januára 20, 2018

PANÍ PŮLNOCI - Cassandra Clare (Temné lsti #1)

Verím, že Cassandru Clare určite netreba nikomu predstavovať. Jéj Tieňolovecké série patria medzi najúspešnejšie série urban fantasy pre mladých dospelých.
Najznámejšie sú určite Nástroje smrteľníkov, podľa ktorých je natočený rovnomenný film a seriál Shadowhunters.
I napriek veľkej popularite, moja srdcovka bola druhá séria Pekelné stroje. Will a Tessa boli božskí.
Cassandra sa však nechce s Tieňolovcami rozlúčiť a stále prichádza s novými príbehmi z ich prostredia. Tentokrát je to séria Temné lsti/Tajomná temnota.

Tentokrát sa so zlom pobijú Emma Carstairs a súrodenci Blackthornovi na čele s Julianom z inštitútu v Los Angeles. Tí, čo prečítali všetkých šesť kníh Nástrojov smrteľníkov, budú tieto postavy dobre poznať. Príbeh sa odohráva len 5 rokov po Temnej vojne so Sebastianom, v ktorej sa už ako mladí 12 roční predviedli.
Emma a Julián sa mi páčili už v Meste nebeského ohňa, preto som ani na chvíľu nezapochybovala, že budú skvelí aj vo vlastnom príbehu. Čoho som sa ale obávala bol príbeh. O čom ešte stále vie Cassandra písať? Bála som sa, že zas budú ďalšie deti zachraňovať svet. Našťastie sa moje obavy nevyplnili. Tentokrát zachraňovali seba, svoju rodinu, priateľov a svoje vzťahy.
Los Angeles, 2012. Je tomu již pět let, co dvanáctiletá lovkyně stínů Emma Carstairsová přišla za Temné války o oba rodiče. Dnes už Emma dávno není dítě, ale mladá žena odhodlaná k pátrání a pomstě. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem musí překazit nekalé spiknutí a rozbít síť temné mafie, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k magickým hlubinám oceánu a plážím v Santa Monice. Aby to dokázala, musí se však naučit důvěřovat svému srdci, které ji, zdá se, svádí na scestí.
Vo veľa ohľadoch bola táto kniha odlišná ako tie predchádzajúce. Aspoň pre mňa určite. Viac sa v nej riešili medziľudské vzťahy. Jules a jeho vzťah k súrodencom bol krásny a silný. Markova rozpoltenosť medzi ľudským svetom a vílami. Romantické vzťahy mali obrovskú silu. Najsilnejšie bolo puto parabatai a zakázaná láska medzi Julesom a Emmou. Ich puto bolo také ozajstné, že aj mne pukalo srdce z hlúpeho ale opodstatneného zákonu, že parabatai nemôžu mať spolu romantický vzťah.

Samozrejme, akoby to bolo, keby sa nám od Cassandry nedostane poriadna dávka napätia a akcie. Kniha ňou nebola nabitá ako v predchádzajúcich knihách, ale nemôžem povedať, že by som sa nudila. Pátranie po vrahovi Emminých rodičov a riešenie tajomných vrážd nebolo vôbec jednoduché. Neraz sa pri tom nevyhli boji, kedy im išlo o život. Ako inak, aj teraz to bolo zapletené tak, že do poslednej chvíle nebolo jasné, kto za tým stojí a kto je na koho strane. Ja som skutočného vraha neodhalila, za čo som rada. Málokedy sa mi stane, že ani len netuším.

Charakteristickou črtou v Cassandriných príbehoch je úžasný humor. Jace a Will sú králi v tomto obore, ale Emma s Julianom sa postarali tiež o dobrý kus zábavy so svojimi hláškami.
Na konci príbehu sa objavili aj staré známe postavy z Nástrojov smrteľníkov a Jace tomu dal opäť korunu, svojím príchodom. 😏 Knižné hlášky z minulých dielov si môžete pozrieť TU.

Kniha bola viac-menej ukončená. Ostalo veľa vecí nevypovedaných a otvorených do ďalšieho pokračovania, ale vlasy si na konci trhať nebudete. V tomto prípade otvorený koniec nie je vôbec nutný. Cassandra písať vie a každá jej kniha stojí za prečítanie. Na druhý diel a všetky ostatné sa budem tešiť a vždy si ich rada prečítam.
Na sériu Temné lsti obzvlášť. Môžem povedať, že ma oslovila viac ako pôvodná séria, kde som Clary nikdy nemusela. Ani jedna postava v Pani půlnoci ma nerušila. Práve naopak, zamilovala som si každého a som zvedavá, ako sa ich príbehy ešte vyvinú.

Za mňa veľký palec hore a päť hviezdičiek k tomu. Určite kupujte a čítajte. Neoľutujete čas strávený s Pani půlnoci.
Kde najlepšie nakúpiť v Čechách nájdete TU.
Na Slovensku TU.

Ešte jedna pripomienka. Možno ste si všimli, že som písala o sérií Temné lsti a knihe Pani půlnoci. Sú to názvy v češtine. Aj u nás na Slovensku sú vydané všetky knihy od Cassandry, ale ja preferujem českú verziu. Mala som možnosť knihy čítať v oboch jazykoch a viac mi sadol preklad našich susedov. V článku som sa snažila použiť slovenské výrazy ako Tieňolovci, ale ak som na niečo zabudla, je to len preto, lebo knihy čítam v češtine. 😇

2 komentáre:

  1. Úžasná recenze. :-)
    Od CC jsem ještě nic nečetla, ale chtěla bych se s ní seznámit. Nejspíš bych asi začínala zmíněnými Pekelnými nástroji. :-) Tvoje recenze mě celkově utvrdila v tom, že autorce musím dát šanci. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec nič? Ty si ešte CC panna? Aj ti trochu závidím. Určite vyskúšaj a potom daj vedieť. :D
      Ďakujem

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...