januára 03, 2018

FALOŠNÝ BOZK - Mary E. Pearsonová

Od Falošného bozku som nemala žiadne očakávania. Ponížene priznávam, že som si najskôr všimla peknú obálku, ktorá ma ako prvá navnadila po knihe siahnuť. Prečítala som si anotáciu, ktorá je síce zaujímavá, ale zanechala vo mne dojem, že takých príbehov som prečítala už veľmi veľa.

Vďaka za peknú obálku, lebo nebiť jej, anotácia by ma na knihu nenavnadila a to by bola škoda.
Falošný bozk patrí medzi moje veľké knižné prekvapenia minulého roka.
Kráľovstvo Morrighan je plné tradícií a príbehov o dávnom svete. Princezná Lia ich však neznáša. Svadba s niekým, koho nikdy predtým nestretla? Pre zaistenie politického spojenectva? Má všetkého po krk. A tak v deň svadby utečie a usadí sa vo vzdialenej dedine. Tam sa zoznámi s dvoma záhadnými príťažlivými cudzincami – princom, ktorého si mala vziať, a vrahom s úlohou zabiť ju. Obklopená tajomstvami a lžami Lia odhalí skutočnosti, ktoré otrasú jej životom. 

Hlavnú hrdinku, princeznú Liu, som si obľúbila hneď na začiatku. To je dosť zásadný faktor, ktorý ovplyvňuje, či sa mi kniha páči alebo nie. Mám rada sebavedomé a vtipné hrdinky a to Lia rozhodne spĺňala. Nesprávala sa ako sa od princezny očakáva a tým si získala nie len mňa, ale aj dvoch mladých mužov. 

Kaden a Rafe sú dvaja sympaťáci, ktorí popletú hlavu nie len Lii, ale aj nám dievčatá, tak sa na to pripravte. Obaja majú v knihe svoje kapitoly. Jeden z nich je princ, pred ktorým Lia utiekla a druhý nájomný vrah, ktorý ju má zabiť. Toľká romantika však? Zaváňa vám to ľúbostným trojuholníkom ktorý tak nemáme rady? Nebojte, nič také nehrozí. Lia v tom má jasno, ktorý z nich si získal jej srdce a to je dobre. Viete, čo je ešte dobre? Väčšinu knihy nebudete mať tušenie, ktorý z nich dvoch je vrah a ktorý princ. Pre niekoho to môže byť mätúce, ja som z toho bolo nadšená. Veľmi sa mi tento nápad páčil a hrala som túto hádaciu hru spolu s autorkou. Keď už som bola presvedčená, že som odhalila kto je kto, na konci ma autorka rýchlo vyviedla z omylu. Zo šoku som prešla k obrovskej radosti, že ma takto dostala. Mám rada, keď ma na prvý pohľad klišé príbehy dokážu ešte prekvapiť. Keď sa k tomu pridajú nečakané dejové zvraty, potom už nie je o čom.

Okrem dobre napísaných postáv bol zaujímavý aj samotný dej. Mám rada fantasy. Vždy nové svety, pravidlá, život, tradície a všetko ostatné. Aj tu sa s tým autorka dobre vyhrala a je vidno, že to má premyslené. 
Spočiatku dej plynie pomalým tempom. Postavy sa navzájom spoznávajú a väčší priestor dostáva romantika. Našťastie to neskĺzne do štádia, kedy sa z hlavnej hrdinky stáva zamilovaná naivka a všetko sa točí len okolo toho, či ju má rád a či nie. Keď dej konečne naberie grády a Lia sa bude musieť znova správať ako princezná, ktorá má povinnosti k svojej vlasti, zachová sa rozumne a jej románik odsunie na druhú koľaj. Až potom sa začne všetka sranda. Veľké odhalenie, prekvapenie, napätie, smútok, statočnosť, ale aj sila lásky.

Čo viac dodať. Z mojej strany jednoznačná spokojnosť a hneď ako sa objaví na pultoch našich kníhkupectiev pokračovanie, skočím po ňom. Mám taký pocit, že druhý diel bude ešte lepší. Najprv som knihu podceňovala a milo ma prekvapila, teraz už očakávam veľké veci, tak dúfam, že nebudem sklamaná.

Ak ste sa dočítali až nakoniec tohto článku, určite vás neprekvapí moje hodnotenie. Kniha sa mi páčila po všetkých stránkach. Na môj vkus trochu pomalý začiatok, ale pri čítaní to nijak nerušilo. Príbeh zaujímavý a dobre napísané postavy. Najväčšie plus knihy je veľké prekvapenie v podobe odhalenia totožnosti chlapcov. Kto má rád fantasy, si určite príde na svoje. Nedá mi to inak, než len odporučiť všetkými piatimi.
Moje prvé hodnotenie knihy boli štyri hviezdy na Goodreads kvôli tomu začiatku, ale pri písaní tohto článku som to zmenila na 5*. Z odstupom času som si uvedomila, že sa mi to vlastne páčilo tak, ako to bolo. Všetko chce svoj čas a na dobré sa musí čakať. 😉💚

Ako vždy ďakujem Albatros media za úžasnú knihu. Kto ju ešte nemá, treba to rýchlo napraviť TU.





8 komentárov:

  1. Ako vidím aj teba autorka dostala s tým, kto je vrah a kto je princ :D Ja som si celý čas myslela, že je to naopak a potom ten šok, keď pravda vyplávala na povrch. Strašne som sa vtedy potešila. Pokračovanie sa mi ešte viac páčilo ako prvá časť, síce viacerí trochu frflú, že jednotka bola lepšia, ale ja som bola veľmi spokojná. Teraz už len čakám na veľké finále, na ktoré sa fakt teším :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dostala ma ako malé decko. :D Mala som z toho veľkú radosť. Páčilo sa ti pokračovanie? To som rada, lebo som sa stretla práve s tými frflajúcimi ohlasmi. Ja som si ho akurát dnes objednávala a už sa na to veľmi teším :D

      Odstrániť
  2. Mňa spočiatku trošku frustrovalo, že som nevedela kto je kto :D Ale zasa to odhalenie stálo za to a súhlasím, že to bolo niečo originálne a inovatívne. Na môj vkus tam bolo trošku málo akcie, hlavne v strede knihy a potom v druhej polovici sa to už rozbehlo a tam ma už príbeh pohltil :D Takže dobrá kniha, mala chybičky, ale teším sa na pokračovanie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa to naopak strašne bavilo. Mám rada originálne prevedenie. Áno, aj ja mám radšej akčnejšie príbehy, ale v tomto prípade som to autorke odpustila. Bavili ma postavy, dobre sa to čítalo, plus bonus s totožnosťou chlapcov. Ja som bola spokojná. V pokračovaní už hádam bude viac akcie, teraz keď už autorku neobmedzuje skrývanie totožnosti.

      Odstrániť
  3. Výborná recenze :) Knihu jsem četla a moc se mi líbila :) Vážně mě mile překvapila :) Hezké čtení i v Novém roce :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O této sérii přemýšlím už nějakou dobu a nalákala si mě na ni ještě víc, booože to bude zase utrácení! :-D Vypadá vážně zajímavě :-) Super recenze! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Verím, že sa bude páčiť. Neviem ako to je s celou sériou, čítala som iba prvý diel a ten za utrácanie stojí. Za ostatné sa nezaručujem ;) To utrácanie je strašné, o tom mi nemusíš hovoriť. Dnes som zas dala za knihy 30€, ale pšššt, nikomu ani muk. Doma by ma za to nepochválili.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...