decembra 29, 2011

Trylle Trilogy - Amanda Hocking

1. diel
Dedička
Anotácia: Keď mala Wendy Everlyová šesť rokov, jej matka sa ju pokúsila zabiť, lebo bola presvedčená, že je obluda. O jedenásť rokov Wendy zistí, že mama možno mala pravdu. Nie je tá, za koho sa považovala, a celý život sa jej rozpadá – a to všetko spôsobil Finn Holmes.
Finn je tajomný chlapec, ktorý ju ustavične sleduje. Po každom stretnutí s ním je Wendy vykoľajená, a nesúvisí to iba s jeho príťažlivosťou, ktorú si nechce pripustiť. Onedlho sa však Wendy dozvie pravdu o svojom pôvode: je podhodenec. Hneď po narodení ju vymenili za iné dieťa a Finn ju prišiel odviesť do jej skutočného domova – do kráľovstva Trylov hlboko v horách.
Wendy sa vyberie na cestu do čarovného sveta, o existencii ktorého ani netušila. Je krásny i desivý zároveň a Wendy sa preň musí vzdať starého života a vyrovnať sa s tým, čo ju čaká.

Recenzia: Recenzia môže obsahovať spoilery! 

Keď mala Wendy šieste narodeniny, jej matka sa ju pokúsila zabiť. Nikdy sa netajila tým, že Wendy nenávidí a obviňovala ju, že nie je jej dcéra a je hnusné monštrum. Nikto však nečakal, že by to mohlo zájsť až tak ďaleko. Wendin starší brat Matt, ju zachránil pred matkou a od toho okamžiku jej bol najlepším priateľom a veľkou oporou. Po tomto incidente, matku odviezli na psychiatrickú kliniku, kde si ju aj nechali. Malú Wendy a jej brata dostala na starosti ich teta. Wendy bola vždy problémové dieťa a nemala nikdy žiadaných priateľov. Rodina sa kvôli nej musela mnohokrát sťahovať, pretože ju zo všetkých škôl vyhodili, a keďže chceli pre ňu to najlepšie vzdelanie, nemali na výber. Pripisovali to traume z detstva.
V poslednej škole sa nad sebou Wendy zamyslela a rozhodla sa, že sa posnaží, aby toto bola už ich konečná zastávka. Chcela pre svojho brata a tetu konečné normálny život a rodinné zázemie. Dokonca si tu už našla aj priateľov, vlastne jedného. Chlapca menom Patrick. Všetko sa konečne zdalo byť tak, ako má, až na jedného čudného chalana, ktorý s ňou chodil do triedy. Ten čudný chlapec Wendy stále pozoroval. Nie preto, že by sa mu páčila a on sa na ňu nevedel vynadívať, jednoducho ju pozoroval, akoby stále na niečo čakal. A to ju znervózňovalo.
Keďže bol Finn na škole nováčik, tak ako Wendy jej kamarát Patrick sa rozhodol, že nového chlapca privíta. Donútil preto Wendy, aby si k nemu na obede prisadli a zoznámili sa. A tak to všetko začalo.
Patrick si vzal do hlavy, že sa z nich musia stať priatelia a dokonca sa pokúšal dať Wendy a Finna (tak sa ten čudný chlapec volá) dohromady ako pár. Wendy sa to však nepáčilo, pretože ho nenávidela. Ale ako dobre všetci poznáme od nenávisti k láske je len krôčik.
Ako inak, ani tu nechýbal školský ples ako vo väčšine YA knihách. Tam išli všetci traja spolu. Wendy si tam uvedomila, že k Finnovi niečo cíti, ale bohužiaľ, Finn si pre ňu pripravil iné prekvapenie. Obrátil jej život úplne na ruby, keď jej prezradil tajomstvo, kým v skutočnosti je a odkiaľ pochádza. Možno predsa len matka mala pravdu.
Samozrejme tomu spočiatku neverila. Predsa dobre vedela kto je. Má predsa matku, skvelého brata a tetu, ale niekde v hĺbke duše verila Finnovým slovám. Preto sa rozhodla zistiť, koľko je pravdy na tom, čo jej povedal. Malo to však háčik. Nikomu nesmela povedať, že odchádza a to ju mrzelo najviac. Nechcela opustiť brata a tetu. Nie teraz, keď konečne našli svoj domov. Oni boli vždy tí, ktorí ju milovali aj cez to všetko, čo sa navyvádzala. Musela to ale zistiť.
A tak sa ocitla vo svete, o ktorom normálni ľudia nemajú ani tušenie. Zisťuje, že Finn jej naozaj neklamal a ona nie je len obyčajný človek, ako si celý život myslela. Je troll. A nie len tak hocaký troll. Je princezná.
Tak ako každá princezná, aj ona sa musí naučiť určitým spôsobom. V tom jej nepomáhal nik iný, ako Finn. Za čo bola vďačná, pretože sa časom ukázalo, že to, čo k nemu cítila nebola nenávisť, ale presný opak. On však s ňou tieto pocity nezdieľal. Teda, nedával ich najavo.
Ani tu to však mladá láska nebude mať jednoduché. Ako na celom svete, aj tu sa robia sociálne rozdiely. Keď Wendy ako princezná, bola z tej najvyššej vrstvy, Finn ako stopár, bol úplne na spodku. Preto bolo nemysliteľné, aby mali čokoľvek spolu. Keďže vyrastal v tomto svete , bol si vedomí tejto skutočnosti. Wendy to však odmietala prijať. Nenávidela svoj nový život. A aby toho nebolo málo, objavili sa ďalšie problémy. Nejakí ľudia, ktorých všetci volajú Vittra sa pokúšajú uniesť princeznú.

Ako sa to celé skončí, vám už neprezradím. Potom by ste už nemali dôvod, si knihu prečítať a to by bola škoda. Knihu som si hneď zamilovala a už sa teším, keď sa pustím do ďalšieho pokračovania. Zo začiatku som bola trocha zmätená z Wendy, nevedela som sa s ňou stotožniť, ale to sa rýchlo zmenilo v momente, keď sa na scéne objavil Finn. On bol dôvod, ktorý ma nútil čítať bez prestávky ďalej. Chcela som vedieť, ako sa bude vyvíjať ich vzťah a stále som túžila sa dozvedieť viac a viac o zvláštnom svete, z ktorého Wendy pochádza a o tom všetkom nás informoval práve Finn.
Najdôležitejším faktorom, prečo som si vybrala práve túto knihu bol fakt, že ide o trolov. Konečne žiadni upíri, vlkolaci, démoni, víly, či iné nadprirodzené bytosti, ktoré na nás číhajú skoro z každej fantasy knihy. A som rada, že som sa tak rozhodla.
Moje hodnotenie je také, že vám určite všetkým doporučujem siahnúť po tejto knihe. Bolo to príjemné čítanie, miestami zábavne a garantujem vám, že vzťah medzi Finnom a Wendy si určite zamilujete. Na môj vkus tam bolo menej akčných chvíľ, preto strhávam jednu hviezdičku. V konečnom dôsledku 4 hviezdičky sú výborné hodnotenie.




Pridávam aj trailer ku knihe.


Munkiki  :)

2. diel
Prímerie
Anotácia:  Keď sa Wendy Everlyová dozvedela pravdu – že je podhodenec, dieťa, ktoré príslušníci mocného trolského kmeňa Trylovia vymenili hneď po narodení, uvedomila si, že jej život už nikdy nebude taký ako predtým.
Navyše vôbec netušila, aké úzke väzby ju spájajú s nepriateľskými Vitrami, ktorí sa nezastavia pred ničím, aby ju získali. Nádej ochrániť Trylov pred hrozbou vojny má iba vtedy, ak ovládne svoje schopnosti a vydá sa za rovnako mocného príslušníka najvyššej šľachty. To však znamená definitívne sa vzdať zakázaného vzťahu s Finnom, svojím príťažlivým osobným strážcom, a zabudnúť na princa Vitrov Lokiho, ktorý ju čoraz väčšmi opantáva.
Wendy sa musí rozhodnúť medzi volaním srdca a zodpovednosťou voči ľudu, medzi láskou a povinnosťou. Ak si vyberie zle, môže stratiť všetko a všetkých...



Naozaj neviem ako opísať všetky svoje pocity z tejto knihy tak, aby ste to pochopili a nebolo to príliš mätúce. Sama tomu dobre nerozumiem, preto písanie tejto recenzie bude naozaj zaujímavé.
Som z toho úplne rozpoltená. Jednej mojej polovici sa kniha páčila a tá druhá je sklamaná. Kniha sa síce volá Prímerie, ale vo mne sa teda odohráva riadny boj.

Všetko, čo sa udialo v knihe malo svoje pre a proti, preto sa to pokúsim aj tak spísať. Myslím, že tak to bude najprehľadnejšie ako pre vás, tak aj pre mňa.

Wendy, tá konečne akoby dospela a začala si viac uvedomovať svoju úlohu a aké je jej poslanie naozaj dôležité. Konečne nemyslela len na seba a niektoré veci urobila z rozumu, lebo to tak bude najlepšie pre väčšinu.
Tiež mala svoje chvíľky, kedy by som jej dala pár faciek. Hlavne v tom milostnom živote. Wendy-Finn-Loki. Má to byť milostný trojuholník, ale ja som to autorke vôbec nezožrala. Tak, ako som si v prvom diely vzťah Finn a Wendy obľúbila, tu som sa len rozčuľovala. Na Finna bola stále naštvaná, že ju ignoruje a vôbec si neuvedomovala, aké to je preňho. Vo chvíli, keď s ním dlhšie nebola, tak si na neho ani nespomenula, len potom asi autorku napadlo, že by bolo dobre opäť ho spomenúť. Patrilo by sa, predsa je to hlavný hrdina, no nie? Ten vzťah mi prišiel neúprimný a nasilu. A o Lokim to platí dvojnásobne. Lokiho ako postavu som si zamilovala. Ako inak. Zlí chlapci to je moje, ale nejaké iskrenie alebo milostná zápletka s Wendy...nehrozí.

Príbeh o Tryloch. Super nápad. To je aj jeden z hlavných faktorov, pre ktoré som sa rozhodla po tejto sérií siahnuť. Niečo nové a neokukané, s čím sa dá pracovať na milión spôsobov. Po prvom diely, ktorý bol voľnejší, som mala pocit, že sa to ešte riadne rozbehne a autorka si dáva len načas.
Tento pocit ma rýchlo prešiel. V Prímerí bol naozaj pokoj. Až na ten pokus o únos na začiatku, sa tam dohromady nič závažné neudialo. Tréning - hádka s Finnom - hádka s Elorou a stále dookola. Dej plynul rýchlo a ľahko sa to čítalo, len som tam postrádala šťavu. Niečo, čo by ma nútilo obracať strany.

Na moje prekvapenie, som sa často pozastavovala nad tým, ako bola kniha písaná. Doteraz som si to až tak neuvedomovala, keďže som prvý diel Dedička čítala v originále. Ja opisy nemám rada, ale tu ich bolo až zúfalo málo. Veľmi jednoducho napísané na môj vkus, ale pre niekoho to môže byť plus. Keby mi niekto povie, že to napísala 14 ročná spisovateľka, tak mu to uverím, bez najmenších pochybností. Ako oddychovka je to ideálne.

Keď som si tu takto spísala všetky myšlienky a pocity, hneď sa mi ľahšie kniha hodnotí. Oproti jednotke to bolo slabšie. Vlastne, keď si to spätne premietnem, dalo by sa povedať, že boli na rovnakej úrovni, ale od pokračovania som mala väčšie očakávania a to sa mi nesplnilo. Preto, to slabšie hodnotenie. Dohodnime sa, že to bolo dobré.  Keby to hodnotím ako v škole, tak by to bolo za tri a presne sa mi to zhoduje aj s hviezdičkami 3*. Hádam nejaká tá akcia v treťom pokračovaní vypukne a konečne dostanem od série to, čo som celú dobu očakávala. ;)
Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri a TU si môžete na ich stránkach knihu ihneď zakúpiť.


3. diel
Boj o trón
Anotácia: Boj o kráľovstvo Trylov sa nezadržateľne blíži. 
Trylská princezná Wendy stojí pred osudovou voľbou. Trylov zachráni pred ich úhlavným nepriateľom iba vtedy, keď obetuje seba. Ak sa nevzdá Vitrom, jej ľud sa ocitne v krutej vojne proti neporaziteľnému súperovi. Rozhodne sa opustiť všetkých svojich blízkych, aby ich zachránila pre istou smrťou? 
Nikdy nebolo v stávke viac, lebo kráľovstvo nie je to jediné, čo môže Wendy stratiť. O jej srdce bojujú dvaja muži. Ktorý je ten správny, koho bude milovať naveky? Keď napokon zistí, ktorý z nich je láskou jej života, hrozí, že ten život sa zakrátko skončí. Budúcnosť celého Wendinho sveta je v jej vlastných rukách a musí o ňu bojovať s krutým rivalom – vlastným otcom.


Boj o trón je záverečná časť o Tryloch. Prvý diel sa mi páčil a nie je žiadným tajomstvom, že v Prímerí, druhej časti to už také ružové nebolo. Preto som sa do poslednej knihy púšťala s obavami a pravdu-povediac, veľa som od toho neočakávala.

To, čom som naozaj dostala, som vážne nečakala. Pustila som sa do čítania, a ani neviem ako, a zisťujem, že sa od knihy nemôžem odtrhnúť a som skoro v polovici. Obrovské zlepšenie, len škoda že vám ho nebudem vedieť dostatočne opísať a dostať zo seba všetko to skvelé, aby som vás na knihu navnadila. Ono totiž všetko to best v knihe, je jeden neskutočne veľký spoiler, alebo veľa menších.
Štýl písania sa nezmenil. Jednoduché, žiadne zbytočné opisy, ale pútavé a veľmi dobre čitateľné. 

Wendy si v predošlých dieloch zaslúžila dostať pár na zadok, ale dievčina nám akosi dospela. Konečne si uvedomovala a správala sa podľa toho, že má nejakú zodpovednosť a nemyslela len na seba, a to, čo by ona chcela. Vydala sa za Toveho, ktorý je síce super a skvelý priateľ, ale nie je to muž ktorého miluje. Vlastne, jeden z dvoch adeptov na lásku až za hrob. Finn alebo Loki? V Dedičke som si nevedela predstaviť nikoho lepšieho ako Finna, ale potom sa zjavil na scéne Loki, a ja som bola okamžite jeho. Finn je fajn, a všetko, len sa chudák nevedel stále rozhýbať a začal ma tým rozčuľovať, ale Loki s tým jeho humorom a trefnými poznámkami, sa s ničím nepáral a išiel si za svojim hlava-nehlava. To je môj chlapec :D Ani neviete ako som bola spokojná s tým, ako tento neobyčajne-obyčajný milostný trojuholník Amanda vyriešila. Tým nechcem povedať, že som bola spokojná koho si Wendy vybrala, alebo možno aj  bola, ale to vám nepoviem, lebo by vám bolo jasné, kto to je a kto nie. Vidíte, a to je jeden z tých spoilerov. Ani neviete, ako by som sa chcela vyspovedať o tom, kto je ten šťastný.


Nechajme teraz chvíľu sexošov a povedzme si niečo aj o menej pekných, ale nemenej zaujímavých postavách. Nebudem ich tu jednotlivo menovať, ale všetci kamaráti Wendy mi prirástli k srdcu. Každý bol tak trochu svojim spôsobom ujetý, ale vždy spoľahlivý a ochotný pomôcť. Pomáhali Wendy vyhrať ťažký boj o kráľovstvo, ktoré ohrozoval kráľ Vitrov, a to naozaj nebol ľahký súper.
Á propós, boj. Aj  v názve sa nachádza slovo boj, tak je logické, že som nejaký boj očakávala, ale som sa nedočkala, respektíve, dočkala, ale to za boj nepovažujem. Celú knihu tam snovali plány ako vyhrať nad Vitrami, veľa tréningu a prípravy na boj, a keď už konečne nastala tá chvíľa, "boj" sa skončil skôr, ako sa poriadne začal. Čakala som trocha viac od toho, ale čo už. Nenavyberáme si. Ešte je tu jedna vec, ktorú by som vám chcela k tomu "veľkému" boju povedať, ale opäť mám zviazané ruky, pretože by to bol ďalší zo spomínaných spoilerov. Iba tu napíšem spojenie, STRATY NA ŽIVOTOCH. Ak ste to nečítali, tak sa nechajte prekvapiť, kto nás v knihe opustí a kto nie a vy, kto ste to čítali, čo hovoríte na obete, ktoré padli vo vojne?

Myslela som si, že vyhraním bitky o trón, či už to budú Vitrovia alebo Trylovia, sa príbeh končí. Nie, nie. No, to ma podržte. Takéto ukončenie by ma nenapadlo ani v najdivokejších snoch. Happyendy sú pekné, fajn a to všetko, ale tu už bolo trocha moc sladidla na môj vkus, ale na druhej strane, to neskončilo otvorené, a pekne sme sa dozvedeli, ako si žijú naši hrdinovia, aj rok po tých ťažkých časoch.

Celkový dojem z knihy bol dobrý. Ako som už spomínala, obrovské zlepšenie a opäť sa dostávame na úroveň prvého dielu, ktorý sa mi naozaj páčil. Dovoľujem si tvrdiť, že záverečná časť bola dokonca o niečo lepšia, ale bodovo dávam len 4*. Naozaj som tam postrádala ten boj, a ešte tá vec so spolierom o stratách na životoch mi vadila. Poslednou mojou výhradou, bol ten bláznivý koniec. Milé, ale príliš.
Ak ste sériu už začali čítať, určite ju prečítajte až do konca, stojí to za to. 
Knihu si môžete zakúpiť na stránke vydavateľstva Fortuna Libri, ktoré ma sériu na svedomí. Zároveň sa im chcem  poďakovať za poskytnutie recenzného výtlačku.

2 komentáre:

  1. Ja šiknem :D veriš ze mam na to rovnaky nazor ? :D skratka to uti citat, aby som vedela, co sa stane s Wendy a Finnom. Presne mi tam chybalo malo akcie, ale skratka sa to nedalo prestat citat lebo som cakala na ten bozk. Na Finna :D a uplne presne moj nazor co som si napisala aj ja do recenzie - konecne ziadni upiri vlkolaci a neviem jake guty este :D Akurat citam Torn, no nemam money na kupenie taze cakam na preklad a momentalne sa to nejako zaseklo :// :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hej aj mne táto kniha dobre padla a som naozaj zvedavá ako to bude pokračovať. Stále som si na to nejako nenašla čas, lebo mám veľa iných kníh doma na prečítanie, ale keď si mi to tu teraz tak pripomenula, sa do toho hádam aj pustím ;) .

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...