apríla 04, 2015

ELITA (Kiera Cass)

Konečne sa objavila na pultoch kníhkupectiev Elita. Druhé pokračovanie skvelej Selekcie a ja si môžem opäť vychutnať ďalšiu dávku svojej obľúbenej drogy.
Presne ako som čakala, Elita vôbec nesklamala. Avšak, oproti Selekcií mala o pár chybičiek viac. Našťastie to vynahradil dej, ktorý sa mi naopak zdal o niečo zaujímavejší.

Zaujímavé, ako autorka dokázala zmeniť postavy. Americu som si obľúbila za jej rozvážnosť, ale teraz z nej bolo celkom iné dievča. Nerozhodná, ufňukaná, protivná, hlúpa. Ľúbostné trojuholníky nemá asi nikto v láske, ale autori to z nejakého podivného dôvodu, radi zapracovávajú do svojich diel. Koho mám radšej? Kto je lepší? Maxon? Aspen? Tieto otázky riešila America celú knihu a stále dookola. Maxon jej povie niečo pekné a ona je hneď hotová. V tom okamihu Aspen prestane existovať. Maxon sa baví s inou, to je zrazu najväčšia zrada na svete. Ona chce svojho Aspena.
S neustálym rozhodovaním ma nielenže otravovala, ale s jej konšpiráciami, ktorými si odôvodňovala svoje správanie medzi dvoma mladíkmi ,vložila chrobáka do hlavy aj mne a začala som sa na Maxona pozerať inak.
Stále sa tvári ako najčestnejší človek v paláci, ktorý chce len dobre, ale nevidí si ďalej od nosa. Nenechá si nič vysvetliť a úprimná nevie byť ani k sebe. Je impulzívna a nerozmýšľa nad svojimi činmi. Vždy vyvedie nejakú hlúposť a z nejakej príčiny jej to všetci žerú. S Americou to v Elite proste nevyšlo. Dokonca sa čudujem, prečo sa na ňu tí dvaja ešte nevykašlali.

Maxon naopak dostal, ako sa hovorí, gule. Uvedomil si, že America nie je celý svet a začal sa zariaďovať inak. Vôbec som sa mu nečudovala. America ho podozrievala vo veľa veciach a tieto myšlienky vnucovala aj čitateľovi. Bolo otravné stále čítať jej dohady, ale na druhej strane to hádzalo trochu tajomna na Maxona. Ten ma počas čítania neprestával prekvapovať a tešila som sa, že si už nenechal skákať po hlave. Od nikoho.

Dievčat ostalo v súťaži už len šesť. S tým prišli aj nové "kamarátstva", ale prirodzene aj nová rivalita. V súťaži nastali nové zásadne zvraty a porušenia pravidiel, ktoré boli šokujúce asi len pre Americu. Útoky rebelov nepoľavili, ale čím ďalej tým viac sa stupňovali. V bezprostrednom ohrození sa ocitla aj samotná America. Pomaly, ale isto začína do seba zapadať o čo rebelom ide, a prečo stále kradnú knihy. Tiež sa ukázalo, že vznik Illey nebol tak nezištný a nevinný, ako je každému prezentované.

Ak si odmyslíme divnú premenu hlavnej hrdinky, tak sa vám príbeh dostane rovnako pod kožu ako v prípade prvého dielu. Elitu som zhltla za pár hodín, pretože sa to naozaj výborne čítalo. Malo to svoje čaro, ktoré vás núti knihu nepustiť z rúk. Koniec nesklamal. Prekvapil a navnadil tak, ako by to malo byť pri každom pokračovaní. Maxon sa zachoval rozumne, čím si ma získal ešte viac a America, tá sa znova predviedla svojou nerozvážnosťou, ktorá jej bola v tomto diely pridelená, ako povahová črta číslo jedna. Dokonca, aj sám veľký kráľ Illey sa konečne vyfarbil a ukázal svoju pravú tvár. V treťom a poslednom diely sa pravdepodobne môžeme tešiť, že sa nám kráľ ešte predvedie v celej svojej sile.

Rozhodne spokojnosť na mojej strane a už sa teším na pokračovanie. Dúfam, že sa v tretej knihe vráti America z prvého dielu. Túto hysterickú sliepočku by som už ťažko znášala. Dejovo sa to posunulo k lepšiemu, tak si dovoľujem dúfať, že posledný diel bude top a konečne budem môcť dať päť hviezdičiek. Pre teraz to budú stále len 4*. Chvíľu som rozmýšľala nad troma, kvôli Americe, ale nechcem uškodiť celej knihe, len kvôli jednému nepodarku.

Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Ak knihu ešte nevlastníte, určite to napravte TU.

Anotácia: Z tridsiatich piatich dievčat v Selekcii zostalo už len šesť elitných súperiek. America spolu s nimi naďalej bojuje o lásku princa Maxona, budúceho vládcu Illey, avšak stále si nie je istá, komu skutočne patrí jej srdce. Keď je s Maxonom, srdce sa jej chveje vzrušením, no zároveň sa obáva ich spoločnej budúcnosti. Pri Aspenovi, prvej veľkej láske, zas nedokáže zabudnúť na všetko krásne, čo spolu zažili. Elitné dievčatá sú však odhodlané získať princa pre seba za každú cenu. Konkurencia je stále tvrdšia, a preto sa aj America musí rozhodnúť. Neuľahčujú jej to ani rebeli, ktorí chcú zvrhnúť vládu kráľa, Maxonovho otca, a žiadajú zrušenie Selekcie.
Keď si je America už istá svojím rozhodnutím, stane sa čosi nečakané a všetko sa zmení. Vyberie si napokon rozprávkový život s princom Maxonom alebo lásku Aspena, ktorý je jej bezpečným prístavom?

6 komentárov:

  1. Jej:D No tak musíš to brát tak, že knížka je psaná pro teenagery:). Jinak, už se na knihu těším:). V ČR vyjde až na konci dubna:(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neboj, veď ja to tak aj beriem. Keby nie, tak by som sa pozastavovala úplne nad inými vecami. Ale, že je to pre teenagery ešte neznamená, že sa hlavná hrdinka musí správať hneď ako sliepka, keď v diely predtým bola úplne normálna. ;)

      Odstrániť
  2. Moc pěkně napsaná recenze. Já jsem zatím četla jen Selekci a byl to příjemný oddychový článek. Určitě si však přečtu další díly této série :) I když možná už tuším, jak to celé skončí. Jestli chceš znát můj názor na Selekci, přečti si jej na mém blogu zde : http://milujemekihy.blogspot.cz/
    Závěrem děkuji za tvůj názor podaný v pěkné recenzi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ďakujem za pekný koment. Tvoj článok si rada prečítam. ;)

      Odstrániť
  3. Ja sa priznám, že som tvoj/váš blog vyšmejdila cez albatros spoluprácu... a úplne chápem, prečo s tebou/vami spolupracujú. Naozaj pekná recenzia.
    Dávam do sledovania a som zvedavá aké knihy si nabudúce vyberieš. Na Elitu som mala pomerne podobný názor ako ty tak uvidíme či aj nabudúce budem súhlasiť.
    www.battyamnesia.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jééj, ďakujem za príjemný koment. Poteší. Najbližšie budem robiť recenziu na Elusion, tak uvidíme či budeš so mnou súhlasiť. ;)
      Idem teraz na návštevu na tvoj blog :)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...