augusta 08, 2013

Na vine je John Green

Anotácia: Odkedy Hazel v trinástich rokoch diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu, pripravovala sa na vlastnú smrť. Potom sa stal medicínsky zázrak a metastázy v pľúcach sa jej zmenšili. Odvtedy nechodí do školy, nemá priateľov a nevie, ako vyzerá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na nenávidenom stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou však spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti.

Tento článok nie je recenzia, ale skôr môj chválospev na Johna Greena. Obávam sa, že na objektívnu kritiku knihy nie som kompetentná osoba, aby som dokázala napísať recenziu.

Od Greena som čítala zatiaľ len dve knihy, ale jedna bola lepšia ako tá druhá. Bez pochyby je môj TOP autor.
So svojimi príbehmi sa mi dokáže dostať pod kožu ako nikto iný, a ako náhle začnem čítať jeho knihu, nedokážem prestať.
Jeho príbehy majú neskutočnú silu a hĺbku, že ani samotný príbeh vás tak neosloví, ako posolstvo ktoré nesie. Podľa mňa je čarodejník, lebo so slovami dokáže robiť zázraky. Každé jedno slovo alebo veta, ktorá je v knihe, má svoje miesto a význam, nehovoriac o citátoch, ktoré ku knihám neodmysliteľne patria. Pri ich čítaní mi vždy behajú až zimomriavky. 

Aký má zmysel byť nažive, ak sa ani nepokúsite urobiť niečo výnimočné?

V knihe Na vine sú hviezdy sa autor zameral na aktuálnu, všadeprítomnú tému, rakovina. S touto chorobou má skúsenosti hádam každý. Ak nie na vlastnej koži, tak určite má niekoho v okolí, kto touto strašnou chorobou trpí. Ja sama som prišla o tri veľmi blízke osoby práve kvôli rakovine, a preto som osudy hlavných hrdinov prežívala trocha osobne.
Rakovina je ako prízrak, ktorý nad každým číha a nikdy nevieme kto je na rade. Nikto pred ňou nie je v bezpečí. 
Nič nie je horšie ako, keď takto trpí malé, či dospievajúce dieťa, ktoré má celý život pred sebou. V Na vine sú hviezdy sa stretáme práve s prípadmi, kedy mladí ľudia bojujú s rakovinou a zároveň sa snažia žiť svoj život naplno ako im to len ich stav dovoľuje. V prípade tínedžerov je to prvá láska a všetky jej príchute.
Neviem si ani predstaviť, s akou bolesťou musia zápasiť a ich psychický stav je veľa ráz obdivuhodný. Často sú pacienti silnejší a statočnejší než ich priatelia a blízky.

....A ja som sa doňho zaľúbila tak, ako keď človek zaspáva pomaly, pomaličky a potom zrazu úplne.
Čakala som, že príbeh Hazel a Augusta nebude mať šťastný koniec, pretože Hazel bola naozaj veľmi chorá, ale spád aký príbeh nakoniec dostal, bol šokujúci a neuveriteľne dojemný. Celá kniha bola zahalená do pochmúrnej atmosféry, ale cez to všetko sa tam našli momenty, ktoré vám vyčarili úsmev na tvári. Veľkú zásluhu na tom mali Gus a jeho kamarát Isaac. Samozrejme Hazel a jej  sarkastický humor tiež odľahčili ťažkú situáciu v momente, kedy vám do smiechu veľmi nebolo, ale ona vám nedala na výber. Smiech striedal plač, ale ako sa príbeh chýlil ku koncu, bol to už len ten plač. Ešte nikdy som pri knihe nevyprodukovala toľko sĺz ako pri tejto knihe. Malá rada...ak ste knihu ešte nečítali, pripravte si kapesníčky, lebo ich budete potrebovať, a hlavne nebudte nalíčené dievčatá  Neurobte takú chybu ako ja, ktorá som to zanedbala. Povlečenie z môjho vankúša už nevyperie ani Perwoll.
Som granát, ktorý jedného dňa vybuchne, a preto by som rada čo najväčšmi znížila počet obetí, dobre?
Verím, že väčšina z vás už od Greena niečo čítala a ak nie, je najvyšší čas to napraviť a nepoznám lepší spôsob ako začať, práve knihou Na vine sú hviezdy, ktorá nenechá chladným ani to najtvrdšie srdce. Prívlastok "kniha roka 2012" je zaslúžený a dúfam, že si od neho prečítam ešte veľa kníh, ktoré budú (nemusia)  mať podobné prívlastky. 
Od Johana Greena vyšla v preklade aj kniha Kam zmizla Aljaška, ktorá bola rovnako kvalitná ako Na vine sú  hviezdy.
Ešte jedna výborná správa, ktorú už aj tak isto  všetci viete, ale musím ju spomenúť.  Na vine sú hviezdy uzrú svetlo sveta aj na filmovom plátne. Už  poznáme OBSADENIE hlavných hrdinov a Isaaca. S obsadením som spokojná a už sa na film veľmi  teším. Ak ho nebudú hrať v našich kinách, budem vážne zlá!

Túto úžasnú knihu si môžete zakúpiť v internetovom kníhkupectve Gorila. Stačí kliknúť TU a môžete nakupovať.

8 komentárov:

  1. Tuto knihu bych si ráda přečetla.. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ti plne schvaľujem. Určite to stojí za všimnutie. ;)

      Odstrániť
  2. Výstižný nadpis :)
    Už mesiac mám túto knihu vo Wishliste :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mesiac na poličke by znelo lepšie ;) Vo Wishliste si v nej nemôžeš listovať a obdivovať ju, tak to treba rýchlo napraviť a kúpiť si ju. :)

      Odstrániť
  3. Moc bych si ji chtěla přečíst :)
    Proč jsem si ji ještě nekoupila? :D ( asi mě děsí některé negativní recenze či co..)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. "Proč jsem si ji ještě nekoupila?" to je dobrá otázka. Mám na ňu jednoduché riešenie...kúp si ju ;)
      Negatívne recenzie na túto knihu? To hádam ani nie je ani možné :/

      Odstrániť
  4. Úplne s tebou súhlasim :) najlepšia kniha ktorú som prečítala, najprv keď som si ju kúpila myslela som si že mi bude dlho trvať kým ju prečítam ale na koniec som ju prečítala na celý šup :) keď som ju čítala asi od 17nástej stany som začala plakať a neprestala som ani keď som ju dočítala...Potom som rýchlo išla za mamou jej povedať že som ju prečítala a keď som jej hovorila čo sa stalo začali sme obydve plakať :/ prepač že ti to tu píšem ale len som chcela s tebou súhlasiť máme prestne ten istý nazor aj keď si to tu písala už dávno :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to silná kniha. Zbožňujem tohto autora a momentálne sa chystám na Papierové mestá, tak som zvedavá aké to bude. Knihu Na vine sú hviezdy zbožňujem, ale paradoxne ma filmové spracovanie veľmi nenadchlo. Pravdepodobne to bude tými hercami, že ma nechytili za srdce, tak ako postavy v knihe.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...