augusta 03, 2013

RC: Päťdesiat odtieňov sivej (E. L. James)

Anotácia: Keď študentka literatúry Anastasia Steele spoznáva na pohovore mladého biznismena Christiana Greya, vidí v ňom krásneho, bezchybného a rešpektovaného muža. Sama ostáva prekvapená túžbou, ktorú v nej prebúdza a napriek vlastnej neskúsenosti, či azda práve vďaka nej sa rozhodne prijať jeho ponuku na prácu. Grey je nezávislý, záhadný a sám pripustí, že po nej túži - avšak za určitých podmienok. 

Keď Ana pochopí, aké podmienky má Christian na mysli, začína váhať. I napriek obrovskému úspechu v biznise, bohatstvu a milujúcej rodine sa Grey zmieta v tieni vlastných démonov a potrebe ovládať iných. Keď sa však plne ponoria do spoločnej telesnej aféry, Ana sa rozhodne preskúmať svoje vlastné temné túžby. 


To ako vááááážne? Naozaj mám opísať túto knihu?

Keď k nám prišlo to šialenstvo z názvom Päťdesiat odtieňov sivej a všetci sa z toho išli zblázniť, mňa táto mánia akosi nezasiahla. Vo všeobecnosti nemám v obľube čítať červenú knižnicu. Už som pár takých kníh zdolala, ale neprirástlo mi to k srdcu. Sex je fajn, ale čítať o tom 300 strán mi príde dosť nudné, v tomto prípade dokonca 600 strán, preto som sa knihe vyhýbala. Ale osud to chcel inak, a aj ja som absolvovala túto povinnú jazdu. Ako my povedala moja blogérska kolegyňa Judit, "stala sa z teba žena" :) Veľa ľudí sa ma pýtalo na môj názor na knihu, a keďže som ju nečítala, nevedela som k nej nič povedať, tak som sa do toho pustila.

Prvé kapitoly ma hneď zaujali. Zoznamovali sme sa s príbehom, postavami a tým myslím Christiana a všetko to začínalo tak nevinne. Na chvíľu som si dovolila zabudnúť do akej kategórie kniha spadá. Veľmi sa mi páčila scéna, keď sa Ana stretla po prvýkrát s Christianom a robila s ním interview, na tom som sa dobre pobavila.
Ak som si na chvíľu dovolila zabudnúť aký druh knihy čítam, bola som rýchlo vyvedená z omylu. Príbeh začínal naberať na intenzite spoznávania sa dvoch hlavných hrdinov.
Christian bol môj miláčik hneď od začiatku, ale priznám sa, že som naozaj netušila aký divoch sa z neho nakoniec vyvinie. No čo, chlapi s takým kukučom a charizmou aká bola opisovaná v knihe, si môžu dovoliť všetko a každá im padne k nohám. Christian je zložitá osobnosť, ale keď sa mu dostanete pod kožu zistíte, že je vlastne veľmi otvorený a priamy, len si treba spočítate dve a dve. Ako keby nestačila jeho neodolateľnosť, on musí byť zahalený ešte kopou tajomstiev, ktoré ma privádzali do šialenstva, keď som sa ich pokúšala rozlúsknuť. Som zvedavá, či aspoň jedna moja teória bude správna. Na to si ale musím počkať do ďalšieho dielu.

Ana...čo som komu spravila! Už dlho som sa nestretla s takou hlúpou naivkou. Ako mi tá len liezla na nervy. Vidno, že to je len vymyslený príbeh, lebo neverím, že by si takúto nemožnú husičku všimol taký energický muž ako Christian.
Nech som sa snažila akokoľvek vžiť do jej situácie, nedokázala som sa stotožniť a pochopiť jej správanie. Jej myšlienky vôbec nekorešpondovali s jej činmi. A tá jej vnútorná bohyňa! Ak ešte raz budem niekde vidieť alebo počuť toto slovné spojenie, si vlasy vytrhám. Škoda, že som si nezapisovala koľkokrát sa to v knihe vyskytlo, ale určite to bolo viac, než je prijateľné. Obávam sa, že ma to čaká aj v ďalších dieloch. Vnútornej bohyni tiež mohlo hravo konkurovať Anine červenanie a neustále kúsanie do pier. Aspoň si nemusí dávať botox. Určite už ich má z toľkého kúsania ako Jessica Rabbit.

Zabudnime na Anu, a pozrime sa na knihu ako takú. Päťdesiat odtieňov sivej sa mi čítali veľmi dobre, na to, že to patrí ku knihám, ktoré neobľubujem. Ťažko sa mi ju odkladalo, i keď bol dej viacmenej o tom istom. Pripadalo mi to, akoby sa dej točil stále v kruhu - tie isté situácie, len v inom prostredí, aj dialógy stále tie isté, len s inými slovami. Keby tam nie sú všetky zbytočnosti, tak by bola kniha polovičná, a možno aj lepšia. Vlastne, ani neviem pomenovať to, čo ma na knihe zaujalo, len viem, že ma kniha niečím získala a ja som si ju užila. 
Čo sa mi však nepáčilo, bolo veľa pravopisných chýb. Bežne sa stáva, že sa v knihe vyskytnú nejaké chyby a preklepy. Nikto predsa nie je neomylný, aj ja mám v tomto článku určite nejaké, ale keď už ich je moc, začnete si to všímať a ruší vás to.

Chceli ste vedieť, čo na ňu hovorím?
V konečnom výsledku som rada, že ste ma do knihy viacmenej donútili. Užila som si ju a rozhodne si prečítam aj ostatné diely. Veľmi som zvedavá, čo za tajomstvá to skrýva ten neodolateľný Christian Grey a ako to nakoniec medzi nimi dvoma dopadne.
Či by som ju doporučila? 
Rozhodne, to nie je kniha pre každého. Určite by som ju nedala čítať mladším ročníkom, alebo takým, čo sa červenajú už pri vyslovení slova sex. Na tom je postavená celá kniha a rátajte s tým, že ho tam bude naozaj veľa. Tým akčnejším a odvážnym by sa mohla páčiť.
Na GR som ju ohodnotila 4*. Možno to nie je celkom objektívne, vzhľadom na jednoduchosť knihy, ale mne sa páčila, tak prečo nie.



Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media. Ak máte chuť si trochu okoreniť večery, knihu si môžete zakúpiť TU.
Aby som nezabudla...ak náhodou neviete, tak táto odvážna kniha bude aj v podobe filmu. Som zvedavá ako sa im to podarí, keďže to nie je veľmi materiál na bežný film.

3 komentáre:

  1. Keďže Ana bola vytvorená na vzore Belly, tak je dosť pochopiteľné, že je taká sprostá 8D
    Mne sa to tiež celé tak nejako divne páčilo, neviem to pomenovať, proste niečo ma nútilo vkuse to čítať. Lenže určite y nebolo na škodu, keby to bolo o 200 strán tenšie 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si myslím, že aj keby to je o 300 strán kratšie, tak neprídeme o nič podstatné ;)

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...