prostredie bolo jednoducho perfektné.

      Odstrániť
  3. Tak to som naozaj rada, že sa ti to nakoniec páčilo a dala si 4 hviezdičky. Ja som veľmi zvedavá na pokračovanie :D
    Ale čo sa týka konca, súhlasím s E_V_E, mne sa to tiež zdalo tak narýchlo a tie postavy, čo sa tam zjavili, mi veľmi neprirástli k srdcu, lebo im autorka nedala dosť priestoru. Alebo ma nezaujímali? Neviem. Veľmi mi nezáležalo na tom, čo s nimi bude.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...