októbra 23, 2013

RC: CHLAPEC NIKTO (Allen Zadoff)

Hlavný hrdina knihy je mladý chlapec, ktorému najlepší kamarát v minulosti zabil rodičov a pripravil  ho tým o rodinu a domov. Ujali sa ho ľudia z Programu, ktorí ho vycvičili a spravili z neho dokonalého vojaka a stroj na zabíjanie, bez súcitu či strachu.
Dostane príkaz a on ho bez akýchkoľvek pochybností vykoná. Niekto spravil niečo zlé a treba ho za to potrestať. Nič viac, nič menej. K svojim obetiam sa najprv správa milo, skamaráti sa s nim, a potom ich bez milosti zabije. Je to dokonalá vražda, ktorá vypadá ako prirodzená smrť a šestnásťročný chlapec je mimo podozrenia.
Už v prvých kapitolách som mala podozrenie, že sa mi kniha bude páčiť. Zlý chlapec...to je moje. Otázne bolo, či si status nemilosrdného udrží celú knihu.
Často sa stane, že myšlienka knihy je super, ale v spracovaní sa to dokáže riadne pokaziť. Som rada, že toto nie je ten prípad.

Z chlapca, ktorý príde o všetko a nemá už čo stratiť, sa dá ľahko spraviť vojak bez emócií, ale stále je to ľudská bytosť. Najväčšie nebezpečenstvo, ktoré mu na každej misií hrozilo, boli emócie. Ľútosť, pochopenie, či láska, by všetko zničili. Raz to však prísť muselo, len nikto nevedel kedy.
Jeho najnovšia úloha je, zbaviť sa starostu New Yorku a jediná cesta ako sa k nemu dostať, je cez jeho dcéru Sam a má na to nezvyčajne krátky čas.
V tomto momente nastal okamih pravdy, kedy som sa začala obávať, aby sa autor nenechal uniesť a nespravil mi zo zlého chlapca, zaľúbeného blázna, s búriacimi sa hormónmi. Čuduj sa svet, nestalo sa tak.

Autor to zvládol bravúrne a chlapcovi  zachoval jeho tvár. Nebál sa riskovať a vystúpil z davu autorov, ktorí zlyhali presne na tejto chybe.
I keď zmena v chlapcovom prípade nastala a vyšli na povrch city, bola to túžba po rodine, domove a normálnom živote. Sam sa mu síce vedela dostať pod kožu, ale som rada, že z toho autor neurobil lásku, „žili spolu šťastne až kým nepomreli“a dal prednosť niečomu ľudskejšiemu a uveriteľnejšiemu. Predsa len, je túžba po normálnom živote reálnejšia, ako nehynúca láska po 3 dňoch.

Najlepšie na tom celom bolo, že do poslednej strany som netušila, ako to naozaj dopadne a ako sa rozhodne. Okrem toho, že celý dej bol šokujúci, ma dostalo najviac to, ako ukončil svoju misiu. Vau, klobúk dolu pred autorovou odvahou. Milujem nečakané konce.
Celý dej dopĺňal spôsob a štýl, akým bola kniha napísaná.
Jednoduché vety, ale vždy s tými správnymi slovami, dávali dôraz chlapcovej povahe. Neboli tam žiadne zbytočné myšlienky a úvahy, pretože on sám taký nebol. Hneď bolo jasné, že to nepíše žena :) .
Na záver už len napíšem, že kniha sa mi naozaj veľmi páčila. Ak to náhodou niekomu ešte po tomto článku nedošlo. Skvelý dej a aj dobré spracovaný, výborná hlavná postava. Čo viac k tomu treba?
Určite ste si všimli, že som ani raz nespomenula chlapcovo meno, ale ako už z názvu vyplýva, Chlapec nikto je vojak bez identity, tak som sa rozhodla, že to zachovám, a vy sa k jeho identite budete musieť prečítať.
Jedinou chybou, ktorú som postrehla, že ešte nie je pokračovanie a ja by som ho tak zúfalo chcela. Dúfam, že sa ho v slovenčine dočkáme. 
Mimochodom, tá obálka je krásna a som rada, že Fortuna Libri zachovalo pôvodnú.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri. Ak máte o knihu záujem, kúpiť si ju môžete TU.

Anotácia: Je to tínedžer bez identity a minulosti. 
Dokonalý vojak, ktorý v každej situácii koná bez strachu, súcitu či hnevu. Málokto si ho všimne a nikto mu nevenuje pozornosť. Zrazu sa objaví v novej škole, v novom meste, s novým menom a nájde si niekoľkých priateľov. Keď člen rodiny jeho nového kamaráta umrie prirodzenou smrťou, misia je splnená. Odchádza za novým cieľom.

Problém nastane, keď má za úlohu postarať sa o starostu New Yorku. Starosta mu pripomína otca a s jeho dcérou má veľa spoločného. Veľmi hlboko v ňom je totiž schované dieťa, ktorým kedysi bol, tínedžer, snívajúci o normálnych veciach, akými sú domov a rodičia, mladý muž, čo sa chce oslobodiť. Túži po týchto veciach natoľko, aby misiu sabotoval?


9 komentárov:

  1. Toto je na ceste ku mne a moooc sa na to teším, vyzerá to úžasne 8P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak si to poriadne uži :) Mne sa to veľmi páčilo a verím, že aj tebe sa bude ;)

      Odstrániť
  2. Knihu som prečítala za deň a chcem pokračovanie, hneď teraz!!!!!!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne...tiež som mala po prečítaní rovnaké pocity a potreby :)

      Odstrániť
  3. Knihu mám doma a nemôžem sa dočkať čítania, počúvam samé chvály... tvoja recenzia ma ešte viac povzbudila.^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    2. To ma teší...verím, že sa ti to bude páčiť.

      Odstrániť
  4. knihu som nečítala, ale tvoja recenzia ma zaujala.. :D a potom, čo som čítala veľa kladných názorov, zvažujem jej kúpu :D

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...