novembra 21, 2012

RECENZIA: Rezistencia (Veronica Roth)

Anotácia: Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť - alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske. 
Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi. V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.

Nie je pochýb, že Rezistencia bola najviac očakávaná novinka tohto roka, pretože prvý diel Divergencia bol skvelý a všetci sme sa tešili na pokračovanie. Pri takýchto fenoménoch je často problém s tým, že ostatné diely sa nevyrovnajú tomu prvému a už to ide len dolu vodu. S radosťou vám oznamujem, že v prípade Rezistencie to tak rozhodne nie je.

Kniha plynule nadväzuje na predchádzajúci diel, takže sa ľahko dostanete do deja. Ak si vravíte, že už si prvý diel dobre nepamätáte, tak sa pripravte, na začiatku budete mať trochu chaos.
Odkedy som čítala Divergenciu, nejaký ten čas prešiel a aj veľa kníh sa vystriedalo v mojich rukách, preto je normálne, že už sa mi to všetko zlieva do jedného a Divergenciu som si poriadne nepamätala.
Na začiatku Rezistencie som preto mala menší problém so všetkými tými menami a chaos priradiť ich k postavám a už vôbec nie, kto je dobrý a kto zlý, alebo kam patrí. Jediní, ktorých som poznala sto percentne, boli Tris a Štyri.

Začítať sa do knihy mi netrvalo dlho. Na začiatku sa veľa spomína o tom, čo sa všetko udialo a aj tie "nové" mená sa často opakujú, preto som si to dokázala rýchlo vybaviť. Potom som sa mohla už len na plno oddať čítaniu a nechať sa unášať dejom, čo vôbec nebol problém.


Dej plynul sviežim  tempom. Autorka si to vymyslela dobre a na každej strane si na nás prichystala nejaké prekvapenie, kde sa stále niečo dialo. O hluchých miestach sa tu teda nedá hovoriť a už vôbec nie o nude pri čítaní. Preto vám odporúčam, než sa pustíte do čítania Rezistencie, aby ste si vybavili všetko čo treba, ako napísať úlohy atď., lebo ak raz začnete čítať, nebudete chcieť prestať.

Musím oceniť ako autorka dokázala zvládnuť a reálne opísať vymyslený svet do najmenších detailov. Skvelo sa popasovala s myslením a životom ľudí v tomto svete, že som jej to totálne uverila. Vôbec mi to neprišlo ako vymyslený svet, skôr akoby som pozerala, alebo čítala zlé správy zo sveta o tom, čo sa kde práve udialo.
Nie len svet, ale aj s charaktermi postáv sa pohrala a zvládla ich bravúrne.

Tobiasa som si pamätala ako dokonalého chlapa, aspoň tak mi ostal v pamäti. A som rada, že tomu tak nie je. Bolo fajn čítať v tejto knihe ako robí chyby aj taký dokonalý chlap, ako Tobias. Mala som možnosť ho spoznať z iných stránok.
To isté platí aj o Tris. Udalosti, ktoré sa stali v predchádzajúcom diely ju silno zasiahli a ovplyvnili, čo sa odzrkadlilo aj na jej nerozvážnom a veľa krát hlúpom správaní. Aj keď som koľkokrát nesúhlasila s tým čo robí a ako sa správa, vôbec som to nepovažovala za rušivé, práve naopak. Tam bolo vidieť, ako dobre autorka zvláda svoje postavy a presne vie, ako by sa mali zachovať v danej situácií.
Druhá dobrá vec na Trisiných hlúpostiach bolo, keď ju potom Tobias hrešil a poúčal. Z ich rozhovorov mi nenaskakovali zimomriavky ako v predchádzajúcom diely, ale aj tak boli dojemné, silné a veľa raz aj zábavné.

Moje pocity po prečítaní knihy by som dokázala opísať jedným slovom. ŠOK!!! To čo sa odohralo na konci knihy, som absolútne, ale absolútne nečakala. Ak som mala na začiatku chaos v tom, kto je dobrý a kto zlý, na konci sa to ešte zhoršilo. Tam som už ani nevedela kto som ja. Myslím to však v dobrom. Toľko zvratov a prekvapení som naozaj nečakala. Po prečítaní posledného riadku som obracala stranu a hľadala ešte nejaké pokračovanie, alebo vysvetlenie toho, čo sa tam vlastne stalo. Predsa to autorka nemohla ukončiť takto a mne privodiť ľahký infarkt. Keď som nič nenašla, uvedomila som si krutú pravdu, že toto je naozaj koniec a ja musím zúfalo čakať na ďalší diel.

Moje hodnotenie: Super! Výborné! Takto by som mohla pokračovať ešte dlho. Takže odporúčam všetkým, ale myslím si, že je to zbytočné, pretože ak niekto čítal jednotku, nepotrebuje odporúčanie na Rezistenciu. Hodnotím plným počtom 5*.

P.S.: Autorke odkazujem, že takto ukončiť knihu sa NEROBÍ! Nemá to nedobré účinky na psychiku ľudí.



2 komentáre:

  1. Jak já si chci tuto sérii přečíst. :))
    Zvu vás na Vánoční soutěž :)
    http://calm-of-books.blogspot.cz/2012/11/vanocni-soutez.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A ja ti zas závidím, že si to ešte nečítala. Máš sa na čo tešiť. Na súťaž som sa bola pozrieť, ale nezapojila som sa, pretože som nemala dať akú českú adresu :( Nevadí možno nabudúce

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...