mája 22, 2014

Experiment (Veronica Roth)

Anotácia: Tris a Tobias sú opäť spolu – ale za akú cenu. Systém frakcií je kompletne rozvrátený, polovica mesta leží v troskách. Spoločnosť však potrebuje vodcov, a tak sa k moci dostávajú tí, ktorými doteraz ostatní opovrhovali. Bezprizorní. Všetci však myslia iba na pomstu. A tak to vyzerá, akoby len vymenili diktátorku v čierno-modro kostýme za inú v otrhaných šatách. 
Mesto je v rozklade a jediná záchrana môže prísť zvonku. Tris a Tobias sa vydávajú za plot, aby sa pokúsili odhaliť pravdu o svojom meste. Je naozaj možné, že sú len súčasťou experimentu, z ktorého niet úniku? Alebo je aj toto len ďalšia simulácia?

Neviem, čo som čakala, ale určite nie to, čo som dostala.

Asi som si mala knihu prečítať skôr než som si pozrela film. Predchádzajúce dva diely som čítala už pomerne dávnejšie, preto som si povahy postáv veľmi nepamätala. Po pozretí filmu som bola ovplyvnená tým čo som videla, a tak ma niektoré momenty v knihe rušili. Dokonca veci, ktoré som si pamätala, ako ma Tris rozčuľovala a že Štyri bol úžasný, sa mi teraz zdali byť naopak. Akoby som čítala úplne inú sériu.

Atmosféra knihy sa niesla opäť v klasickom duchu. Zdanlivo pokojné chvíle vždy prerušila nejaká bomba, ktorú nikto nečakal. I keď si myslím, že tretí diel bol dejovo najslabší, musím uznať, že autorka dokázala čitateľa držať počas celej doby v napätí. Veľkým plusom je nepredvídateľnosť dejových zvratov a postáv. Nikdy si nie ste stopercentne istý čo je pravda a komu sa dá veriť. Ani tentokrát si netreba zvykať na postavy, pretože autorka opäť nemala zľutovania s nikým. 
Mne osobne umieranie postáv vôbec nevadí, práve naopak. Mám rada takéto smutné zvraty, dej to oživí, ale Veronica má neskutočný talent odstrániť vždy len tie postavy, ktoré vás najprv prinúti obľúbiť si a potom trpte.

Neviem prečo som mala v pamäti že Tris je protivná, ale teraz som ten pocit nemala. Bola rozvážna a nad všetkým rozumne uvažovala. Ťažko povedať, či ju Veronica nechala dospieť, alebo taká bola vždy, len som si to nevšimla, v každom prípade som sa tomu potešila.
Zato Štyri ma až tak nepotešil. V Experimente sme mali prvýkrát možnosť dostať sa do Tobiasovej hlavy a vidieť ako sa na všetko pozerá on. Ako väčšina aj ja som ho považovala za úžasného a dokonalého. Už si to nemyslím.
Mala som ho za silného chlapa, aj keď so svojimi vnútornými problémami, ale v prvom rade vždy za silného a rozumného. Teraz, keď nás nechala Veronica nazrieť do jeho hlavy, pôsobil na mňa ako klbko nervov a jeden nevyrovnaný človek. Dokonca sa aj správal ako malý chlapec, ktorý potrebuje aby mu niekto ukázal správny smer. No, toľko k mojím ilúziám o jeho dokonalosti. Štyri bol super. Tobias len zmätený chlapec.

Od vyvrcholenia série by som čakala viac. Hlavne od tejto série. Prvé diely boli super, plne nabité akciou a napätím. Experiment bol zaujímavý, ale nič čo by mi vyrážalo dych. Samozrejme, najväčším šokujúcim momentom mal byť jeden obrovský zvrat, ktorý určite splnil svoju úlohu, ale nie u mňa. Bohužiaľ som sa ani ja nevyhla všade číhajúcim spoilerom, a tak som dopredu o tomto zvrate vedela. Verím, že by som si to inak užila viac. Čo sa týka experimentu ako hlavnej témy príbehu, myslím si, že to bola riadna hlúposť. Už som čítala veľa dystópií kedy rôzne podivné problémy zničili svet, ale tento bol rozhodne najšialenejší. Ale Budiš. Beriem to ako to je.

Zhrnula by som to asi takto. Nebudem riešiť, že som poznala koniec. To je len môj osobný problém. Nebavili ma kapitoly z pohľadu Tobiasa, pretože to bol niekto koho som nespoznávala. Tak isto by som ocenila viac zaujímavejších momentov, ale inak to bolo fajn, ale nie lepšie ako predošlé diely. 4*
Inak, nerozumiem prečo chcú tvorcovia filmu rozdeliť posledný diel na dva filmy. Myslím si, že z obsahovej stránky je to zbytočné. Bojím sa aby to s tým deleným nepokazili.
V tomto prípade si myslím, že je zbytočné knihu odporúčať. Ak ste čítali prvé dva diely a bavili vás, je prirodzené, že by ste si posledný mali prečítať. A ak ste sériu nečítali, treba si určite prečítať prvý diel ;) Koho nebavili prvé diely, posledný to už nezachráni. 




4 komentáre:

  1. Teď jsem na knížku ještě víc zvědavá. První dva díly se mi moc líbily. Tak doufám, že mě tento až tak moc nezklame. Jinak skvěle napsaná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa ti páčili predošlé diely, sklamaná určite nebudeš. Kniha je dobrá, len trochu iná než tie predtým. Možno sa ti to bude páčiť nakoniec viac. A ďakujem ;)

      Odstrániť
  2. No dalo sa to, bolo to na úrovni prvého dielu (u mňa teda 3*). A nezdalo sa ti to, Tris je naozaj protivná a nerozumná, ale tu sa to, chvalabohu, prejavilo až na konci :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som vedela že som si tú protivnosť a nerozumnosť u Tris nevymyslela len tak z čista jasna :D Tak potom dobre. Som rada, že jej autorka na koniec uštedrila trochu rozumu ;) Čo zobrala Tobiasovi, pridelila Tris. Asi to chcela vyvážiť.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...