augusta 27, 2013

RC: Zakletá ( Orson Scott Card)

Anotácia: V okamžiku, kdy desetiletý Ivan narazí v hustém lese Karpat na tajemnou mýtinu, se jeho život navždy změní. Na vrcholu podstavce uprostřed mýtiny spatří ležet krásnou zakletou princeznu Katarinu, kterou hlídá tajemná nestvůra, jež ho zažene na útěk. Nyní je Ivan americký postgraduální student, který před sebou má slibnou budoucnost a je zasnoubený s ženou svých snů. Přesto stále nemůže zapomenout na ono setkání, i když se sám sebe snaží přesvědčit, že to byl pouze výplod dětské fantazie. Poté, co se vrací do rodné země, najde i tajemnou mýtinu.

Tentokrát však neuteče. Tentokrát probudí krásnou princeznu polibkem… a vstoupí do světa, který zmizel před tisícem let. Napínavý a vtipný příběh o střetu různých světů i kultur. Zakletá je originální román o lásce a osudu, jež překonají staletí… a o temné síle, která je pronásleduje celé věky. 


Pri tejto knihe som spravila veľkú chybu, ktorej sa snažím väčšinou vyhnúť. Keď som sa do Zakletej púšťala, mala som na ňu prehnané očakávania a ako to často býva, realita bola úplne iná ako som si ja predstavovala. 
Tešila som sa na rozprávkový a oddychový príbeh. Pochopte ma...všade som nevidela nič iné, len že je to moderné prerozprávanie Šípkovej Ruženky, a tak som si dovolila urobiť svoju predstavu a dúfať, že to tak aj bude.
Chyba. Namiesto oddychovečky som dostala zložitý príbeh plný faktov a dôležitých tém, nad ktorými som práve v tú chvíľu nemala absolútne chuť ani náladu. Čo vám budem hovoriť, môžem si za to sama. 

História, náboženstvo, legendy, kultúra, medzinárodné vzťahy a čo ja viem čo ešte. To všetko obsahovala Zakletá.

Hneď na začiatku príbehu som dostala šok, keď sa začala riešiť náboženská a politická téma. To malo od mojich predstáv o rozprávke naozaj ďaleko. Povedala som si, že to hádam nebude na dlho, a potom sa to rozbehne. Opäť omyl. Táto pochmúrna atmosféra sa tiahla aj ďalej a časom sa to stále zhoršovalo. Prvý dojem z knihy som nemala najlepší, a potom som mala veľký problém dostať sa do príbehu. K čítaniu som sa musela často premáhať, a preto mi trvalo prečítať knihu skoro dva týždne, čo sa mi často nestáva. Než som sa dostala k časti, kedy sa začalo niečo diať, trvalo mi to večnosť.
Časť so  "Šípkovou Ruženkou" a jej svetom bola svojím spôsobom zaujímavá, ale tiež veľmi obsiahla na historické fakty prelínajúce sa s mágiou. O niečo lepší bol návrat do dvadsiateho storočia. Vtedy ma kniha konečne začala baviť. Bavilo ma ako sa Katerina zoznamovala s moderným svetom a ako sa začalo všetko pekne objasňovať. Pravda o Ivanovej matke a jej podivnom správaní a iné rodinné tajomstvá 

Ivan a Keterina. Príbeh Zakletej ako taký ma príliš nezaujal, ale postavy sa mi páčili. Ivanové správanie v Tajne a naopak Katerina v Amerike si vždy zachovali svoju tvár a bol  dobre vidieť rozdiel, z akých svetov pochádzajú. Aj ich vzťah bol veľmi prirodzený. Postupne sa vyvíjal tak, ako to v živte chodí a nie láska na prvý pohľad, čo je dosť paradox, lebo to ku každej rozprávke o princeznej a jej záchrancovi patrí. 
Najväčšmi som si asi obľúbila Sergeja. Mrzáka s dobrým a statočným srdcom. 

O tomto autorovi sa vraví, že je skvelý vyprávač. Viem si predstaviť, že to tak niekomu môže pripadať. Ak máte záľubu v dlhom obkecávaní banálnych vecí, tak aj vám Orson Scott Card sadne. Ja to rozhodne nie som. Na môj vkus tam bolo príliš veľa zdĺhavých myšlienok a zbytočných situácií, ktoré síce vyplnili dej, ale nijak ho neobohacovali. 

Moje hodnotenie: Z celého článku je vám asi jasné, že si túto knihu do poličky medzi moje obľúbené nedám, ale aj tak vás možno prekvapí, že som jej dala 3*. Spojenie takých silných tém, aké sa tu vyskytli, nie je môj šálok kávy. Na môj vkus bola Zakletá až moc prešpekulovaná. Som zástancom -  "v jednoduchosti je krása". Napriek tomu sa mi veľmi páčilo, ako dokázal autor skombinovať moderno so starými príbehmi a rozprávkami, pravda o Babe Jage a jej slávnom domčeku na stračej nôžke, či príbehoch o Ivanovi a jeho hrdinských činoch.
Túto knihu rozhodne neodporúčam každému. Ak máte radi trochu zložitejšie čítanie, je to dobrá voľba, naopak, ak chcete niečo ľahké na spríjemnenie večerov, rozhodne nie.

Za poskytnutie výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros media. Knihu si môžete objednať priamu TU.


11 komentárov:

  1. Tuto knížku bych si chtěla přečíst.. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že sa ti bude páčiť...mne príliš nesadla, ale má svoje čaro, ktoré môže zaujať.

      Odstrániť
  2. Mňa strašne nebavila a som rada, že si ďalšia v klube tých, ktorí z nej nie sú až tak paf :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekná recenzia. Ja by som si knihu veľmi rada prečítala, ale politické témy brutálne nemusím, takže nejako vysoko na wishliste zatiaľ nie je.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Potom si myslím, že na tom mieste asi aj veľmi dlho ešte ostane ;)

      Odstrániť
  4. náboženské a politické témy nie sú veľmi pre mňa :D takže by ma asi nezaujala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Potom ti radím, siahni radšej po niečom inom, čím si si istejšia.

      Odstrániť
  5. Neviem, či si niekedy čítala nejakú knihu od Carda. Predpokladám, že nie. Card je ozaj vynikajúci rozprávač a v prvom rade filozof. Každý, kto siahne po jeho knihe, musí rátať s hlbokými myšlienkami, ktoré človeku nedajú zaspať. Táto kniha má niekoľko línií. Napr. na ňu môžeš nazerať ako na filozofický román (aj keď ostatné Cardove knihy sú v tomto smere prepracovanejšie) alebo len ako na rozprávku a v tomto prípade to ozaj bude len o sklamaní. Na základe tvojej recenzie si myslím, že si knihu vôbec nepochopila. Máš však pravdu v tom, že to nie je čítanie pre všetkých. Verím, že sa nájde mnoho kritických čitateľov, ktorí si (aj po prečítaní tejto recenzie) nájdu čas na vytvorenie vlastného názoru a prečítajú si ju.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, nečítala som iné knihy od Carda, a pravdepodobne ani nebudem. Možno som to aj nepochopila, to ťažko posúdim, len viem, že mi kniha nesadla a veľmi ma nebavila. Je mi jasné, že kniha sa veľa ľuďom páčila a aj ja som preto po nej siahla, lebo som na ňu počula chválu, ale jednoducho mi v tú chvíľu, keď som ju čítala, vôbec nezapasovala. Možno, keby ide o iný príbeh, ale tá filozofická stránka s tou rozprávkou tématikou mi neladili. :(

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...