apríla 30, 2016

PIATA VLNA (Rick Yancey)

Piata vlna nepochybne strhla milióny fanúšikov po celom svete a zaplavila nie len kníhkupectvá, ale aj kinosály.
Z Piatej vlny sa stal fenomén ešte skôr, než vôbec uzrela svetlo sveta, preto niet divu, že sa nedávno objavilo aj filmové spracovanie.

Veľmi som chcela film vidieť, ale potom som si vstúpila do svedomia. Milujem knihy a snažím sa o nich aj blogovať, tak predsa nebudem pozerať najprv film. Hlavne, ak ide o tak vychvaľovanú knihu. Niečo podobné som si už povedala veľa ráz, ale tentokrát som to aj splnila. Hneď po prečítaní som si pozrela film a....neviem, či som spravila dobre.

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše a poviem na rovinu, že mňa Piata vlna nestrhla. Nie preto, že by kniha bola zlá, to určite nie, ale neoznačila by som ju výnimočnou ani najlepšou dystopiou akú som mala možnosť čítať.

Mala však iné prednosti. Veľkým plusom z môjho pohľadu bolo reálne spracovanie jednotlivých postáv a ich zmýšľanie. Kniha bola písaná z viacerých perspektív a tak bolo vidieť ako to autor dobre zvládol. Boli odlišné a vždy bolo jasné, ktorá postava nás sprevádza dejom. Všetci si prešli peklom, ale každý z nich to vnímal inak a vyrovnávali sa so situáciou v ktorej sa ocitli po svojom.
Cassie mala jasný a jediný cieľ, zachrániť svojho malého brata za každú cenu. Po tom, ako zabila prvého človeka, z obyčajného dievčaťa veľa nezostalo. Začala pochybovať o každom a o všetkom. I keď bola zúfala, s minimálnou šancou prežiť na planéte, ktorú obsadili mimozemšťania, nestrácala nádej. Potešilo ma, že aj keď sa Cassie vo veľa veciach zocelila, nestala sa z nej nepremožiteľná superhrdinka. Bez pomoci by zachrániť Sammyho nedokázala a bola si toho vedomá.
Ak ste už čítali nejakú z mojich recenzií, určite viete, že nie som fanúšik opisov. Nemám ich rada a ani zdĺhavé zamýšľanie sa hlavných postáv nad zbytočnosťami. Je cítiť, že túto knihu písal muž a nie žena. Bola trefná a bez väčších citových vydieraní čitateľa. Väčšina opisov, ktoré sa v knihe nachádzali, mali svoj význam. Hlavne, v prvej polovici knihy, kde bolo cítiť prepojenie starého života pred Príchodom Tých druhých a toho po. Veci, ktoré znamenali pre nás veľa, boli teraz nepoužiteľné a zbytočné, ale i tak sa ich Cassie nedokázala zbaviť.

Podobne na tom bol aj Ben Parish. Jedna z hlavných postáv. Miláčik dievčat, hviezda školy a tajná láska Cassie. Ten sa snažil byť tvrdý, ale nešlo mu to. Jeho ľudskosť stále prevládala, aj keď ho cvičili za profesionálneho zabijaka. Postava Bena Parisha mi sadla. Bol rozumný a tento štandard si zachoval počas celej doby. K tomuto chlapcovi ako aj k mnohým iným, by som rada povedala viac, ale nechcem spoilerovať. Kapitoly z pohľadu Bena či Evana, sú už v pokročilejšom deji a nerada by som vás pripravila o nejaké prekvapenie.
Evan. To je zvláštny prípad. S ním som sa ešte neskamarátila. Na niekoho môže pôsobiť tajomne a príťažlivo, ale mňa si tým nezískal. Podľa mňa bol čudný. Ten tip Edwarda Cullena. Od prvej sekundy ťa milujem a položím za teba aj život. Nonstop ťa sledujem a vôbec to nie je čudné. Keby z neho autor trochu uberie, bol by z neho fantastická postava.
Som si vedomá, že to patrí k YA, a tak musím s podobnými úletmi počítať. To už k tomu akosi patrí. Škoda. Možno viac drsnosti a surovosti namiesto takejto "romantiky" by neuškodilo. Pevne verím, že z trojky Cassie - Ben - Evan, sa nakoniec nevykľuje milostný trojuholník, lebo to by ma naozaj nepotešilo.

Kapitoly keď sme sa nachádzali na základni boli zaujímavé. Všetko bolo zamotané a aj keď budete od začiatku možno tušiť čo sa deje, až do poslednej chvíle budete mať pochybnosti o tom, kto je na akej strane.

Záver knihy ma dostal najviac. Nechýbala akcia napätie, proste všetko, čo ja môžem. Ocenila by som viac podobných momentov.

Zhodnotila by som knihu nasledovne. Páčila sa mi. Užila som si ju. Ale nie som z nej paf. Páčila sa mi natoľko, že určite sa pustím aj do pokračovania a to už čoskoro. Nápad z piatimi vlnami ako sa zbaviť ľudstva bol zaujímavý, ale veľa iných vecí mi pripadalo už podobných z iných príbehov. V každom prípade, som veľmi zvedavá na pokračovanie a skupinku mladých ľudí ako sa popasujú s inváziou.
Ak ste fanúšikom dystopií, Piatu vlnu by ste nemali preskočiť. Napísaná je kvalitne a príbeh zaujme. Pokiaľ nebudete očakávať mega príbeh, nemôžete byť sklamaný.
Moje hodnotenie knihy sú 3* , čiže dobré ;)  Ak máte o knihu záujem, môžete si ju za skvelú cenu objednať priamo TU.

Za knihu Veľmi ďakujem e-shopu Megaknihy.sk, že mi knihu venovali. A teším sa na ďalšiu spoluprácu.

Menší dotaz k filmu. O tom, že bol film trochu iný, ani nebudem hovoriť, To je jasné, tak to býva vždy. Ale podľa mňa, filmu chýbala iskra. To niečo, čo robilo príbeh zaujímavým. Neviem to dobre vysvetliť. Možno som to nemala pozerať hneď po prečítaní, lebo som to mala čerstvo v pamäti a asi som bola zaujatá. Chcem len povedať, že som bola sklamaná. Iba toľko.

2 komentáre:

  1. Pěkná recenze, já většinou taky upřednostňuji knihy před filmem, který bývá pak zklamáním.

    Piosek

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. To asi každý, kto má rád knihy. Film nikdy nepovie toľko, čo kniha.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...