februára 03, 2017

Retro rozprávky z budúcnosti...žiaden problém :)

Nedávno som (konečne) dočítala Měsíční kroniky od Marissy Meyerovej, a musím to zo seba dostať. Nechce sa mi písať článok na každý diel zvlášť, a tak som sa rozhodla nadviazať na už dávno zabudnutú Knižnú zoznamku, ktorá sa jedno obdobie pravidelne objavovala na blogu.

Popoluška, Červená čiapočka, Rapunzel či Snehulienka? Zabudnite na tieto krehké chuderky a všetko, čo ste o nich vedeli. Prichádzajú - Cinder, Scarlet, Cress a Winter.

Měsíční kroniky sú štyri knihy. Štyri fantastické knihy. Och, a tie obálky. Ľudia, tie obálky sú krásne. Najmä Winter. Na tu som sa nevedela vynadívať. Ale poďme k veci, nechala som sa trochu uniesť :)
Každá kniha nesie názov po jednej z hlavných hrdiniek, s ktorou sa v tej knihe bližšie zoznámime. Prvá je Cinder. Keď sa mi táto kniha dostala do rúk, bola som nadšená. Moja recenzia TU (ak by to niekoho zaujímalo). Ani vo sne by ma nenapadlo, že každým dielom to bude len a len lepšie.
S každým dielom prichádzajú nové postavy a stále viac akcie a napätia. V momente, keď už bude zostava kompletná, vypukne šialenstvo.

Príbeh sa odohráva v ďalekej budúcnosti, kedy život na Mesiaci nie je len fantázia vedcov. Na Mesiaci vládne krutá kráľovná Levana, ktorej ten veľký šuter už nestačí a chce ovládnuť aj Zem. Kto sa jej v tom pokúsi zabrániť? No predsa, naše už spomínané štyri hrdinky a ich priatelia.

Znie to prvoplánovo? Áno. Je to predvídateľné? Áno, ALE...

Vôbec sa niečím takým nenechajte odradiť. Prichádza jedno veľké ale.
...ale je to vtipné
...ale je to napínavé
...ale je to premyslené
...ale je to nákazlivé
...ale je to dokonalé bláznivé
...ale...
Ktorékoľvek ale by ste do vety priradili, zodpovedalo by to. A aj tak by to nevystihovalo, prečo by si túto sériu mal prečítať každý.

Veď, kto už by len odolal zistiť, či si kyborgská mechanička a popoluška v jednom nájde svojho princa? Alebo, vidieť ako sa Červená čiapočka, obyčajná farmárka, zamiluje do geneticky upraveného zlého vlka? Ako najlepšia odborníčka na modernú techniku vo vesmíre Rapunzel, spozná svojho zlodejíčka? Či bláznivá Snehulienka, ktorá trpí halucináciami, ale ani tie ju nezastavia, aby pomohla zachrániť svet? To si proste musíte prečítať!
Okrem týchto už spomínaných bláznovstiev, si určite zamilujete dve postavy, ktoré rozhodne stoja za zmienku. Teda, jedna postava a jeden bláznivý android, aby som bola presná. Iko, androidka, ktorá je oddaná priateľka. Takú by chcel a mal mať každý človek. Je vtipná, sarkastická a miluje módu. Proste, "klasický" android. Tiež, namyslený, drzý a úžasný zlodej Thorne, ktorému nedokáže odolať nik a on to dobre vie. Zo série mám najradšej tretí diel Cress a to len kvôli nemu. Tam som sa do neho zamilovala.

Ak som vás nenavnadila doteraz, už to asi nič nezmení. Ale patrilo by sa ešte dodať, že knihy sú veľmi dobre napísané. Žiadne zbytočné opisy, ani sladké táraniny, pri ktorých máte chuť trhať strany. I keď od začiatku každý tuší ako sa to skončí, tá cesta na koniec je plná prekvapení a zvratov, ktoré nedovolia čitateľovi prestať čítať. Knihy sú dosť hrubé, ale ani jedna strana tam nie je navyše. Príbeh má spád a nie sú tam žiadne hluché miesta. Veru tak, na nudu tam nie je miesto. Kto má rád celistvé ukončenie bez žiadnych nevypovedaných vecí, príde si na svoje.

Měsíční kroniky sa radia do kategórie literatúry pre mládež, ale aj stará korčuľa ako ja si prišla na svoje. Môžem v klude povedať, že séria patrí medzi najlepšie YA série, aké som mala možnosť čítať. To je bez debaty.
Ak máte záujem si knihy prečítať, tak sa poponáhľajte, lebo je možnosť, že už ich nedostanete kúpiť. Prvé dva diely som mala doma už dosť dlho a keď som si minulý mesiac išla kupovať Cress, mala som problém ju zohnať. Vo väčšine kníhkupectiev už bola vypredaná.

Sériu tvoria štyri knihy:
1. Cinder 2. Scarlet 3. Cress 4. Winter
Ale ak sa nebudete vedieť s príbehom rozlúčiť, tak ako ja, môžete sa k nemu vrátiť s poviedkou Nejkrásnější. Je to o mladej Levane a o tom, ako sa z nej stala krutá tyranská kráľovná Mesiaca.
Tiež si môžete kúpiť knihu Hvězdy nad hlavou, novinku, ktorá v týchto dňoch vychádza. Sú to poviedky, ktoré čitateľovi priblížia, čo sa stalo v minulosti s hlavnými hrdinami príbehu, pred tým, než sa skrížili ich cesty. Ja už som si tieto dve krásavice kúpila, a teraz mi už zostáva len čakať, kedy mi prídu domov.

Už ste čítali, alebo sa chystáte čítať sériu Měsíční kroniky?
Čo na ňu hovoríte? Dobrá, však?

 

8 komentárov:

  1. Další skvělý článek který mě posouvá blíž ke čtení této série.. Už to nebudu odkládat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom máš moju plnú podporu. Neváhaj už ani chvíľu. ;)

      Odstrániť
  2. Pořád jsem odolávala, ale neodolala a už je mám doma :-D Tak doufám, že to opravdu za to stojí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Verím, že áno. Daj vedieť ako sa ti to páčilo. Ja som sa do série zamilovala hneď od začiatku, ale každým dielom je to ešte lepšie. :)

      Odstrániť
  3. Mesačné kroniky sú určite jeden z najlepších re-tellingov ever :) A neviem ako ty, ale ja sa neviem dočkať, kedy sa už konečne pustím do Wires&Nerve :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, že sa neviem dočkať. Iko patrila medzi moje obľúbenkyne. :)

      Odstrániť
  4. Je to naozaj úžasná séria, taká ta, kedy na spánku nezáleží. Inak môj najobľúbenejší diel je (zatiaľ) tiež Cress, pretože Thorne je úžasný... Po prečítaní tohto článku sa už nesmierne teším na to, keď sa mi do rúk dostane Winter!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma veľmi teší. Presne k takému účelu bol stvorený. Měsíční kroniky stoja za pozornosť čo najviac čitateľov. :) Verím, že Winter si užiješ. Thorne nesklamal ani tam.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...