marca 15, 2015

Recenzia: 21.DEŇ (Kass Morgan)

21. DEŇ, je druhé pokračovanie knihy Prvých 100. Séria si u nás získala popularitu najmä vďaka televíznemu seriálu The 100. Ten čerpá námet práve z týchto kníh.
Avšak ,seriál s knihou majú spoločné asi len názov a mená niektorých postáv. Inak sú to dve úplne rozličné dobrodružstvá.

Knihy majú jemnejší charakter. Je to cítiť práve pri diely 21. deň.
Ako aj v prvom diely, tak aj tu bola kniha písaná z pohľadu štyroch postáv. Clarke, Bellamy, Wells a Glass.
Pre tých, čo videli len seriál, sú postavy určite známe. Až na Glass, ktorá sa v seriály neobjavila. Čo je škoda, lebo jej príbeh ma bavil zo všetkých najviac. Bolo tomu tak v prvom diely aj v pokračovaní.

21. deň znamená, že stovka je už 21 dní na Zemi. Bellamyho sestra Octavia zmizla a niekto zabil jedného z nich. Príbeh sa môže začať. Rozbehnuté je to dobre, ale bez výsledku. Čítala som a slová akoby išli mimo mňa. Neviem, či to bolo prekladom, alebo to autorka tak napísala, ale kniha vo mne nevyvolala žiadnu reakciu. Nebolo to napísané zle. Čítalo sa to rýchlo a ľahko, ale nie pútavo. Štýl písania veľmi jednoduchý. Väčšinou to oceňujem, lebo kvetnaté opisy ma nebavia. Nie však v tomto prípade. Ani v jednom momente som nebola v očakávaní, čo sa bude diať. Viac ma bavili flashbacky z minulosti na ktoré si spomínali hlavné postavy, než dej, ktorý sa odohrával práve teraz.

Postavy boli rovnako plytké ako príbeh. Nemali žiadne výrazné charaktery. V niektorých momentoch na mňa pôsobili akoby mali trinásť. Ani jednu som si nedokázala obľúbiť. Teda až na Glass.
Tá ostala v kolónií a prostredníctvom nej sme mohli sledovať ako pokračuje život vo vesmíre. Kapitoly z jej pohľadu ma upútali najviac, ako som už spomínala niekoľkokrát. Neboli napísané o nič lepšie ako ostatné, ale čo sa dialo na lodi, bolo zaujímavejšie a dokonca viac akčnejšie, ako to na Zemi.
Čo je paradox, pretože pravé dobrodružstvo malo byť hlavne tam.

Čakala som od knihy určite viac. Prvý diel ma zaujal, ale 21. deň ničím neprekvapil. Až na ten koniec, ktorý splnil účel a dokázal navnadiť na pokračovanie. Myslím, že v pokračovaní sa to vylepší a začne sa poriadna akcia, na ktorú čakám od začiatku.

Kto čítal prvý diel a páčil sa mu, určite by v príbehu mal pokračovať. V zásade sa dej veľmi nezmenil. Druhý diel síce nebol to najlepšie čo som čítala, ale myslím, že je to na dobrej ceste k zlepšeniu.
Ak máte o knihu záujem, mali by ste sa z jej kúpou poponáhľať. Neviem ako v kamenných kníhkupectvách, ale vo väčšine e-shopov je 21. deň už vypredaný. Je sľúbený dotlač knihy, ale kto vie, kedy to bude.

Moje hodnotenie je slabšie ako pri predchádzajúcom diely. 2.5* a do budúcna verím, že to bude lepšie.

Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Môžete ju ešte zohnať TU.

Anotácia: Od pristátia stovky odsúdencov uplynulo už 21 dní. Sú to jediní ľudia, ktorí žijú na planéte... alebo si to aspoň myslia. Tvárou v tvár neznámemu nepriateľovi sa Wells pokúša udržať skupinu pohromade. Clarke sa zatiaľ snaží odhaliť tajomstvo údajne opustenej planéty a pomôcť Bellanymu nájsť jeho sestru – bez ohľadu na možné následky. A na vesmírnej stanici musí Glass podstúpiť neľahkú voľbu medzi osudovou láskou a samotným životom.

4 komentáre:

  1. Pekná recenzia :)
    Do kníh som sa ešte nepustila, neviem presne čo od nich čakať, no po toľkých recenziách (zlých aj dobrých) si ich asi zaobstarám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľa ľudí možno ovplyvňuje seriál a preto kritizujú knihu. Možno trochu aj mňa, ale snažím sa to oddeľovať. Je to naozaj úplne o niečom inom. Ale aj tak si myslím, že je v knihách veľa nevyužitého potenciálu. Za najväčší nedostatok považujem rozhodne ako je kniha napísaná. Veľmi neosobne. Nevyvoláva žiadne emócie a to je zlé. :/ Ťažko posúdim, či je to chyba autora alebo prekladateľa. Skús si ich prečítať a spraviť si vlastný názor. ;)

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze! Na knihy i seriál se moc těším - snad se k nim brzy dostanu....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem a prajem príjemné čítanie a sledovanie. Seriál je peckový ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...