júna 13, 2012

Recenzia: POD VRAŽEDNOU OBLOHOU (Veronica Rossi)

Anotácia: Mesto, v ktorom žije sedemnásťročná Aria, sa volá Blaženosť. Azda preto, lebo jeho obyvatelia sú v ňom chránení pred nebezpečenstvom striehnucim mimo jeho dômyselného obranného systému. Svet sa totiž od základu zmenil: z oblohy z času na čas šľahajú ohnivé elektrické prúdy a spália všetko, čoho sa dotknú, hrozia aj epidémie smrteľných chorôb.. Napriek tomu aj tam existuje život – v podobe „divochov“ či iných záhadných tvorov. Mešťania a tí „zvonku“ sa odjakživa nenávidia... 

Osudy dvoch mladých ľudí z rozdielnych svetov Arie a Sokola sa nečakane spojili, keď dievča nespravodlivo vyhostili z mesta, aby nemohlo svedčiť proti privilegovanému konzulovmu synovi. Prežila práve vďaka Sokolovi a „menejcenným“ bytostiam z voľnej prírody. Spoločne sa vydali hľadať Ariinu nezvestnú matku. Aria postupne poznáva výnimočné schopnosti svojich spoločníkov – jeden má dokonalý sluch, iný čuch, ďalší zrak – a uvedomuje si aj vlastné dovtedy neodhalené zručnosti. Naučí sa prežiť v divočine, loviť, variť, hľadať pitnú vodu, unikať pred vlkmi a odhadovať, kedy na zem opäť udrie vražedný éter z oblohy. Láska k Sokolovi ju však postaví pred ťažké rozhodnutie – má sa pridať k divochom, alebo radšej k svojej rodine a spoločne napraviť krivdu? 


Kniha, Pod vražednou oblohou, je prvým dielom z rovnomennej série.
Po knihe som siahla z troch dôvodov :
  •          dobré ohlasy
  •          je to dystopia
  •          po prezretí knižného traileru som nedokázala odolať

Dobre som urobila.

Veľa krát nechápem svet dvadsiateho prvého storočia, v ktorom momentálne všetci žijeme. V mnohých ohľadoch tak krutý a zvrátený. Keď pozerám denné správy poviem si, čo môže byť ešte horšie? Preto pri čítaní dystopickej knihy, vždy obdivujem autorovu nekonečnú fantáziu a schopnosť vytvoriť úplne nový a ešte krutejší svet do najmenšieho detailu. Často krát sa mi stane, že pozabudnem na to, že je to len fikcia. Našťastie, je to len fikcia a ja som naozaj vďačná za dobu v ktorej žijem, nech už je akákoľvek. Predsa, nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie.

To je aj prípad Pod vražednou oblohou. Bolo tu už nespočetne veľa rôznych krutých  svetov, ale ani jeden, v ktorom vás zabíja samotné nebo. Pod pojmom obloha, sa mi vybaví nekonečná modrá plocha a na nej biele pampúšiky, ako z vaty, ktorá sa večer zmení na tajomný tmavý priestor, s miliónmi svetielok. Sem tam, sa obloha zmení z modrej na šedú a spustí na nás studený dážď, ale vždy vieme, že to prestane a opäť vide slniečko.
Ľudia v Blaženosti však takéto šťastie nemajú. Niektorí ľudia oblohu nikdy nevideli, alebo ani neuvidia a sú za to vďačný. Čo je pre nás samozrejmosťou, pre nich by mohlo byť osudné. Obloha je plná vražedného éteru, ktorý zahubí všetko, k čomu sa priblíži. Najničivejšie sú éterické búrky, ktoré sú čoraz častejšie a zničili už skoro všetku úrodu, zver, ale aj mestá. Začína sa panika a chaos u všetkých ľudí. Čo bude s nimi ďalej, keď ani v mestách už nie je bezpečne?

Aria, mladé sedemnásť ročné dievča z Blaženosti, doplatila za svoju zvedavosť a starosť o matku a bola vyhnaná do nechráneného, otvoreného územia, napospas krutému éteru a divochom, ktorí žijú v lesoch mimo miest.
Aria zvyknutá na svet v doménach, podobných počítačovým hrám, kde nič nie je skutočné, to má naozaj ťažké. Nepozná obyčajný oheň, alebo kameň, dokonca aj fyzické kontakty s inou osobou sa uskutočňujú pomocou domén. A teraz musí čeliť realite úplne sama.
V prvý večer ju zastihne éterická búrka, pri ktorej by nemala šancu prežiť, nebyť tajomného divocha, ktorý jej pomôže.
Tu sa začína ich spoločné dobrodružstvo a boj o prežitie. Ona sa ho bojí a on ňou pohŕda, ale jeden druhého potrebujú, lebo by nedosiahli to, čo potrebujú.
Aria potrebuje pomôcť prežiť a dostať sa do druhého mesta, kde by sa mala nachádzať jej matka, a Sokol (to je ten divoch) potrebuje niekoho, kto sa vyzná v meste a jeho technológiách, aby mohol zachrániť svojho synovca, ktorého uniesli ľudia z mesta.
Cestou sa budú musieť vysporiadať z kanibalmi a inými nástrahami vonkajšieho sveta. Nebudú v tom celú dobu sami. Stretnú Sokolovho dlhoročného kamaráta s ďalším pocestným, podivným malým chlapcom, čo ich bude stále sledovať a navzájom si budú pomáhať.
Čím dlhšie bude Aria vo vonkajšom svete s divochmi, tým lepšie začne spoznávať ich vzácne dary a spôsob života jej príde prirodzenejší a bližší, než ten predchádzajúci. Taktiež to platí aj o Sokolovi, ktorý tak nenávidí a pohŕda ľuďmi z mesta. 

Autorkyn štýl písania ma bavil. Nezaťažovala čitateľa prílišnými opismi, ktoré ja osobne nemusím a išla rovno k veci. Tiež charaktery postáv mala dobre spracované a premyslené a aj vzťahy medzi nimi, dokázala pútavo a pritom jednoducho opísať, že som jej to naozaj uverila.
Teším sa na ďalšie pokračovanie, (ktorého sa  dúfam dočkáme, lebo vydavateľstvo Ikar, má teraz obľubu nepokračovať v druhých dieloch) pretože kniha nebola ukončená a nechala ma napätú ako strunu, ako to asi bude ďalej.

Hodnotenie: Určite odporúčam všetkým. Zaujímavý dej a ešte zaujímavejšie postavy plné prekvapení, ktoré vás budú nútiť nepustiť knihu z rúk. Dávam 5* . Tak, šup, šup. Ak ste doteraz nevedeli čo čítať, už viete. :-)


PS: Úžasný a prepracovaný knižný trailer k tejto knihe nájdete na TOMTO odkaze.

4 komentáre:

  1. presne...toto je jedna z mojich srdcoviek a som nekutočne rada, že je v mojej poličke a určite dám ešte toto leto re-reading... A koniec??? WTF??? WTF??? WTF??? nádherný a k tomu úplne krásne to pojala nie ako v mnohých iných sériách...toto bolo pre mňa jednoducho nádherné čítanie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! Aj mňa si kniha získala. Najviac sa mi páči, že si autorka nepotrpí moc na opisovanie pocitov a zdĺhavých rozhovorov a pri tom povie tak veľa. Hádam chápeš, čo tým myslím, neviem ako inak to opísať. Zjavne nemám taký talent ako Veronica Rossi :-)

      Odstrániť
  2. Super recenzia! Aj mne sa Pod vražednou oblohou páčilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelá recenzia a knihu si jednoducho raz musím prečítať!:) Znie úžasne... A tiež nemám rada priveľa opisov.;D

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...